EDEN 2020 – cum a fost prima conferință virtuală dedicată educației digitale și inteligenței artificiale

EDEN 2020 – cum a fost prima conferință virtuală dedicată educației digitale și inteligenței artificiale

278 de participanți din 40 de țări de pe 4 continente, de-a lugul a trei zile cu peste 90 de lucrări academice publicate, workshop-uri interactive, keynote speakeri cu prezentări de ultimă oră, dar și tururi virtuale prin Timișoara îmbogățite cu elemente de AR/VR, o cină festivă virtuală cu preparate tradiționale românești și un tur virtual al celor mai îndrăgite festivaluri din Timișoara. 

Educația digitală și cele mai inovatoare practici, platforme și instrumente cu ajutorul noilor tehnologii, dar și impactul inteligenței artificiale în prezent și viitor au fost subiectele care, timp de 3 zile, au reunit virtual 278 de participanți din 40 de țări la cea de-a 29-a ediție a Conferinței Anuale EDENInteligența umană și artificială pentru societatea viitorului. Stimularea educației digitale pentru următoarea generație de studenți STE(A)M. În premieră în Timișoara, evenimentul a fost organizat de Universitatea Politehnica din Timișoara împreună cu Asociația Internațională EDEN.

EDEN 2020 a dedicat o serie de workshop-uri tematice interactive, dar și lucrări academice contextului pandemiei, în cadrul cărora oameni de știință de top au prezentat și dezbătut activitățile digitale desfășurate în educație, au analizat rezultatele colectate din ultimele luni și au făcut predicții pentru cele mai bune practici de desfășurare a educației digitale.

Odată cu această conferință, Universitatea Politehnica din Timișoara a lansat și o aplicație unică, dedicată conferințelor virtuale academice, ConferenceUPT  https://conference.upt.ro/. EDEN 2020 a fost prima conferință complet virtuală desfășurată cu ajutorul acestei unelte, oferind facilități multiple – de la organizarea sesiunilor de lucru, de integrare a lucrărilor academice și includere a prezentărilor realizate și până la conectarea prin videoconferință și posibilități de comunicare directă, oferind acces nelimitat tuturor participanților, pentru realizarea unei comunități virtuale EDEN2020

UPT 100

Conferința EDEN 2020 este dedicată aniversării a 100 de ani de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100, primii 100 de ani de existență ai Universității Politehnica din Timișoara, celebrând și dezvoltarea coerentă și inovatoare a educației online în universitate.

Ceremonia de deschidere a fost transmisă live, gratuit și i-a adus în centru pe Prof.dr.ing. Nicolae Robu – primarul Timișoarei, Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan – rectorul UPT prof. dr. ing. Radu Vasiu – președintele Senatului UPT și Sandra Kucina – președintele Asociației Internaționale EDEN.

În cadrul ceremoniei de deschidere EDEN 2020, prof. dr. ing. Radu Vasiu a primit distincția „EDEN Fellow Award”, prin decizia Comitetului Executiv EDEN, premiu acordat pentru munca depusă în ultimii 20 de ani în domeniul educației deschise, digitale și online.

8 speakeri de talie mondială au susținut de-a lungul celor 3 zile o serie de prezentări transmise live care au putut fi urmărite gratuit de publicul larg.

EDEN 2020 a oferit participanților o varietate de sesiuni paralele, în cadrul cărora aceștia au putut alege între ateliere virtuale tematice în funcție de interes. Printre acestea s-au numărat Workshop Open EdTEch – sesiune plenară transmisă live, prezidată de Martin Dougiamas și dr. Diana Andone, Workshop Digital Culture (proiect coordonat de UPT), Workshop EDEN COVID, dar și sesiunea de SYNERGY, organizată în fiecare an, în cadrul căreia diferiți participanți au prezentat proiectele în care sunt implicați și obiectivele comune pentru deschiderea serviciilor educaționale moderne către audiențe mai largi.

În cea de-a doua zi de conferință, zeci de studenți doctoranzi din întreaga lume și-au prezentat raportul de progres în cercetare, primind recomandări și sugestii de la cadre didactice universitare experimentate din țări precum Italia, Lituania, Bulgaria, Portugalia, Israel și România.

Una din cele mai apreciate părți ale conferinței a reprezentat programul social, special conceput pentru ca participanții să poată socializa în timp ce fac cunoștință cu viața socială, culturală și tradițiile orașului Timișoara.

Participanții au explorat frumusețea orașului Timișoara în cadrul unui tur virtual transmis live, pornind de la clădirea Bibliotecii UPT, locația inițială a conferinței și au ajuns pe malul Begăi, în Piața Victoriei și în Piața Unirii, alături de un arhitect care a relatat istoria fiecărui obiectiv vizitat virtual.

Echipa Centrului de e-Learning a realizat o plimbare virtuală prin cele mai frumoase părți ale orașului, derulând o serie de videoclipuri din cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara (proiect coordonat de UPT în parteneriat cu Muzeul Național al banatului), iar participanții au avut ocazia să se bucure de arhitectura orașului cu ajutorul elementelor de AR/VR.

După plimbarea virtuală, Radu Ticiu, Oana Romocea și Simona Fiț le-au povestit participanților despre proiectele comunității din Timișoara, printre care CoderDojo, HackTM, BiocoderDojo, Științescu, EducaTM și Timotion.

Urmărește înregistrarea evenimentului social pentru participanți – Timișoara - Educație STE(A)M și Cultură digitală. Timișoara LIVE (Turism virtual în direct)

În după-amiaza celei de-a doua zile de conferință, participanții au putut „gusta” virtual griș cu lapte cu vișine, zmeură și ciocolată, sărmăluțe în foi de viță, vin de calitate și muzică de la festivalurile timișorene la Cina de Conferință Virtuală EDEN 2020, unde participanții au asistat la o demonstrație LIVE de preparare a sarmalelor de la Faber/Ambasada, au descoperit comunitățile culturale și cele mai îndrăgite festivaluri din Timișoara – Plai, Bega, Lumen, JazzTM, au luat parte la un tur virtual în Cramele Recaș și au ascultat muzica celor de la Bega Blues Band.

Vezi înregistrarea Cinei de Conferință virtuale mai jos:

Ultima zi de conferință a debutat cu Ceremonia de decernare a Premiului EDEN 2020 pentru cea mai bună lucrare științifică și Ceremonia de decernare a Premiului EDEN 2020 pentru Premiul Tânăr savant și s-a încheiat cu anunțul pentru cea de-a 30-a ediție a conferinței anuale EDEN, care va avea loc în 2021 la Universitatea UNED din Madrid, Spania.

„Vă mulțumim foarte mult pentru organizarea unei conferințe atât de superbe și pentru că v-ați asigurat că a funcționat atât de bine. Ne-ați ajutat să profităm la maxim de situația non-ideală. A fost o experiență cu adevărat pozitivă!”
Participant
EDEN 2020

Urmărește mai jos înregistrările de la sesiunile plenare EDEN 2020