Inspirați de istorie, spunem poveștile digitale ale Timișoarei

Patrimoniul sub reflectoare invită populația Timișoarei și vizitatorii într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale – pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată – și al unei expoziții muzeografice ce are loc la sediul Muzeului Național al Banatului, precum și în locuri semnificative din cartiere, sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor”.

Patrimoniul sub reflectoare spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, împletite cu poveștile personale ale locuitorilor de ieri și de azi.

Proiectul urmărește construirea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor, prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic în expoziții.

În 2019, sub reflector este cartierul Iosefin, având ca temă Auzul.

În 2020, sub reflector este cartierul Elisabetin, având ca temă Tactilul.

În 2021,  sub reflector este cartierul  Fabric, având ca temă Văzul.

În 2022, ne concentrăm pe cartierul Cetate cu tema Mirosul.

Poveștile clădirilor istorice din Timișoara (Rectorat UPT, 2019)

Ale operelor de artă publice (ArtTM 2018-2022)

Ale comunităților (evrei, 2019)

Ale inovațiilor tehnice (2020)

Comunitate – informații din istoria cartierelor, a comunităților, etniilor, organizațiilor care au fost sau sunt prezente în cartier

Povestea ta – utilizatorii pot să adauge propriile povești personale, comentarii, poze, video

Evenimente – evenimentele din expoziții, tururi ghidate și virtuale, teatru de stradă, happening-uri, spectacole de dans și instalații digitale, cu implicare activă a studenților și cetățenilor, cu experimente științifice, cu expoziții digitale cu XR și povești digitale în orașe din străinătate

Ulterior, scriitori, actori, regizori, fotografi și artiști media vor transforma poveștile colectate în elemente de realitate augmentată și virtuală pentru aplicații inteligente de turism. Ghizi locali dintr-o varietate de medii și categorii de vârstă vor împărtăși istoriile cartierelor folosind tehnologia creată.

2022 - dedicat cartierului Cetate

Cetate – Viața cartierului Cetate din Timișoara este ilustrată prin selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, dar și cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban. Toate au fost selectate pentru a oferi un fundal istoric, social și cultural celor 24 stații din cartier prezentate în expoziția clasică din mansarda bastionului Theresia, expoziția stradală cu 18 panouri și expoziția digitală  (pagina web și aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată) – care conține 24 de stații cu imagini vechi și noi ale clădirilor și punctelor emblematice, video și imagini 360, precum și opțiunea ca atunci când utilizatorii se află în proximitatea punctelor emblematice, aceștia pot vizualiza vechea imagine a clădirilor, suprapusă pe cea nouă cu ajutorul aplicațiilor de realitate augmentată, creându-se astfel sentimentul de „călătorie în trecut”.

2021 - dedicat cartierului Fabric

Fabric – Viața cartierului Fabric din Timișoara este ilustrată prin istorii personale ale locuitorilor intervievați de echipa coordonată de prof.univ.dr. Smaranda Vultur, coordonator al Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, începând din 1997. Fragmente de interviuri cu locuitorii din Fabric au fost selectate pentru a oferi un fundal istoric, social și cultural celor 16 stații din cartier prezentate în expoziția clasică din mansarda bastionului Theresia, expoziția stradală cu 16 panouri și expoziția digitală  (pagina web și aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată) – expoziția de interior și cea stradală conține doar 16 panouri/stații, față de cea digitală care conține 22 de stații.

2020 - dedicat cartierului Elisabetin

Elisabetin – fragmente din  ”Jurnal de familie”, manuscris de prof.dr. Pia Brânzeu, selectate de Marius Cornea și oferite de autoare prin cesiunea drepturilor de folosire a acestora. Fotografii, documente, obiecte din colecția prof.dr. Pia Brânzeu și colecțiile Muzeului Național al Banatului.

2019 - dedicat cartierului IOSEFIN

Iosefin –  fragmente din romanul Valeria dr. Pintea (autoare: Liana Maria Gomboșiu, Timișoara, Editura Marineasa, 2013) selectate de Marius Cornea și oferite de autoare prin cesiunea drepturilor de folosire a acestora. Fotografii, documente, obiecte din colecția Liana Maria Gomboșiu.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.