Digital Culture & Heritage Talks, XR Show, cu lansare NFT

Digital Culture & Heritage Talks, XR Show, cu lansare NFT

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Național al Banatului și Timișoara 2023, organizează un întreg weekend de evenimente dedicat deschiderii oficiale a Programului cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Astfel, vineri, 17 februarie 2023, între orele 09:00 – 17:00 va avea loc Conferința hibridă ”Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Digital Culture & Heritage Talks”, care va aduce o serie de  idei inovatoare, soluții și proiecte de cultură digitală, și, în premieră în peisajul românesc, lansarea NFT-ului (Non-Fungible Tokens) I Spotlight Heritage-Timisoara2023.

Evenimentul va continua cu un Show XR, care va avea loc în spațiile UPT (Experimentarium TM și Muzeul UPT), 18 -19 februarie 2023, între orele 10:00 -17:00 și va cuprinde spectacole de tehnologii digitale (realitate augmentată / virtuală / mixtă, holograme, aplicații interactive) și de știință (demonstrații spectaculoase de fizică, experimente de chimie pentru cele 5 simțuri, prezentarea premierelor tehnice ale Timișoarei).

Conferințele Cultură și Patrimoniu Digital și XR Show cu lansare NFT Spotlight Heritage Timișoara

Digital Culture & Heritage Talks își propune să ofere un spațiu pentru discuții despre tendințele și proiectele actuale legate de intersecția dintre practicile artistice și tehnologia digitală, cu un accent deosebit pe impactul educațional și comunitar.

Conferința reunește o serie de perspective culturale, educaționale, artistice, critice și științifice, oferind vizibilitate lucrărilor de dezvoltare recente sau aflate în desfășurare în diferite țări și contexte culturale. 

Pe baza conceptelor proiectului Spotlight Heritage Timișoara și a programului Timișoara  2023 Capitală Europeană a Culturii, ne propunem să discutăm despre modul în care tehnologiile digitale au contribuit la crearea de noi teritorii și au stimulat diferite inovații în producția culturală, instanțe creative, practici curatoriale și spații muzeale. 

Conferința este parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii și a Opening Timișoara 2023 și aduce o categorie diversă de vorbitori internaționali, din zona de patrimoniu și cultură digitală și parțial din universitățile partenere E³UDRES² (European Universities Alliance). Evenimentul se va desfășura în 17 februarie 2023, între orele 9:00-17:00, în Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara (Bulevardul Vasile Pârvan, nr 2 B, alăturat Bibliotecii Centrale a UPT) și online. Conferința va aduce un plus ecosistemului cultural timișorean prin lansarea, în premieră în peisajul românesc, a NFT-ului (Non-Fungible Tokens) I Spotlight Heritage-Timisoara2023. Pe lângă conferință, programul va îngloba o serie de evenimente care vor aduce sub reflector specificul orașului (tehnic – industrial – creativ). Programul va cuprinde un show XR în spațiile UPT (de ex. Experimentarium, Muzeul UPT), o expoziție cu experimente, care va expune alegoria celor 5 simțuri care au ghidat proiectul în fiecare an și va include și transmisii live a expoziției stradale Spotlight Heritage Timișoara din cartierul Giroc, puncte care vor stârni interesul trecătorilor asupra proiectului, îi va implica activ și invita la celelalte activități.

Participare după preferințe – participarea este liberă, pe bază de înregistrare: in-situ in sala Auditorium a Centrului de Conferințe UPT și online.

XR Show Spotlight Heritage Timișoara în Experimentarium și Muzeul UPT

XR Show va avea loc în 18 -19 februarie 2023, orele 10:00 -17:00, este parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii și a Opening Timișoara 2023 și va cuprinde spectacole de tehnologii digitale (realitate augmentată / virtuală / mixtă, holograme, aplicații interactive) și de știință (demonstrații spectaculoase de fizică, experimente de chimie pentru cele 5 simțuri, prezentarea premierelor tehnice ale Timișoarei), organizate sub formă de tururi ghidate în spațiul Experimentarium TM și al Muzeului UPT. Aceasta promovează transformarea dependenței de tehnologie într-o dependență de cultură, patrimoniu și știință, prin sporirea interesului publicului larg pentru cartierele istorice ale Timișoarei, utilizând povestiri digitale și stimulând localnicii/turiștii să experimenteze și să co-creeze patrimoniul cultural al orașului.