Conferința anuală EDEN 2020 – Ziua I – Keynote: Martin Dougiamas, Daniela Rus, Diana Andone

Conferința anuală EDEN 2020 – Ziua I – Keynote: Martin Dougiamas, Daniela Rus, Diana Andone

Ziua I de EDEN 2020 – Prima conferință complet virtuală dedicată educației digitale și inteligenței artificiale – a avut în program prezentări pentru zeci de lucrări academice selectate, 5 workshop-uri, 3 keynote speakeri de talie mondială, dar și evenimente sociale. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning împreună cu Asociația Internațională EDEN.

Sesiuni plenare LIVE

Dr. Diana Andone, a vorbit despre parcursul de digitalizare din ultimele două decenii ale Universității Politehnica Timișoara și crearea unui ecosistem educațional digital, urmând cei trei pași: Digitizare ➡ Digitalizare ➡ Transformare digitală. Directorul Centrului de e-Learning – UPT consideră că numai cu ajutorul unui fundament solid, dar și prin schimbarea culturii academice, putem trece la o digitalizare mai puternică. Prezentarea a fost aplaudată virtual de participanți, iar interesul a fost exprimat și printr-o serie de întrebări în zona de Q&A a platformei.

Martin Dougiamas

Prezentarea lui Martin Dougiamas, Keynote la EDEN 2020, a inspirat comunitatea educatorilor să colaboreze și să formeze comunități, investind în infrastructură și formare pentru educația digitală.

Fondatorul Moodle i-a îndemnat pe participanți să se alăture procesului de inovație globală, să creeze instrumente noi, să învețe din greșelile trecutului și să ia deciziile corecte în ceea ce privește educația, mesajul principal al acestuia fiind: Viitorul nostru constă în calitatea educației!

Urmărește mai jos înregistrarea ceremoniei de deschidere EDEN 2020, și prezentările keynote speakerilor Dr. Diana Andone și Martin Dougiamas

Daniela Rus Daniela Rus a expus multiplele utilizări ale Inteligenței Artificiale și revoluția pe care tehnologia o aduce în industriile globale, într-o prezentare care a stârnit foarte multe întrebări din partea participanților în secțiunea de Q&A.

Urmărește mai jos înregistrarea prezentării Danielei Rus:

UPT 100

Conferința EDEN 2020 este dedicată aniversării a 100 de ani de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100, primii 100 de ani de existență ai Universității Politehnica din Timișoara, celebrând și dezvoltarea coerentă și inovatoare a educației online în universitate.

Workshop-uri

Evenimente sociale

Participanții au explorat frumusețea orașului Timișoara în cadrul unui tur virtual transmis LIVE, care, sperăm noi – a compensat imposibilitatea de a călători. O serie de clipuri pline cu viață ilustrând Timișoara și moștenirea culturală au fost prezentate cât mai realistic, cu ajutorul elementelor de AR/VR. Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Muzeul Național al Banatului au plimbat participanții virtual prin cele mai frumoase părți ale orașului, în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara, derulat în parteneriat. Plimbarea s-a derulat în prezența unui ghid local, pentru a răspunde unor întrebări.

După plimbarea virtuală pe străzile timișorene, participații au putut descoperi o serie de prezentări interesante despre dezvoltarea STE(A)M, educația și cultura digitală din Timișoara. Radu Ticiu, coordonatorul CoderDojo, HackTM, BioceoderDojo și alții au „plimbat” participanții prin marile comunități construite pentru copii, adolescenți și adulți tineri și vor povesti despre implicarea minunată a generațiilor viitoare în dezvoltarea comunității locale.

Oana Romocea, unul dintre organizatorii Romanian Science Festival le-a arătat participanților cum acest festival interactiv îi ajută pe tineri să interacționeze cu STE(A)M și cum sunt stimulați cei mici să afle mai multe despre acest domeniu, devenind un adevărat sprijin în timp pentru educația științifică.

Un subiect foarte actual a fost modul în care comunitatea timișoreană a fost implicată în educație înainte și în timpul Covid-19 printr-o serie de proiecte – Științescu, EducaTM, Timotion: Prezentatorii au fost Simona Fiț, Valentin Mureșan, Radu Ticiu și alții.