Studenții de la ID și IFR au participat la Ceremonia de deschidere a anului universitar 2020-2021 – online
Emoții virtual, pentru studenții de la cursurile la distanță și cu frecvență redusă care au participat, sâmbătă, 3 octombrie 2020 la Ceremonia de deschiderea a anului universitar ID/IFR. Evenimentul a avut loc online, fiind transmis live pe canalele de Facebook și YouTube ale Centrului de e-Learning și a reunit peste 200 de studenți, cadre didactice, conducerea universității, decani și responsabili academici de la cele 4 facultăți, dar și echipa Centrului de ID/IFR și e-Learning.
Ceremonia a fost deschisă de gazda evenimentului, dr. ing. Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning, care le-a urat bun venit studenților și tuturor participanților. Deschiderea anului a fost apoi marcată în mod tradițional de intonarea imnului UPT, într-un montaj special realizat pentru noii studenți, ilustrând campusul universității, cu numeroasele clădiri și facilități oferite studenților.
Directorul Centrulu de e-Learning – dr. Diana Andone le-a pregătit apoi un material video special studenților, filmat din sala Auditorium, spațiul în care ar fi trebuit să aibă loc Ceremonia de deschidere a anului universitar.
Conducerea universității le-a transmis un mesaj studenților prin Conf. univ. dr. Liviu Ioan Cădariu-Brăiloiu– Prorector al UPT și cadru didactic pentru unii studenți de la specializările ID/IFR.
„În numele conducerii UPT, a consiliului de administrație și a întregii comunități academice doresc să urez studenților din anul I, de la specializările ID/IFR, bun venit în școala noastră. În primul rând, felicitări pentru alegerea dumneavoastră! Este un moment important în viață dumneavoastră și aveți șansa să fiți prima generație a celui de-al doilea secol de existență a universității și asta pentru că, în 11 noiembrie 2020, universitatea în care vă aflați, va împlini 100 de ani de existență”, le-a transmis acesta noilor studenți.
UPT 100
Evenimentul a fost cu atât mai special în contextul aniversării a 100 de ani de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100, primii 100 de ani de existență ai Universității Politehnica din Timișoara, celebrând și dezvoltarea coerentă și inovatoare a educației online în universitate.
Despre Istoria Politehnicii în primii 100 ani de existență au aflat apoi studenții într-un material video cu cele mai importante momente din cadrul primului secol de existență al universității.
Facultatea de Automatică și Calculatoare - Informatică - ID
Cuvântul de bun venit pentru studenții de la Informatică – ID a venit din partea prof. dr. ing. Marius Marc – decanul facultății de Automatică și Calculatoare.
„Vreau să vă felicit pentru alegerea pe care ați făcut-o – e o alegere înțeleaptă, datorită faptului că, de obicei în vremuri ca acestea, de criză, oamenii și firmele caută să investească în valori din acestea imuabile – valori pe care nu le puteți pierde. Și mai spun că ați făcut o alegere înțeleaptă, pentru că ați ales să investiți în educația voastră – un lucru pe care nu îl puteți pierde”, a început mesajul acestuia către studenți.
Unul din promotorii învățământului la distanță în UPT de mai bine de două decenii și, totodată, cadru didactic la specializarea Informatică – prof. univ. dr. ing. Lăcrămioara Stoicu-Tivadar a felicitat studenții pentru alegerea și curajul de a veni studenți la specializarea Informatică.
„Vă doresc ca anii care vin, anii de facultate pe care îi petrecem împreună să vă îmbogățească, să aveți o experiență deosebită împreună cu noi aici!”, le-a mai transmis aceasta noilor studenți.
Studenții au avut apoi ocazia să cunoască membrii echipei CeL, care au transmis fiecare în parte un mesaj de bun-venit studenților de la ID și IFR.
Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale - TST ID
Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a fost reprezentată de către decanul prof. dr. ing. Dan Lascu care le-a vorbit studenților despre drumul pe care urmează să îl parcurgă la specializarea TST:
„Sunteți generația care se apropie cel mai mult de învățământul occidental. Faceți e-learning, distance learning. Mă bucur că ați ales educația și aș vrea să cred că alegerea făcută pentru Universitatea Politehnica Timișoara vă va da satisfacție în final”, le-a urat decanul facultății ETCTI noil studenți.
Tot din partea facultății ETCTI, responsabilul academic pentru învățământ la distanță și promotor al acestei forme de învățământ încă de la începuturi, prof. univ. dr. ing. Radu Vasiu le-a vorbit studenților despre importanța învățământului la distanță în reorientarea profesională. „Unul dintre lucrurile pe care le-am gândit în urmă cu peste 20 de ani, când nu ne gândeam deloc la o criză de genul celei prin care trecem, dar ne gândeam mai mult la oamenii care lucrează, care, din diverse motive, nu pot să urmeze o formă tradițională de studii și care totuși au nevoie fie de învățământul superior de bază, fie de un re-trening pentru schimbarea profesiei. Pentru că, să nu uităm, în aceste vremuri, este nevoie de multe ori să vă schimbați specializarea, să vă schimbați domeniul de bază în care lucrați”, le-a amintit prof. Vasiu studenților.
Studenții i-au cunoscut apoi pe cei din spatele Campusului Virtual UPT – platforma de gestionare a învățământului la ID/IFR, dar și a celui de la învățământul la zi, în situația actuală – într-un material video în care membrii echipei tehnice de la Centrul de e-Learning le-au transmis câte un mesaj de bun venit.
Facultatea de Științe ale Comunicării - CRP - ID
Din partea Facultății de Științe ale Comunicării a luat cuvântul prof. univ. dr. Daniel Dejica-Carțiș, decan al facultății și cadru didactic la specializarea CRP ID:
„Privesc cu nădejde, speranță și entuziasm deschiderea acestui nou an universitar și sunt și sunt convins că va fi la fel bun ca anul universitar pe care tocmai l-am încheiat, chiar dacă vremurile în care trăim ne fac să ne întâlnim acum și probabil în perioada imediat viitoare într-un scenariu atipic, dar la care cred că am reușit cu toții să ne adaptăm. Aș dori să vă spun că, pe lângă faptul că ziua de azi este una specială, marcând intrarea într-o nouă etapă a formării voastre în vederea devenirii unor buni specialiști în comunicare și relații publice, este de asemenea o zi deosebită, care marchează intrarea într-un nou secol de existență al universității noastre” le-a comunicat prof. univ. dr. Daniel Dejica-Carțiș studenților.
Responsabilul academic pentru învățământ la distanță din partea specializării Comunicare și Relații Publice și profesor în cadrul departamentului, conf. Dr. Gabriel-Mugurel Dragomir a luat apoi cuvântul:
„Iată că noi trăim vremuri interesante, de aceea ne și situăm în fața unor ecrane pentru a comunica și constatăm că omenirea se umple de mașini și de tehnologie, dar oamenii sunt obligați să se deplaseze din ce în ce mai puțin. Fibra socială a omului și fibra socială din fiecare dintre noi ne obligă să comunicăm din ce în ce mai mult. Iată de ce nevoia nu numai a unei specializări ci a unei atenții sporite către comunicare, chiar dacă ea este mediată de tehnologie”, le-a explicat acesta celor din audiență.
Participanții au urmărit apoi material video despre educația digitală în Universitatea Politehnica, asigurată de peste 20 de ani prin intermediul Centrului de e-Learning, având în centru nucleul educației UPT – Campusul Virtual, în jurul căruia s-a construit un adevărat ecosistem digital susținut printr-o serie de resurse și activități de suport dedicate atât studenților, cât și cadrelor didactice.
Facultatea de Mecanică - TCM - IFR
Responsabilul academic pentru specializarea Tehnologia Construcțiilor de Maișini, Facultatea de Mecanică – IFR, ș.l. dr. ing. Adrian Dume a felicitat studenții pentru alegerea specializării TCM, în cadrul uneia dintre cele mai vechi facultăți din UPT.
„Eu sper, cu ajutorul meu, cu ajutorul colegilor să vă sprijinim în carieră, să ajungem cu toții în anul IV și dvs. să vă puneți o cărămidă la carieră și să dovediți așa ca și colegii voștri că a fost benefică alegerea Universității Politehnica pentru carieră”, le-a urat acesta studenților de la mecanică cu frecvență redusă.
Ceremonia de deschidere a anului universitar ID/IFR a ajuns apoi la final, prin intonarea tradițională a „Gaudeamus”.
Urmărește înregistrarea evenimentului mai jos: