Ateliere de creație digitală și tururi interactive în săptămâna verde, pentru elevii timișoreni

Ateliere de creație digitală și tururi interactive în săptămâna verde, pentru elevii timișoreni

Sute de elevi timișoreni au descoperit aplicațiile Spotlight Heritage AR și VR, au învățat să creeze ilustrații și imagini care povestesc momentele orașului și au descoperit istoria Timișoarei și a tehnologiei informaționale. Ghidați de echipa Departamentului de ID/IFR și educație digitală UPT, cei mici au petrecut ultimele săptămâni fascinați de tehnologie, la ateliere de creație digitală, precum și în Muzeul UPT și ExperimentariumTM. 

Acțiunile fac parte din Proiectul Școli Creative – Poveștile Timișoarei inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Departamentul de ID/IFR și educație digitală, împreună cu Liceul Teoretic „Grigore Moisil” și Școala Generală nr. 19 Timișoara – proiect care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023

Ateliere de design grafic dedicate elevilor

Echipa Spotlight Heritage Timișoara, prin Departamentul de ID/IFR și educație digitală al Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Liceul Teoretic “Grigore Moisil” Timișoara, prin prof. Magda Gurzun, au organizat o serie de ateliere de design grafic dedicat elevilor, susținute de experții de la DeL UPT.

Alături de echipa DeL, cei mici au experimentat cu noțiuni de editare foto și video și au asimilat concepte teoretice legate de lumină sau mișcare, învățând să creeze ilustrații care povestesc momente din istoria orașului sau scene inspirate de cultura locală, folosind atât tehnici tradiționale cât și moderne de design.

Producție foto-video în aer liber

Noțiunile teoretice au fost apoi aplicate de cei mici în cadrul activităților practice: au făcut o plimbare în aer liber, descoperind reperele cartierelor Timișoarei din cadrul Proiectului Patrimoniul sub reflectoare, pe care le-au fotografiat și filmat, atât cu telefoanele personale, cât și cu aparate foto-video profesionale.

Tururi interactive la Muzeul UPT și ExperimentariumTM

Timp de o săptămână, atât elevii de la Școala generală nr. 19, cât și cei de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” s-au bucurat de o serie de tururi interactive, ghidate de echipa Spotlight Heritage Timișoara, la Muzeul UPT, în cadrul Zilelor Porților Deschise: de la MECIPT la Realitatea virtuală.

Aici, cei mici au explorat Timișoara de acum și altădată prin aplicațiile mobile și de realitate Virtuală și mixtă Spotlight Heritage Timișoara, dar și o mulțime de alte aplicații interactive dezvoltate în scopuri educative. În plus, elevii au descoperit și universul artistic al orașului prin instalația digitală Tipare ale Poeziei (artist: Marius Jurca, 13m10j), au „crescut” o grădină virtuală plină de flori cu ajutorul aplicației Physic AI Garden (artiști: Anna Dumitriu & Alex May, în colaborare cu CAPABLE Project și BioArt Revolution, organizat în cadrul Romanian Science Festival), și au încercat jocuri dezvoltate în realitate augmentată.

Proiectul Școli Creative - Poveștile Timișoarei

Proiectul Școli Creative - Poveștile Timișoarei este o continuare a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, parte din programul cultural al Timișoara Capitală Culturală 2023 - proiect care și-a propus să spună multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, ale locuitorilor de ieri și de azi.