start
27/09/2019 - 17:00
Sfârșit
27/09/2019 - 22:00
Adresă
Nokia Campus, Blvd Republicii Nr. 21 Vezi harta
Sute de copii și tineri au experimentat lumea prin prisma realității virtuale și augmentate la standul CeL și CM de la Noaptea Cercetătorilor Europeni. Evenimentul se înscrie în seria acțiunilor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Tinerii și copiii, fascinați de ochelarii VR
Au explorat nave spațiale, păduri tropicale și ruine ale palatelor antice cu ajutorul ochelarilor VR (virtual reality) și și-au creat propria lume imaginară 3D cu ajutorul aplicațiilor AR (augmented reality). Sute de copii și tineri s-au înghesuit la standul Centrului ID/IFR și e-Learning și al Centrului Multimedia din cadrul Universității Politehnica Timișoara de la Noaptea Cercetătorilor Europeni, unde, asistați de echipa cercetătorilor CeL și CM s-au jucat cu ultimele inovații în domeniul aplicațiilor și jocurilor de realitate augmentată și virtuală. În plus, celor interesați de o carieră în domeniul AR/VR, ghizii standului CeL-CM le-au explicat care este „știința” din spatele acestor aplicații mobile și care sunt pașii pentru a le dezvolta, începând chiar de pe calculatorul sau laptopul de acasă.
Cercetarea în AR/VR, integrată în educație
Centrul de ID/IFR și e-Learning împreună cu Centrul Multimedia, prin cadrele didactice și cercetătorii lor, sunt implicate de câțiva ani în cercetarea din AR/VR, cursurilor online, a mobilităților virtuale, a aplicațiilor digitale dedicate culturii și patrimoniului. Participarea în cadrul unor proiecte europene, parteneriatele cu alte centre universitare și companiile de ICT din Timișoara au condus la o stăpânire bună a domeniului, concretizată și printr-o serie de articole științifice publicate în cadrul unor conferințe și jurnale internaționale.
Activități științifice pentru „minți curioase”
Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.