Studenții de la ID și IFR au participat la Ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 – online

Studenții de la ID și IFR au participat la Ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 – online

Emoții virtual, pentru studenții de la cursurile la distanță și cu frecvență redusă care au participat, sâmbătă, 1 octombrie 2022 la Ceremonia de deschiderea a anului universitar ID/IFR. Evenimentul a avut loc online, fiind transmis live pe canalele de Facebook și YouTube ale Centrului de e-Learning și a reunit peste 200 de studenți, cadre didactice, conducerea universității, decani, prodecani și responsabili academici de la cele 4 facultăți, dar și echipa Centrului de ID/IFR și e-Learning.

Ceremonia a fost deschisă de gazda evenimentului, dr. ing. Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning, care le-a urat bun venit studenților și tuturor participanților. Deschiderea anului a fost apoi marcată în mod tradițional de intonarea imnului UPT.

Dr. Ing. Diana Andone, director CeL: “Facem aceasta deschidere din nou în online, pentru a fi mai facilă pentru studenții noștri, care sunt răspândiți nu numai în Europa, ci și pe alte continente.”

“Noi ne bucurăm că ați decis să veniți alături de Universitatea Politehnica din Timișoara și să învățați la distanță sau cu frecvență redusă pentru cele patru specializări. Sunt sigură că vor fi niște ani interesanți, poate un pic provocatori și poate cu multe greutăți (…), de aceea vă rog să nu cedați, să nu plecați și să nu vă îndepărtați de noi.“

Prof. dr. Liviu Cădariu-Brăilioiu, prorectorul Universității Politehnica Timișoara, responsabil cu partea de cercetare și achiziții din cadrul UPT și cadru didatic de matematică, a preluat cuvântul din partea conducerii Universității. 

“Începând de astăzi sunteți parte a acestei familii, parte a Universității Politehnica, universitate de tradiție, (…) dar și deschisă spre viitor, o universitate care pe lângă activitățile curente de cercetare, de educație (…), este implicată și în activitățile foarte importante pentru zona culturală. Universitatea este un vector important în procesul ce va coordona în anul viitor acțiunile legate de Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.”, le-a transmis acesta noilor studenți. 

Facultatea de Automatică și Calculatoare - Informatică - ID

Cuvântul de bun venit pentru studenții de la Informatică –  ID a venit din partea prof. dr. ing. Marius Marc – decanul facultății de Automatică și Calculatoare:

“Mă bucur că ați ales să investiți în viitorul vostru, în educația voastră, alegând facultatea noastră (…), domeniul informaticii, adică un domeniu dinamic, un domeniu de viitor, dar nu un domeniu simplu. (…) Vă recomand să puneți întrebări, să încercați să învățați de la un cadru didactic, pentru ca singuri nu o să puteți. Mi-aș dori ca acest învățământ la distanță să ne și apropie – cadru didactic, student și invers.”

Unul din promotorii învățământului la distanță în UPT de mai bine de două decenii și, totodată, cadru didactic la specializarea Informatică – prof. univ. dr. ing. Lăcrămioara Stoicu-Tivadar a felicitat studenții pentru alegerea și curajul de a veni studenți la specializarea Informatică.

“Să profitați de toți dascălii facultății de Automatică și Calculatoare cât mai mult. (…) Aveți 3 ani destul de dificili în față, dar cu provocări, iar dumneavoastră sunteți oameni ai provocărilor, pentru că altfel nu ați fi venit la Informatică la Politehnica Timișoara.”

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale - TST ID

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a fost reprezentată de către decanul prof. dr. ing. Dan Lascu

“Noi, dascălii, avem o bucurie, aceea că an de an putem să ne facem daruri, (…) și anume speranța. Russo zicea că sunt o mie de premii pentru discursuri bune și niciunul pentru fapte bune, iar prin natura profesiunii, noi, inginerii, trebuie să facem fapta concretă – e cea care ne definește. (…) Vă felicit că ați ales acest refugiu și vă asigur că nu vă va dezamăgi.”

Tot din partea facultății ETCTI, responsabilul academic pentru învățământ la distanță și promotor al acestei forme de învățământ încă de la începuturi, prof. univ. dr. ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica, le-a vorbit studenților ID/IFR:

“Studenții au ales o universitate bună, de top, iar acest lucru nu va face altceva decât să le crească și lor prestigiul în momentul în care termină studiile. De aceea, aș dori să se gândească la acest lucru de fiecare dată când le va fi greu. (…) Sunt convins că satisfacțiile finale vor fi pe măsură. Din partea tuturor va trebui să existe multă determinare pentru a ajunge cu toții la finalul pe care ni-l dorim.”

Prof. dr. ing. Florin Alexa, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a dorit să le spună câteva cuvinte studenților de la TST ID:

 “Dacă ați ales această cale, să vă gândiți că o faceți pentru dumneavoastră. (…) Fixați-vă țeluri cât mai înalte, deoarece dacă vă fixați țeluri joase și le atingeți, după aceea trebuie să vă gândiți ce țel să mai aveți.“

Facultatea de Științe ale Comunicării - CRP - ID

Din partea Facultății de Științe ale Comunicării a luat cuvântul conf. Simona Șimon, prodecan al Facultății de Comunicare și Relații Public și cadru didactic la specializarea CRP ID:

“E un moment important pentru toți cei care debutează în viața academică a Universității Politehnica din Timișoara, universitate cu tradiție, o universitatea care plasează cunoașterea și omul în centrul acțiunilor sale. (…) După cum ați văzut, în ultimii ani ne-am confruntat cu diverse situații în care comunicarea a avut un cuvânt greu de spus în tot ceea ce a urmat ulterior în societatea noastră.“

Responsabilul academic pentru învățământ la distanță din partea specializării Comunicare și Relații Publice și profesor în cadrul departamentului, conf. Dr. Gabriel-Mugurel Dragomir a luat apoi cuvântul.

“Studenții au venit într-o universitate unde cadrele didactice învață alături de studenți. (…) Chiar dacă au fost momente dificile, peste care am trecut împreună, ne bucurăm că am avut echipa CeL alături de noi.“

Facultatea de Mecanică - TCM - IFR

Pentru studenții de la specializarea Tehnologia Construcțiilor de Maișini, Facultatea de Mecanică – IFR a vorbit Prof. Virgil Stoica, decan al facultății:

 “Ceea ce îmi doresc de la voi este să veniți cu energie și cu minte deschisă la școală, (…) cu siguranță atunci lucrurile vor merge neted și cărarea o să fie bătătorită.“

Responsabilul academic pentru specializarea Tehnologia Construcțiilor de Maișini, Facultatea de Mecanică – IFR, ș.l. dr. ing. Adrian Dume a preluat mai apoi cuvântul pentru studenții uneia dintre cele mai vechi facultăți din UPT:

“Vreau să vă asigur că toți colegii mei care participă la instruirea voastră o să vă dea tot ce vă este necesar, tot sprijinul, cu siguranță veți avea parte și de sprijinul echipei CeL. Întotdeauna ce este frumos, e și greu. (…) Sperăm că ne veți face reclamă la frumoasa universitate UPT pe întreg globul, pentru că s-a dovedit că an de an avem studenți și din afara granițelor.“

Studenții au aflat mai apoi, ultimele detalii despre funcționarea Campusului Virtual UPT – platforma de gestionare a învățământului la ID/IFR, într-un training susținut de membrii ai echipei tehnice de la Centrul de e-Learning.

Urmărește înregistrarea evenimentului mai jos: