Noaptea Europeană a Muzeelor 2024:  Tururi ghidate și sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT  

Noaptea Europeană a Muzeelor 2024:  Tururi ghidate și sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT  

Peste 500 de persoane, 21 tururi ghidate și tot atâtea minți captivate de trecut, istorie și tehnologie au descoperit Muzeul Tehnic UPT la cea de-a XX-a ediție a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor!

Pe 18 mai 2024, Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Departamentul ID/IFR și Educație digitală, Centrul Multimedia și împreună cu proiectul cultural Spotlight Heritage Timișoara au făcut parte din programul Noaptea Muzeelor 2024!

Cu programul de tururi plin, dar și vizitați de trecătorii curioși, Muzeul Tehnic UPT a prins viață pe timpul nopții și a invitat publicul larg să afle mai multe despre istoria tehnologiei informaționale. Peste 500 de vizitatori au trecut pragul muzeului, descoperind MECIPT-1 – primul calculator din mediul universitar din România (1961), dar și aplicații de realitate virtuală și realitate mixtă.

Deschis atât adulților, cât și copiilor, toți participanții s-au putut bucura de aplicații interactive de edutainment dezvoltate de studenții și profesorii UPT în cadrul proiectului Patrimoniul sub reflectoare. O altă atracție au fost ultimele aplicații de realitate virtuală (VR) și realitate Mixtă (AR/MR) Spotlight Heritage Timișoara, în care publicul a putut interacționa interacționează cu o lume real-virtuală complexă, prin utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație care prezintă repere ale Timișoarei,  cu obiecte de patrimoniu național din galeriile Muzeului Național al Banatului, partener în proiect.

Au descoperit și alte instalații digitale unice, ce combină arta și tehnologia, precum:

  • Tipare ale Poeziei: descoperă Timișoara prin poezie și culoare (artist: Marius Jurca, 13m10j). Această instalație este un proiect interactiv care are la bază poezii create de scriitorul Robert Șerban, sub titlul „Poeme despre Domnișoara Timișoara”, parte din proiectul Patrimoniul sub reflectoare;
  • PhysicAI Garden: o grădină virtuală dinamică cu plante și ciuperci virtuale (artiști: Anna Dumitriu & Alex May, în colaborare cu CAPABLE Project și BioArt Revolution, organizat în cadrul Romanian Science Festival) – descoperă o grădină virtuală dinamică, în care plante și ciuperci virtuale cresc și interacționează unele cu altele și cum diferite medicamente pot afecta organismele organice, influențându-le dezvoltarea;
  • Jocuri în AR, prin care poți interacționa cu obiecte din patrimoniul cultural al orașului, dezvoltate de studenții politehniști de la specializarea de master Tehnologii Multimedia https://cm.upt.ro/;

Dacă nu ai avut ocazia de a vizita Muzeul Tehnic UPT cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor 2024, publicul timișorean, școlile, turiștii și toți cei curioși de tehnologie, artă și istorie sunt așteptați la Zilele Porților Deschise: de la MECIPT la Realitatea virtuală, în fiecare joi și vineri, între orele 11:00 – 13:00, până pe 21 iunie 2024! Intrarea este gratuită, trebuie doar să te programezi!

Află unde a început totul și cum a arătat primul calculator alfa numeric din mediul universitar din România! Vino să descoperi MECIPT-1, dar și evoluțiile tehnologiei în Muzeul UPT pe https://muzeu.upt.ro/ ! Evenimentul este conceput pentru a capta atenția tuturor, indiferent de vârstă, oferind o oportunitate excelentă de a învăța despre evoluția tehnologiei și impactul acesteia asupra societății prin moduri neconvenționale, îmbinând mai multe domenii, medii și idei, creând un univers de conexiuni și oportunități pentru generațiile viitoare.

Află mai multe despre eveniment accesând:  https://elearning.upt.ro/ro/ și   https://spotlight-timisoara.eu/

Evenimentul Noaptea Muzeelor a fost organizat sâmbătă, 18 mai, și s-a aflat sub semnul cifrei 20. Așteptat cu nerăbdare în fiecare an, mai ales de către publicul larg, Noaptea Muzeelor #20 s-a desfășurat pe tot parcursul zilei de 18 mai, până târziu în noapte, concomitent cu mai multe țări europene.

Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.