Proiectul Erasmus+ Create 4.0 – Workshop 2023

Proiectul Erasmus+ Create 4.0 – Workshop 2023

Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de e-Learning a organizat joi, 26 Octombrie 2023, între orele 13:00 – 16:00, în Sala Polivalentă din Biblioteca Universității Politehnica, un workshop dedicat educației în mediul preuniversitar, cu accent pe competențe digitale și pe utilizarea elementelor de realitate virtuală și augmentată în procesul de învățare. Acest eveniment este realizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Workshopul s-a desfășura în limba română, strângând un număr de aproximativ 60 de persoane fizic, reprezentate de cadre didactice din mediul universitar, preuniversitar și liceeni, iar în mediul online evenimentul a strâns peste 150 de participanți activi. Cei care au fost prezenți fizic au putut încerca tehnologiile de realitate virtuală și augmentată marca Spotlight Heritage Timișoara.

Proiectul Erasmus+ Create 4.0 reprezintă o inițiativă în domeniul învățământului preuniversitar, vocațional, axându-se pe integrarea tehnologiilor de realitate virtuală și augmentată în procesul de învățare. Acesta vizează în special liceele de specialitate, de profil de științe, liceele tehnologice, școlile vocaționale, precum cele de arte, pedagogie, turism, alimentație, medicină veterinară ș.a.m.d., propunându-se să transforme modul tradițional de predare într-o experiență imersivă și interactivă. Cu ajutorul realității virtuale și augmentate, elevii pot simula situații didactice sau explora diferite medii practice din confortul sălii de clasă. Pentru cadrele didactice, Create 4.0 oferă flexibilitate, permițând adaptarea rapidă a scenariilor la nevoile individuale ale studenților și obținerea unui feedback instantaneu. În esență, proiectul îmbină tehnologia de ultimă oră cu pedagogia, oferind un mediu de învățare adaptabil, eficient și captivant.

Realitatea virtuală permite elevilor să experimenteze și să interacționeze cu mediile și situațiile practice într-un mod autentic și interactiv, oferind o perspectivă tridimensională asupra subiectelor studiate. Această abordare modernă promovează nu doar aprofundarea cunoștințelor, ci și dezvoltarea abilităților practice, într-un mediu controlat și sigur. Astfel, fiecare participant va obține un înțeles profund al materiei, completat de experiența directă și tangibilă oferită de aceste tehnologii digitale, pregătindu-se astfel pentru viitor.

Rezultatele proiectului au fost marcate de o transformare în învățământul vocațional, prin integrarea cu succes a tehnologiilor de realitate virtuală și augmentată în sala de clasă, explorând scenarii didactice într-un mod autentic și interactiv. Feedback-ul instantaneu și adaptabilitatea oferite de aceste tehnologii cresc eficiența procesului educațional, rezultând o generație de elevi mai bine pregătită, cu abilități practice consolidate și o perspectivă modernă asupra domeniului lor de studiu.

  • Despre Erasmus+ Create 4.0 2023, detalii tehnice:

https://elearning.upt.ro/ro/project/proiect-create40/

  • Despre workshop-ul final al Proiectului Erasmus+ Create 4.0 2023:

https://elearning.upt.ro/ro/event/create4-0-workshop-2023/

  • Create 4.0 Project, site

https://create4dot0.wordpress.com/ 

Agenda Workshop Erasmus+ Create 4.0

Ora / Time EET Agenda
13:00 – 13:10 Deschidere
13:10 – 13:30  Ș.l. dr. Ing. Andrei Ternauciuc, Universitatea Politehnica Timișoara Prezentarea proiectului Erasmus+ Create 4.0
13:30 – 14:00 Dr. Ing. Diana Andon, Universitatea Politehnica Timișoara Utilizarea tehnologiilor de AR/VR în scop didactic
14:00 – 14:30 Ș.l. dr. Ing. Andrei Ternauciuc, Universitatea Politehnica Timișoara Proiectul Erasmus+ Create 4.0 – Rezultate finale 
14:30 – 15:00 Pauză de Cafea
15:00 – 16:00 Dr. Ing. Diana Andone, drd. Ing. Marius Tătaru, Universitatea Politehnica Timișoara Studiu de caz: Spotlight Heritage Timișoara
16:00 Încheiere

Proiectul Erasmus+ Create 4.0

Create 4.0 este un proiect cofinanțat de Programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Acesta reprezintă o evoluție a proiectului anterior CR.E.ATE, care a definit un model didactic comun (“Crafts Atelier”) bazat pe măsurarea a trei categorii de competențe profesionale (cap/head, mână/hand, inimă/heart).