Flight Festival – Tech World: ochelari AR, VR, holograme, cuburi magice, laboratoare cu feedback senzorial și ultimele gadget-uri high-tech

Flight Festival – Tech World: ochelari AR, VR, holograme, cuburi magice, laboratoare cu feedback senzorial și ultimele gadget-uri high-tech

Mii de persoane, printre care personalități în domeniul tehnologiei, vizitatori internaționali, dar și numeroși copii au experimentat timp de trei zile, lumea prin prisma realității virtuale și augmentate la standul UPT în cadrul celui mai vibrant și atrăgător eveniment care are loc anual la Timișoara –  Flight Festival 2022.

Aplicații educaționale și de cultură experimentate cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată, virtuală și mixtă, holograme, dar și proiecte internaționale de interes pentru comunitate – standul Universității Politehnica Timișoara de la Flight Festival, reprezentat de echipele CeL și CM și echipa proiectului Spotlight Heritage Timișoara, a adunat mii de participanți care au descoperit tehnologiile viitorului cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, puse la dispoziție în cadrul expoziției Tech World, la Aerodromul Cioca.

Cercetarea în AR/VR, integrată în educație – apreciată de numeroase personalități în domeniu

În cadrul celor trei zile de eveniment, standul UPT a fost vizitat de numeroase personalități în domeniu, aceștia testând tehnologiile viitorului prin echipamentele de ultimă generație puse la dispoziție de către echipele CeL și CM, dar și din cadrul Spotlight Heritage Timișoara. Aceștia au avut ocazia să descopere o serie de cursuri și aplicații educaționale, culturale și web, dar și mobile și de realitate augmentată, virtuală și mixtă – dezvoltate în cadrul proiectelor naționale și internaționale implementate de centrele din cadrul Universității.

Centrul ID/IFR și e-Learning, împreună cu Centrul Multimedia, prin cadrele didactice și studenții masteranzi, sunt implicate de câțiva ani în cercetarea din AR/VR, cursurilor online, a mobilităților virtuale și în special, a aplicațiilor digitale dedicate culturii și patrimoniului.

Participarea în cadrul unor proiecte europene, parteneriatele cu alte centre universitare și companiile de ICT din Timișoara au condus la o stăpânire bună a domeniului, concretizată și printr-o serie de articole științifice publicate în cadrul unor conferințe și jurnale internaționale.

Tinerii și copiii, fascinați de tehnologia VR

Sute de copii și tineri au vizitat cu entuziasm standul Universității Politehnica Timișoara, precum și pe cel al proiectui Spotlight Heritage Timișoara, de la  Flight Festival, unde, asistați de echipele prezente, s-au jucat cu ultimele inovații în domeniul aplicațiilor și jocurilor de realitate augmentată și virtuală. 

Vizitatorii au putut explora într-un mod inedit, numeroase domenii cu ajutorul ochelarilor VR, printre care nave spațiale, corpul uman și chiar bisericile și orașul Timișoara. De asemenea, aceștia și-au putut crea propria lume imaginară 3D cu ajutorul aplicațiilor AR. 

În plus, celor interesați de o carieră în domeniul AR/VR, ghizii standului le-au explicat care este „știința” din spatele acestor aplicații mobile și care sunt pașii pentru a le dezvolta, începând chiar de pe calculatorul sau laptopul de acasă.

Holograme, tururi virtuale, ochelari AR și un cub magic educațional pentru „minți curioase”

Participanții au descoperit și proiectul Muzeului Tehnic al UPT care prezintă istoria științei și tehnologiei din Universitatea Politehnica Timișoara și a regiunii. Echipele UPT au făcut demonstrații cu aplicațiile și tururile virtuale interactive ale Muzeului UPT cu ajutorul ochelarilor cu realitate virtuală Oculus Rift și Oculus Quest 2 și au prezentat aplicațiile educaționale pentru copii realizate cu ochelarii și cubul magic Merge Cube. De asemenea, participanții au putut să experimenteze tehnologia de realitate mixtă care le permite să interacționeze cu holograme din jurul lor prin intermediul ochelarilor Microsoft HoloLens 2.

„Plimbări” prin Timișoara de acum și altădată prin AR și studenți co-creatori la cultura digitală a orașului

Unul dintre cele mai mari puncte de interes ale participanților a fost proiectul cultural Patrimoniul sub reflectoare Timișoara / Spotlight Heritage Timișoara. Participanții Flight Festival au avut ocazia să descopere pagina web a proiectului, cu poveștile celor patru cartiere istorice ale Timișoarei, prin intermediul unui display interactiv și, totodată, s-au „plimbat” virtual prin Timișoara de acum și altădată cu aplicațiile mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara, puse la dispoziție pe tabletele interactive și telefoanele mobile de la standul UPT, dezvoltate de studenții politehniști în cadrul proiectului.

Pentru o interacțiune în plus cu vizitatorii care așteptau cu interes la rând, echipa Spotlitght Heritage i-a invitat la un joc, unde aceștia au trebuit să recunoască elemente vizuale din trecutul Timișoarei. Câteva sute de persoane și-au exprimat interesul pentru verificarea cunoștințelor despre patrimoniul cultural al orașului, primind la final premii ce le vor aminti de proiectul Spotlight Heritage Timișoara.

Totodată, aceștia s-au putut bucura de experiența spectacolelor de dans și teatru, înregistrate într-o experiență multimedia, cu elemente de realitate augmentată, care explorează, cartier cu cartier, memoria și poveștile locuitorilor de ieri și de azi ai Timișoarei, dorind să pună în evidență patrimoniul cultural al orașului.

Proiecte cu impact pentru comunitatea europeană

Tot în cadrul standului UPT, participanții au putut descoperi informații despre numeroase activități dezvoltate în cadrul proiectelor naționale și internaționale implementate de UPT.

Printre proiectele care au stârnit interes în rândul participanților de la Tech World, se află și proiectul Erasmus+ Community Enabled Open Training on Creative & Cultural Entrepreneurship – TraCCE, care adoptă o abordare transnațională și din perspectiva multiplilor stakeholderi, în vederea creării unei curricule de învățământ superior, precum și realizarea unui toolkit „train off trainers” de tip implicare civică, care va oferi atât staff-ului de proiect, cât și întregii comunități implicate civic, accesul deschis la un mediu virtual de învățare, precum și două ateliere internaționale.

𝐓𝐞𝐜𝐡 𝐓𝐚𝐥𝐤𝐬 // 𝐋𝐢𝐟𝐞 𝐚𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝 𝐭𝐞𝐜𝐡

Acest eveniment a fost precedat de 𝐓𝐞𝐜𝐡 𝐓𝐚𝐥𝐤𝐬 // 𝐋𝐢𝐟𝐞 𝐚𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝 𝐭𝐞𝐜𝐡 – cea mai mare conferință de tehnologie din zona de Vest a României, parte a Flight Festival, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, care a avut loc în data de 1 Septembrie 2022 și care contribuie an de an la construcția unei comunități emergente, inovatoare aducând laolaltă antreprenori,manageri de inovare, lideri din corporații care insuflă inspirație și facilitează schimbul de bune practici inovatoare, contribuind la creativitate, inovare și schimbare în întreprinderi și industrii diverse.