Smart Diaspora 2023
Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat
Digitalizarea educației prin tehnologii AR/VR/XR și Blockchain
10-13 aprilie 2023
Conferința ”Smart diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei” își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetători români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008. Smart Diaspora 2023 este organizată Între 10 și 13 aprilie 2023, la Timișoara, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI în parteneriat cu Academia Română.
Workshop Digitalizarea educației prin tehnologii AR/VR/XR și Blockchain
Locație: Centrul de e-Learning UPT, Bul. Vasile Parvan, nr. 2B, Sală C401 (etaj IV)
11 -12 aprilie 2023 orele 9:00 -17:00
Workshopul abordează tehnologiile AR/VR/XR și blockchain din perspectiva modalităților în care ele pot contribui la modernizarea procesului educațional, adăugând componente digitale și crescând gradul de interactivitate. Din punct de vedere tehnic vor fi prezentate abilitățile implicate de aceste tehnologii, infrastructura și platformele necesare pentru implementare, precum și modalitatea de validare prin blockchain a competențelor dobândite. Din punct de vedere al aplicabilității vor fi abordate 3 domenii:
– Educatia, cu accent pe utilizarea tehnologiilor AR/VR/XR pentru eficientizarea și creșterea atractivității procesului de învățare, precum și pentru validarea prin blockchain a diplomelor universitare și a competențelor generate pe baza de micro-credențiale
– Cultura, cu accent pe dezvoltarea unor aplicații interactive care facilitează prin tehnici AR/VR/XR implicarea publicului larg și creșterea atractivității pentru grupuri țintă diverse
– Dezvoltarea unor regiuni sustenabile și inteligente, cu accent pe pilonii de baza ai unui oraș inteligent / regiune inteligenta, dezvoltarea durabilă a orașelor / regiunilor inteligente, învățarea inteligentă și campusul inteligent vs. oraș inteligent, industriile culturale și creative ca motor al orașelor inteligente.
Vor fi prezentate studii de caz privind aplicațiile educaționale din domenii diverse (de la arhitectura la științe inginerești), prin exemplificarea modalităților de creștere a gradului de atractivitate.
De asemenea vor fi prezentate aplicații culturale din domeniul Digital Culture & Heritage, cu discutarea modalitatii de concepere și realizare a acestora, precum și de testare a uzabilitatii.
Exemplificarile se vor baza pe proiectul de mari dimensiuni “Spotlight Heritage – Patrimoniul sub reflectoare”, o initiativa culturala digitala a UPT realizata in parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timisoara 2023 Capitala Europeană a Culturii. Proiectul prezintă multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, ale locuitorilor de ieri și de azi.
În ceea ce privește tehnologiile blockchain, vor fi prezentate studii de caz privind rețeaua EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) și aplicațiile acesteia în educație, precum și noțiuni privind utilizarea datelor deschise și a tehnologiilor blockchain în dezvoltarea de aplicații interactive inteligente.
Workshopul își propune sa discute si sa propună soluții inovatoare în domeniul educațional și al orașelor inteligente, cu accent pe infrastructura și serviciile inteligente și pe educația inteligenta.