Workshop Internațional Transformare digitală, ediția 1 – Experiențe în educația digitală
Joi, 16 iunie 2022, orele 15:00 - 19:30 | HIBRID
Echipele Centrului de e-Learning și Centrului Multimedia – Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu echipa de proiect Erasmus+ MODE-IT au organizat în data de 16 Iunie Workshop-ul internațional Transformare digitală, ediția 1 – Experiențe în educația digitală/Digital transformation International Workshop, edition 1 – Experiences in digital education. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Politehnica Timișoara și echipa de proiect Erasmus+ MODE- IT, având ca temă în acest an – Experiențe în educația digitală.
Workshop-ul a fost adresat tuturor studenților, profesorilor din mediul academic și preuniversitar, dar și publicului larg. În cadrul acestuia, au existat și sesiuni de interactivitate în mod direct cu participanții.
Prima ediție a acestui workshop a debutat cu prezentarea curriculumului dezvoltat în cadrul proiectului Erasmus+ „Modernizare curriculară prin implementarea modelului MOOC”, precum și a certificatelor digitale deschise acordate în urma completării acestuia. Evenimentul a cuprins și prezentări de la partenerii Erasmus+ MODE-IT pe tema conferinței.
Ediția din acest an s-a concentrat pe tema – experiențe în educația digitală și a abordat concepte precum competențe digitale, micro-acreditări și microcredențiale, cursuri bazate pe MOOCs, realitate virtuală și augmentată, blockchain, antreprenoriat și inovare universitară și a inclus studii de caz despre impactul pe care educația digitală l-a avut asupra învățământului, precum și despre inițiativele și proiectele care pot modela educația viitorului.
Au fost prezentate mai multe inițiative ale universităților europene și ale platformei pentru educație digitală, precum și planurile educaționale și de inovare prevăzute de acestea, printre care și accelerarea pregătirii digitale a instituțiilor de învățământ superior politehnice către adoptarea durabilă a mai multor abordări online și mixte, dezvoltată în cadrul proiectului ”ACADIGIA – Instruire pentru Tehnologii Educaționale în Universitățile Tehnice”.
Ca puncte de mare interes pentru universitățile viitorului și pentru crearea de comunitate care se sprijină pe aceleași valori, dar și pe susținerea acestora în dezvoltarea educației deschise și digitale, au fost aduse în discuție inițiativele din România pentru integrarea Blockchain în educație, mai ales în contextul proiectului “EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain”, susținut de parteneriatul cu Infrastructura europeană a serviciilor blockchain (EBSI).
În plus, au fost aduse la cunoștiință diferite platforme prin care participanții pot accesa cursuri online, gratuite, în mod deschis de la orice nivel, printre care platforma UniCampus, Iversity, cursurile MODE-IT, DigiCulture, EBSI4RO.
Erasmus+ MODE-IT reprezintă proiectul Erasmus+ „Modernizare curriculară prin implementarea modelului MOOC”. Cinci parteneri MODE IT din Germania, Lituania, Turcia, Portugalia și România încearcă împreună să introducă abordări inovatoare bazate pe MOOC pentru proiectarea și livrarea de cursuri de învățământ superior. Cu alte cuvinte, MODE IT încurajează integrarea pedagogiilor online deschise în cursuri și programe formale pentru a le face mai flexibile și mai atractive pentru studenți.
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) derulează în parteneriat proiectul “EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain” (Conectarea României prin Blockchain), în cadrul acțiunii CEF-TC-2020-1: Blockchain.
Proiectul are ca scop crearea unui ecosistem durabil pentru accelerarea digitalizării și pentru facilitarea cunoașterii și adoptării tehnologiei Blockchain și a infrastructurii europene de servicii Blockchain (European Blockchain Services Infrastructure – EBSI), de către cetățeni, firme, instituții și administrație.
Vizionează înregistrarea evenimentului mai jos: