Inspirați de istorie, spunem poveștile digitale ale Timișoarei

Patrimoniul sub reflectoare invită populația Timișoarei și vizitatorii într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale – pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată – și al unei expoziții muzeografice ce are loc la sediul Muzeului Național al Banatului, precum și în locuri semnificative din cartiere, sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor”.

Patrimoniul sub reflectoare spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților,  împletite cu poveștile personale ale locuitorilor din trecut și prezent. 

Proiectul urmărește construirea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor, prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic în expoziții.

Poveștile vor fi:

Ulterior, scriitori, actori, regizori, fotografi și artiști media vor transforma poveștile colectate în elemente de realitate augmentată și virtuală pentru aplicații inteligente de turism. Ghizi locali dintr-o varietate de medii și categorii de vârstă vor împărtăși istoriile cartierelor folosind tehnologia creată.

2021 - dedicat cartierului Fabric

Viața cartierului Fabric din Timișoara este ilustrată prin istorii personale ale locuitorilor intervievați de echipa coordonată de prof.univ.dr. Smaranda Vultur, coordonator al Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, începând din 1997. Fragmente de interviuri cu locuitorii din Fabric au fost selectate pentru a oferi un fundal istoric, social și cultural celor 16 stații din cartier prezentate în expoziția clasică din mansarda bastionului Theresia, expoziția stradală cu 16 panouri și expoziția digitală  (pagina web și aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată) – expoziția de interior și cea stradală conține doar 16 panouri/stații, față de cea digitală care conține 22 de stații.

2019 - dedicat cartierului IOSEFIN

2019 este anul dedicat cartierului Iosefin, prin expoziţia deschisă în bastionul Theresia Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție. Este ilustrată viaţa cotidiană a cartierului Iosefin prin poveștile Valeriei dr. Pintea (1893-1984), născută Chiriţa. Lugojancă la origine, căsătorită cu medicul Vasile Pintea (1913) şi devenită locuitoare a Iosefinului, Valeria este o fină obf1servatoare a vieţii cotidiene și o bună povestitoare, amintirile ei despre cartier şi oamenii săi răzbătând până la noi prin peniţa nepoatei sale – Liana Maria Gomboșiu, autoarea romanului Valeria dr. Pintea (Timișoara, Editura Marineasa, 2013). Cetăţean al Imperiului Austro-Ungar, apoi al României, Valeria este mai presus de toate unul dintre cei mulţi locuitori ai Iosefinului.

Iosefin (în lb.germană Josephstadt, lb.maghiară Józsefkülváros), numit iniţial Maierele Noi sau Maierele Germane, era un sat de colonişti germani de o parte şi de cealaltă a canalului Bega, înfiinţat în anul 1744, care a luat numele de Iosefin în anul 1773, după împăratul Iosif al II-lea al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană. Construit în afara cetăţii, de care era despărţit prin zona non aedificandi, cartierul Iosefin s-a dezvoltat separat de aceasta, în jurul canalului Bega şi ulterior în zona gării, ambele constituindu-se în căi de transport al mărfurilor.
Marile edificii apar după anul 1890, când sunt ridicate interdicţiile militare şi se extinde oraşul, motiv pentru care cele mai multe imobile poartă amprenta curentelor arhitecturale Seccesion – cu variantele sale naţionale şi Art Déco. 

 Amplasat în partea de sud-est a urbei, în urma demolării zidurilor de fortificație ale Timişoarei, cartierul se contopeşte astăzi în oraş, poarta sa de intrare putând fi considerată podul Traian. Se învecinează la nord cu cartierele Mehala şi Cetate, la est cu Elisabetin, la sud cu Fratelia şi Freidorf, iar la vest cu extravilanul oraşului.
Cartier predominant german, unde în timp convieţuiesc toate naţionalităţile Timișoarei, cu edificii şi instituţii importante, Iosefin este ilustrat de evenimentul propus de organizatori prin 16 puncte de maximă atracţie, fără ca lista acestora să fie epuizată. 

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara / Spotlight Heritage Timisoara este produs de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.