Un an de webinarii Împreună Online

Un an de webinarii Împreună Online

29 de ediții cu peste 10.000 de participanți, alături de 144 prezentatori, provenind din peste 30 de instituții partenere, în cadrul a peste 60 de ore transmise live pe platformele Zoom, Facebook și Youtube. #impreunaonline – seria webinariilor practice dedicate educației online în timpul pandemiei sărbătorește un an de la debutul din 15 aprilie 2020.

În luna martie 2020, închiderea instituțiilor de învățământ a accelerat atât trecerea la utilizarea integrată a uneltelor online în educație, cât și tranziția de la educația tradițională la cea online. Într-o perioadă de nesiguranță, pe fondul pandemiei COVID-19, funcțiile și activitățile educaționale față în față au fost mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță. În timp ce marea majoritate a actorilor din domeniul educației au activat doar într-o clasă tradițională, contextul pandemiei le-a solicitat brusc să se adapteze la munca și predarea în online, să se regrupeze rapid și să se pregătească pentru o perioadă mai lungă de „distanțare socială” educațională. 

Comunitatea #impreunaonline

Pentru a veni în sprijinul profesorilor, al studenților, dar și a tuturor actorilor implicați în procesul educațional, Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de e-Learning a lansat seria de webinarii naționale Împreună Online. Dincolo de a schimba informații, resurse și experiențe valoroase, odată cu debutul seriei ne-am propus să construim o comunitate puternică, în cadrul căreia profesorii din universități și școli, studenții și elevii, oamenii de cultură și actorii interesați de educație, tehnologie și inovare să găsească sprijin și oportunități pentru colaborare. Ne dorim ca această comunitate să crească în continuare, încurajând munca de colaborare între instituții și persoane, profesori și studenți, dar și cei din mediul privat sau cultural, în spiritul educației deschise și accesului liber cunoaștere.

Webinariile Împreună online sunt organizate în colaborare de IEEE România, Asociația EDEN, Alianța Română a Universităților Tehnice,  și Universitatea Politehnica Timișoara, în fiecare săptămână cu invitați din alte universități, școli și instituții din România.  Acestea au debutat miercuri, 15 aprilie 2020, fiind programate săptămânal pe parcursul ultimului an.

Peste 10.000 de participanți din mediul universitar, preuniversitar și privat

În cadrul celor 29 de ediții organizate de-a lungul ultimului an, webinariile au înregistrat un total de peste 10.000 de participanți, printre care cadre didactice și actori ai structurilor din universități și școli, studenți, elevi, oameni de cultură, dar și cei din sectorul privat, provenind din zeci de localități naționale și internaționale.

În cadrul webinariilor Împreună online ne-am propus să răspundem provocărilor întâmpinate de cei care activează în educație, într-un mod cât mai practic, în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Fiecare webinar a fost conceput într-un mod interactiv, cu sesiuni de Q&A prin care participanții au avut ocazia să lanseze sute de întrebări celor din fața ecranelor. 144 de prezentatori, alături de 32 de moderatori, din peste 30 de instituții partenere s-au alăturat mișcării #impreunaonline, de-a lungul a peste 60 de ore de transmisii live, simultan pe platformele Zoom, Facebook și YouTube.

Temele abordate în cadrul webinariilor naționale s-au concentrat pe:

  • experiențele tranziției de la educația din campus la educația online în diferite momente ale educației din timpul pandemiei, atât în rândul cadrelor didactice din mediul universitar și preuniversitar, cât și a studenților și elevilor;
  • provocările și oportunitățile pentru actorii din școli și universități în timpul pandemiei; utilizarea resurselor educaționale deschise RED/OERs, a cursurilor online de tip MOOCs, a platformelor de învățare online și a noilor tehnologii în educație; a construirii eco-sistemelor de educație digitală
  • impactul noilor tehnologii, AR & VR și a inteligenței artificiale în educație, societate și cultură, 
  • inovație, creativitate și antreprenoriat într-o pandemie, dar și promovarea femeilor în STEM

9917 Certificate Digitale Deschise Împreună Online

Accesul la webinariile #impreunaonline este gratuit și se face accesând link-urile de înregistrare puse la dispoziție în fiecare săptămână pe pagina web oficială a CeL – https://elearning.upt.ro, participarea fiind recunoscută printr-un certificat digital deschis (Open Badge) „Împreună online”. De-a lungul celor 29 de ediții au fost emise un total de 9917 Certificate deschise, dintre care 9594 de tip Participant, 144 de tip Prezentator și de 32 de tip Moderator.

Click pe poză pentru a vedea lista cu badge-uri emise pentru toate webinariile Împreună Online

„Am pornit aceste webinarii într-o perioadă critică pentru educația la nivel național, într-o perioadă în care am considerat că avem nevoie să ne unim forțele mai mult ca oricând, din dorința de a conecta oamenii și instituțiile, de a împărtăși resurse și informații în spiritul educației deschise și a accesului liber la cunoaștere și, mai ales, din dorința de a colabora pentru o lume mai bună. Apelul nostru a avut un răspuns și participare care ne-a depășit așteptările și doresc să mulțumesc pentru aceasta tuturor celor care au răspuns invitațiilor noastre și s-au alăturat comunității #impreunaonline, celor care au contribuit cu prezentări interesante și informații valoroase, celor care au participat la cele 29 de ediții de webinarii, au interacționat cu noi și ne-au susținut prin miile de mesaje transmise, încurajându-ne să continuăm, să sperăm și să promovăm colaborarea între instituții și persoane pentru a creiona împreună educația viitorului! În numele echipei CeL, ne înclinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru că am fost #impreunaonline în ultimul an” – dr. Diana Andone – Director Centrul de e-Learning UPT

Seria webinariilor Împreună Online va continua în aceeași formulă începând din luna mai 2021, în fiecare miercuri, găzduită de echipa Centrului de e-Learning și cu invitați din instituții și domenii din cele mai diverse, subiecte de ultimă oră, cât mai interesante și relevante pentru cei din domeniul educației, inovației, culturii și al comunității #impreunaonline.

Citește despre webinariile Împreună Online și în articolele publicate în mass-media locală și națională: