O întreagă experiență educativă cu aplicații de AR și VR pentru sute de copii la Timișoara Science Festival

O întreagă experiență educativă cu aplicații de AR și VR pentru sute de copii la Timișoara Science Festival

Sute de copii au experimentat lumi virtuale, realități augmentate și multe jocuri și aplicații educative la standul UPT, din cadrul Târgului de experimente – Timișoara Science Festival, în data de 21 Mai 2022, acolo unde parte din echipele Centrului ID/IFR și e-Learning, Centrului Multimedia și Spotlitght Heritage Timișoara i-au întâmpinat pe cei mici cu multă bună dispoziție, ochelari și echipamente VR de ultimă generație și le-au explicat celor interesați „știința” din spatele tehnologiilor folosite. Acestea au fost numai câteva din atracțiile care au adunat sute de copii la acest eveniment.

Lumi virtuale și orașul Timișoara de acum și de altă dată, cu aplicațiile proiectului Spotlight Heritage Timișoara

În plus, cei pasionați de tehnologie au avut ocazia să afle care sunt ultimele inovații în domeniul aplicațiilor de realitate augmentată și virtuală desfășurate în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara, într-un mod recreativ pentru toți cei curioși.  În mediul Cospaces ei au vizionat sau testat conținut folosit în cadrul proiectului Spotlight Heritage pe care UPT îl derulează din anul 2019, sub egida Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Prin aplicațiile VR, participanții au putut afla istoria și poveștile digitale ale Timișoarei. De asemenea, au putut testa co-crearea viitorului acesteia prin suprapunerea virtuală a patrimoniului intangibil, pasiunea izvorâtă unind generațiile participative ale moștenirii culturale.

Exerciții de anatomie cu ochelarii VR și multe exeperiențe în Cospaces

Echipamentele de realitate virtuală ale centrului (Oculus Rift și Oculus Quest 2) dar și platforma educațională Cospaces au fost punctele de atracție ale standului CeL. Copiii au explorat diferite medii virtuale, au învățat anatomia corpului uman sau au făcut exerciții de matematică într-un mediu virtual. 

TSF – promotor al „științelor” după modelul din occident

Romanian Science Festival luat ființă din două inițiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018. Această inițiativă s-a născut din dorința de a implica cercetătorii şi studenții români din diaspora în sistemul de educație din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele științifice.

Timișoara Science Festival, sub egida Romanian Science Festival este un eveniment menit să sprijine educația alternativă din România, după modelul târgurilor de științe din occident. Ediția din 2022 a avut loc în Timișoara, urmând să se organizeze în următoarea perioadă, în Baia Mare și Pitești, evenimente cu scopul de a promova științele, precum matematica, fizica, astronomia, chimia, biologia și altele.

Vizionează mai jos un videoclip despre experiența Timișoara Science Festival – ediția 2022: