Viziunea Universităţii Politehnica Timişoara este aceea de a deveni o universitate de vârf, prin intrarea în Top 500 World Universities.
Pentru atingerea acestui deziderat, UPT şi-a propus, printre altele, și integrarea tehnologiilor informaţionale în educaţie și a resurselor educaționale deschise OER și MOOC (Massive Open Online Courses) în procesul didactic.
În decursul ultimilor ani, Centrul ID/IFR și e-Learning a organizat, anual, o serie de ateliere cu tematica centrată în jurul resurselor educaționale deschise. Acestea au fost organizate începând cu anul 2014 și până în prezent, în cadrul Săptămânii Educației Deschise, în colaborare cu asociația EDEN (European Distance and E-Learning Network).
Workshop-urile tematice au reunit sute de speakeri internaționali, care au prezentat, de-a lungul anilor, cele mai recente rezultate ale cercetării din comunitatea internațională în resursele educaționale deschise – (Open Education Resources), precum și exemple de bune practici de utilizare și integrare a OERs și MOOCs în învățământul universitar și preuniversitar, cu studii de caz la nivel european și mondial.
În această secțiune au fost puse la dispoziție, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți, toate lucrările prezentate de sute de speakeri de talie internațională , înregistrarea unor ediții ale OEW și o varietate de resurse educaționale deschise care pot fi integrate în procesul de învățământ online.
Open Education Week Workshop 2023
Workshop Competențele digitale și Educația deschisă
Workshop Educația deschisă și impactul digitalizării
Open Education Week 2018
Workshop Educația deschisă – de la teorie la practică: experiențe în OER și MOOC
Vizionează ACUM înregistrările LIVE ale edițiilor Open Education Week, accesând următorul playlist:
Împreună Online
În această perioadă în România, la fel ca și în alte țări, majoritatea funcțiilor și activităților educaționale față în față sunt mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță. Pentru a încerca să răspundă acestor necesități, Centrul ID/IFR și e-Learning a inițiat o serie de webinarii practice despre educația și experiența online.
Webinariile se concentrează pe provocările cotidiene cărora noi toți trebuie să le facem față și să fie în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Ele sunt dedicate în special mediului universitar, profesorilor și studenților, dar nu exclud implicarea celor din învățământul pre-universitar.
Aceste webinarii sunt dedicate actualelor vremuri incerte, și se bazează pe profesioniști experimentați în domeniul învățării deschise, online și a e-learning-ului.
Webinariile Împreună online sunt organizate în colaborare de IEEE România, Asociația EDEN și Universitatea Politehnica Timișoara.
În această secțiune au fost puse la dispoziție înregistrarea evenimentelor Împreună Online și o varietate de soluții și resurse educaționale deschise, care pot fi integrate în procesul de învățământ online.
Vizionează ACUM înregistrările LIVE ale webinariilor Împreună Online, accesând următorul playlist:
Construim Împreună
În această nouă serie de webinarii Împreună, scopul nostru este să oferim informații, idei, analize, să vă provocăm la discuții și să vă stimulăm să construim un viitor despre cum să facem acele schimbări necesare, să mergem mai departe și să modelăm educația și știința pentru astăzi și mâine.
Aceste webinarii sunt dedicate schimbării și reflecției asupra situației actuale în educație în vremurile post pandemie, asupra valorificării în întregime a potențialului noilor modele de educație digitală descoperite și experimentate în ultima perioadă și se bazează pe profesioniști experimentați în domeniul învățării deschise, online și digitale.
Construim Împreună #10 – Universitățile tehnice din România – Universități Europene
Construim Împreună #9 – dedicat inovării și studenților inovatori și co-creatori
Construim Împreună #8 – IEEE Education Week in Romania 2: Tendințe și provocări în educația inginerească
Construim Împreună #6 – Micro-credențialele și importanța lor pentru Universitățile Europene
Construim Împreună #5 – Viziunea studenților timișoreni despre provocările universitare actuale
Vizionează ACUM înregistrările LIVE ale webinariilor Construim Împreună, accesând următorul playlist: