Workshop Competențe și abilități digitale – Digital Culture, Europeana și Timișoara 2021

Workshop Competențe și abilități digitale – Digital Culture, Europeana și Timișoara 2021

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning împreună cu Centrul Multimedia vă invită

vineri 13 decembrie 2019 – între orele 11:00-16:30, în sala Polivalentă a Centrului de Conferințe UPT, Bd-ul Vasile Pârvan nr. 2B, Timișoara la

workshop

Competențe și abilități digitale

Digital Culture , Europeana și Timișoara 2021

#DigiSkills19​

Ce reprezintă industriile creative și care este impactul lor în economia globală? Ce reprezintă competențele digitale și ce sunt abilitățile digitale și cum se validează acestea în domeniul industriilor creative? Cum se pot accesa, utiliza și integra diverse unelte și aplicații online, mobile?

În cadrul acestui workshop-ului vor fi prezentate exemple practice de utilizare și integrare a elementelor digitale, a aplicațiilor de realitate virtuală și augmentată (AR & VR) în educație, cultură și în promovarea patrimoniului cultural și în industriile creative. Accentul se va pune pe colecțiile Europeana, a aplicațiilor de stocare a obiectelor culturale, al modului în care Timișoara2021 va fi prezentă în Europeana, dar și modul în care colecțiile pot fi utilizate in educație. Modalități de promovare atractivă a muzeelor, a științelor exacte și artelor în rândul tinerilor, cu ajutorul aplicațiilor de robotică, AR și VR vor fi prezentate cu exemple din Europa și Timișoara.

În timpul workshop-ului va fi prezentată și strategia digitală a Galway 2020 Capitala Europeană a Culturii și posibilitățile de colaborare cu artiștii din Irlanda.
Prezentarea proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timișoara, care utilizează concepte precum patrimoniul digital, integrate în aplicații web și mobile și implicarea culturala a comunităților va fi un alt punct de interes.
Platforma de date culturale digitale a Timișoara2021, identitatea digitală vizuală a programului cultural dedicat Capitalei Europeană a Culturii, a conservării memoriilor individuale și colective, indexarea, arhivarea datelor culturale și racordarea cu Europeana va fi lansată cu această ocazie.

Cu speakeri de nivel internațional din SUA, Europa și România, workshop-ul se adresează tuturor actorilor din domeniul industriilor creative, cel cultural, artiștilor, studenților, profesorilor universitari, dar și celor din domeniul turistic.

Workshop-ul este organizat în parteneriat cu EDEN (European Distance and E-learning Network), IEEE Romania și este dedicat programului Timișoara2021.

Prezentările acestui workshop sunt parte din strategia proiectului Erasmus+ DigiCulture – “Perfecţionarea Competenţelor Digitale și Îmbunătăţirea Incluziunii Sociale a Adulţilor în Industriile Creative”, de construire a unui curs online gratuit.

Workshop-ul va fi transmis live online pe pagina de Facebook și disponibil online in UniCampus.
Participarea este liberă, prezentările se vor desfășura în Română și Engleză și se va elibera certificat de participare.

Agenda

11:05 – 11:15 

Dr. Diana Andone, (director CeL, Universitatea Politehnica Timișoara)
Competențe digitale pentru industriile creative și proiectul DigiCulture.

11:15 – 12:00
Henning Scholz, Partner and Operations Manager, Europeana Foundation
Dan Matei, Institutul Național al Patrimoniului, Europeana Romania

Biblioteca Digitală Europeană: impactul cultural pe care-l produce

12:00 – 12:15
Prof. Antonella Poce, Head of the Centre for Museum Studies, Università Roma Tre, Italia (LIVE – online)
Developing users’ soft skills through university painting collections

12:15 – 12:30
Assoc.Prof. Mairéad Nic Giolla Mhichíl, Head of the The Ideas Lab, National Institute of Digital Learning, Dublin City University, Ireland (LIVE – online)
Small language a global impact: Irish language and culture goes digital

12:30 – 12:50
Dr. Diana Andone, Prof.Dr.Ing. Radu Vasiu (Universitatea Politehnica TImișoara)
Digital Culture – Online Course Development and Impact

12:50 – 13:05
Assoc.Prof. Hendrik Knoche, Department of Architecture, Design and Media Technology, Aalborg University, Denmark (LIVE – online)
VR and AR for education in architecture, at museums, and for digital heritage

13:05 – 13:25
Simona Fiț, Oana Romocea, Alexandra Forțis, Radu Ticiu
Concursul Științescu, Romanian Science Festival, CoderDojo, BioCoderDojo

13:25 – 13:40

Denise Mc Donagh, Digital Programme Manager, Galway 2020 European Capital of Culture (LIVE – online)

Galway 2020 Digital Strategy and Programme and the Atlantec Programme

13:40 – 14:20
Pauză de cafea

14:20 – 14:35
Sorina Jecza, Fundația InterArt Triade
Himere valahe animate – proiect cultural cu realitate augmentată

14:35 – 14:55
Victor Holotescu (Universitatea Politehnica Timișoara), Prof.dr.ing. Carmen Holotescu (Universitatea Ioan Slavici)
Blockchain în domeniul cultural

14:55 – 15:05

Chiara Zuanni, Walter Scholger, Graz University, Austria  (online)

The digital transformation in museums: new forms of curation and engagement

15:55 – 15:25
Dr. Diana Andone, Dr. Silviu Vert, Dr. Mugur Mocofan, Dr. Vlad Mihăescu, (Universitatea Politehnica Timișoara), Arthur Csertus (Cobalt Sign)

Spotlight Heritage Timisoara – Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Povestea ta

15:25 – 15:45
Dr. Diana Andone, Dr. Andrei Ternauciuc, Dr. Mugur Mocofan, (Universitatea Politehnica Timișoara)

Platforma de date digitale culturale ale Timisoara2021 – Lansarea platformei, concept si mod de lucru

15:45 – 16:00 
Mark Frydenberg, Bentley University, USA​ (LIVE – online):
Virtual Museums Google’s Arts and Culture project. 

16:00 – 16:30
Aplicații practice in Europena.eu, Spotlight-Timisoara.eu

16:30
Prof.Dr.Ing. Radu Vasiu (UPT)
Concluzii și închiderea sesiunii.

Dr. Diana Andone este director al Centrului de e-Learning, Universitatea Politehnica Timișoara, cu responsabilități în planificarea și implementarea învățământului la distanță și a integrării utilizării tehnologiilor educaționale online pentru toate formele de învățământ, prin Campusul Virtual al UPT – CVUPT. Dr. Andone este lector in tehnologii multimedia și web, cu o activitate de cercetare intensă la nivel internațional prin diverse proiecte cu finanțare europeană și multiple publicații. Pasionată de utilizarea tehnologiilor în viața de zi cu zi, Diana promovează utilizarea resurselor deschise și MOOCs, dezvoltând UniCampus – cursuri online în România. Dr. Andone este puternic implicată in activitatea comunității științifice prin diverse funcții de conducere ale unor asociații internaționale EDEN, IEEE CS, dar și prin sprijinirea activității locale de start-up și inovație.

Prof.Dr. Radu Vasiu a finalizat studiile de master si doctorat în Inginerie Electronica si Telecomunicații la Universitatea Politehnica din Timișoara in 1982, respective, 1997. Momentan, este profesor în cadrul Facultății de Electronica și Telecomunicații la Universitatea Politehnica din Timișoara. Ariile și domeniile sale de cercetare din ultimii ani au fost orientate spre „open data”, smart cities, aplicații mobile, e-learning, multimedia și tehnologii web. Din 1993, a fost implicat în mai mult de 30 de proiecte internaționale (Tempus, Phare, Socrates, Leonardo da Vinci, Life Long Learning, FP6, etc), în special în domeniul multimedia și e-learning, atât în calitate de coordonator, cat și în calitate de contractor. Din 2016 este Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara și este din 2004 Director al Centrului Multimedia. A avut calitatea de profesor invitat în diferite universități din Marea Britanie, Finlanda, Franța, Austria, Grecia și Olanda. În prezent, prof Vasiu este președintele Asociației Internaționale pentru e-Știința (IAFeS), care promovează la nivel internațional utilizarea ICT în știința și tehnologie. De asemenea, este membru al IEEE Computer Society and IEEE Communications Society, European Association for Telematics Applications (EATA), European Distance and E-learning Network (EDEN), International Association of Science and Technology Engineers for Development (IASTED), European Portal for Advanced Collaboration în E-learning (EuroPACE) și a Comisiei pentru integrarea europeana al României Academice – filiala Timișoara.

Dan Matei, Institutul Național al Patrimoniului, Europeana Romania
Documentarist, autor, (fost) programator profesionist specializat în regăsirea informațiilor. Timp de peste 20 de ani director al fostului CIMEC – Institutul de Memorie Culturală (acum parte a Institutului Național al Patrimoniului). Actualmente bibliograf la Institutul Național al Patrimoniului și reprezentant al României în grupul de experți DCHE [Digital Cultural Heritage and Europeana] al Comisiei Europene. Implicări importante: agregarea de metadate pentru Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu); proiectul E-Cultura – Biblioteca Digitală a Românei. Preocupări majore: modele de date, ontologii, biblioteci digitale.
https://pro.europeana.eu/person/dan-matei

Henning Scholz, Partener și Operator Manager, Europeana Foundation

Henning este responsabil pentru relațiile cu profesioniștii patrimoniului cultural. În calitate de curator de paleontologie și coordonator BHL-Europe, Henning a contribuit cu obiecte digitale la portal chiar înainte de a intra în Europeana în 2012

Assoc.Prof. Antonella Poce, directoarea Centrului de Studii Muzeale, Università Roma Tre
Antonella Poce este profesor asociat, în Pedagogie Experimentală în cadrul Catedrei de Educație – Universitatea Roma TRE, unde prezidează Centrul pentru Educație Muzeală și cursurile postuniversitare: educație muzeală anuală și studii avansate bienale în educația muzeală. Coordonează unitățile naționale în cadrul proiectelor europene și a condus comitetele academice internaționale care se ocupă de învățarea la distanță (EDEN PAN – Rețelele Academicilor și Profesioniștilor). Este autorul diferitelor publicații de relevanță națională și internațională pe teme de inovare, evaluare și utilizare a tehnologiei în predare și învățare, în contextul fructificării patrimoniului.

Assoc. Prof.  Mairéad Nic Giolla Mhichíl este responsabilul „The Ideas Lab” la Institutul Național de Învățare Digitală, Universitatea Dublin City, Irlanda. În prezent este profesor asociat și cercetător senior, făcând cercetare în domeniul MOOC (Massive Open Online Courses) și implementând Inițiativa Strategică a Universității în acest domeniu. Este o bursieră Fulbright la Universitatea Notre Dame din SUA și lector în Tehnologia informației la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale din DCU.
Mairéad a deținut roluri de conducere în cadrul școlii, facultății și universității sale, având funcțiile de decan asociat pentru predare și învățare, președintele de program și președinte la mai multe grupuri de lucru din universitate. Mairéad este implicată într-o serie de proiecte de cercetare europene, atât în calitate de responsabil, cât și ca cercetător. Interesele sale de cercetare sunt interdisciplinare și includ tehnologia în predare și învățare; implementarea politicilor și schimbarea organizațională în învățământul superior.
Mairéad este co-redactor-șef al Jurnalului Internațional de Tehnologie Educațională în Învățământul Superior (ETHE)
https://www.dcu.ie/fiontar/gaeilge/people/mairead-nicgiollamhichil.shtml

Assoc.Prof. Hendrik Knoche Departamentul de Arhitectură, Design și Tehnologie Media, Universitatea Aalborg, Danemarca

Hendrik Knoche lucrează în interacțiunea om-calculator și experiența utilizatorului atât pe dispozitive desktop cât și pe dispozitive mobile, de mai bine de zece ani, în industrie și mediul academic în diverse domenii: jocuri, rețele sociale mobile, adaptare automată a conținutului și calitate video și estetică percepută. Interesele sale de cercetare includ human-centered design, experiențe mediate și TIC pentru incluziune, reabilitare, educație și dezvoltare, împreună cu metode pentru prototipuri și evaluarea aplicațiilor. Cele mai prezente cercetări sunt dedicate înțelegerii și modelării experiențelor utilizatorilor în timp real. În acest scop, lucrează la interacțiuni adaptabile utilizatorilor bazate pe modele de utilizare și datele utilizatorilor, de ex. interacțiunea și valorile jocului, datele fiziologice și urmărirea ochilor.
https://vbn.aau.dk/en/persons/128079

Denise McDonagh, Digital Programme Manager, Galway 2020 European Capital of Culture
Denise McDonagh este pasionată de creativitate și tehnologie, cu o experiență de peste un deceniu în industria multimedia și o cunoaștere profundă în mai multe industrii creative digitale mai ales în producție multimedia și povestiri digitale.

https://galway2020.ie/en/team/

Mark Frydenberg este Senior Lecturer la Bentley University, USA un autor de succes din seria de cărți Cengage Learning. Interesele profesionale ale lui Mark includ utilizarea tehnologiilor in educație. El este Directorul CIS Learning and Technology Sandbox (http://cis.bentley.edu/sandbox) și este un speaker frecvent la conferințe pe teme de utilizare a tehnologiilor web 2.0.

Dr.Chiara Zuanni este este profesor de asistență digitală în domeniul științelor digitale, în cadrul Centrului pentru Modelarea Informațiilor, Centrul Austriac pentru șțiințe digitale, Universitea din Graz. Cercetările ei se concentrează pe practicile digitale în muzee și pe implicarea digitală cu moștenirea culturală.
Este membru al Institutului Getty din Itinerarii Antitce și lider local pentru proiectul Erasmus+ Digiculture.
Este licențiată în clasici și deține un master în Arheologie (Universitatea din Bologna), doctorat în Muzeologie (Universitatea din Manchester); și a ocupat funcții postdoctorale la Universitatea din Liverpool, în cadrul muzeului Victoria and Albert Museum din Londra cât și la Universitatea din Bergamo.

Dr. Sorina Jecza are formatie umanistă, fiind absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Timişoara (1975-1979), doctor în Arte vizuale (2006). Cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Banatice “Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara (1990-2015).
Director executiv şi, în prezent, preşedinte al Fundaţiei TRIADE din Timişoara, a organizat în această calitate, peste 200 de expoziţii, a iniţiat şi coordonat numeroase proiecte finanţate de către Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Timişoara. De asemenea, ca editor, a îngrijit şi publicat, sub egida Fundaţiei Interart Triade, peste 200 de volume: cataloage de artă, albume, monografii, cărţi de literatură, iar, în calitate de autor sau coautor, a publicat, lucrări de istorie literară şi plastică.

Prof. Carmen Holotescu este profesor în cadrul Facultății de Inginerie a Universității “Ioan Slavici” din Timișoara, cu un doctorat pe tema noilor tehnologii și a educației deschise. A participat în multe proiecte europene și are o experiență bogată în proiectarea și implementarea de platforme de învățare și colaborare bazate pe pedagogii deschise. A scris peste 100 de articole și cărți legate de eLearning/Blended Learning, Social Media, resurse educaționale deschise (OER), cursuri online masive deschise (MOOC), menționate în peste 1000 citări. Este instructor online certificat al University of Maryland University College, USA, facilitând timp de 12 ani cursuri online la această universitate.

Șl. Dr. Ing. Andrei Ternauciuc este Sef de lucrari la Departamentul de Comunicații în cadrul Universității Politehnica din Timișoara, dar și unul din administratorii tehnici ai Campusului Virtual al UPT – platforma oficială pentru e-learning a universității. El are experiență de peste 10 ani în lucrul cu sisteme de management ale învățării și a contribuit la proiectarea și implementarea a diferite platforme de e-learning, printre care ViCaDiS – Virtual Campus for Digital Students, CVUPT, UniCampus.ro și altele.

Șl. Dr. Ing. Silviu Vert este Sef de lucrari la Universitatea Politehnica din Timișoara și și-a finalizat studiile de doctorat explorând potențialul datelor deschise în aplicații de realitate augmentată.
El este și dezvoltator pentru platforma de e-Learning a UPT – Campusul Virtual. Este implicat în mod activ în activități de tip advocacy în „open government” și la nivel local și național.

Dr. Vlad Mihăescu este responsabil de proiecte si cursuri post-universitare la CeL, cu un doctorat în modele educaționale și tehnologice MOOCs și are o experiență de 8 ani ca trainer în domenii cum ar fi tehnologiile multimedia, social media, e-turism, e-learning, uzabilitate, programare, soft skills și leadership. Autor a peste 20 de lucrări științifice și capitole de cărți publicate la conferințe internaționale și reviste, Vlad are experiență de antreprenoriat în domeniul ITC, organizare de evenimente și turism.

Victor Holotescu este doctorand UPT în anul 2 la UPT, având o experiență de 7 ani în dezvoltarea aplicațiilor mobile. În portofoliul său se află aplicațiile de parcare prin SMS, TPark, aplicațiile ArtEncounters, ArtTM, Campus Virtual UPT. A câștigat premii la concursuri de profil și a participat la un internship Erasmus la Universitatea din Oulu, Finlanda si la State University Mississippi, USA.

Industriile creative sunt definite ca: Publicitate și marketing, Arhitectură și peisaje, Artizanat și alte domenii de patrimoniu cultural, Design: produs, grafică și design de modă, Film, TV, video, radio și fotografie, IT, economie digitală și jocuri, Muzee, galerii și biblioteci, Muzică, arte vizuale și artele spectacolului.