Introducere proiect

MODE IT reprezintă proiectul Erasmus+ „Modernizare curriculară prin implementarea modelului MOOC”.  Cinci parteneri MODE IT din Germania, Lituania, Turcia, Portugalia și România încearcă împreună să introducă abordări inovatoare bazate pe MOOC pentru proiectarea și livrarea de cursuri de învățământ superior.

Cu alte cuvinte, MODE IT încurajează integrarea pedagogiilor online deschise în cursuri și programe formale pentru a le face mai flexibile și mai atractive pentru studenți.

Această abordare inovatoare MODE IT ar trebui să contribuie la:

  • creșterea gradului de conștientizare a formatelor de învățare deschise de către studenți pentru dezvoltarea lor proprie;
  • asumarea responsabilității învățării proprii de către cursanți;
  • creșterea capacității de învățare auto-reglementată și personalizată.

Principalii factori de inovare ai abordării MODE IT sunt personalul academic! Prin urmare, obiectivele specifice MODE IT sunt:

  • crearea conștientizării (auto) dezvoltării profesionale în rândul personalului academic;
  • îmbunătățirea abilităților personalului academic în proiectarea și livrarea MOOC-urilor și a programelor bazate pe MOOC;
  • crearea și furnizarea de subiecte bazate pe MOOC în cadrul programelor de învățământ superior selectate.

Premisa proiectului

Cuvântul-cheie MOOC provoacă în ​​Europa atât laude, cât și critici. MOOC-urile oferă tuturor o oportunitate unică de a se bucura de servicii de învățământ superior gratuit, fără a fi înscris la o universitate și au un potențial mai mare de a construi o societate digitală bazată pe cunoaștere.

Cu toate acestea, doar aproximativ 5% dintre cursanții înscriși sunt capabili să finalizeze un MOOC. De ce? Faptul este că învățarea prin MOOC necesită abilități transversale suplimentare de la cursanți, cum ar fi capacitatea de învățare autoreglată, abilități analitice și de cercetare și competențe digitale avansate.

 Majoritatea participanților la MOOC par pur și simplu nepregătiți pentru formate deschise de învățare online, din lipsa competențelor necesare pentru a beneficia de un astfel de tip de studii.

Echipa IT MODE consideră că aceste competențe ar trebui să fie dobândite de cursanți deja în timpul studiilor lor formale. Soluția inovatoare MODE IT este: integrarea abordărilor de predare și învățare bazate pe MOOC în programele de învățământ superior! Cursanții formali ar trebui să învețe prin intermediul MOOC-urilor și să crească în acest mod nu numai cunoștințele despre materie, ci și să antreneze capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții!

Parteneri

Kauno Technologijos Universitetas (Kaunas / Lituania)

Universitatea Politehnica Timișoara (Timișoara / România)

Anadolu Üniversitesi (Eskisehir / Turcia)

Instituto Politecnico do Porto (Porto / Portugalia)

Fachhochschule des Mittelstands (Bielefeld / Germania)

Activități ale proiectului