Webinar #impreunaonline: Valorificând tehnologia pentru un viitor mai bun – Ziua IEEE 2020

Webinar #impreunaonline: Valorificând tehnologia pentru un viitor mai bun – Ziua IEEE 2020

#onlinetogether #impreunaonline

În această perioadă de nesiguranță din cauza COVID-19, în România, la fel ca și în alte țări, funcțiile și activitățile educaționale față în față sunt mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță.

În webinariile Împreună online răspundem la aceste provocări, într-un mod cât mai practic, în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Participanții au primit un Open Badge (certificat digital deschis) – Împreună online.

Cel de-al XV-lea webinar din seria #impreunaonline a fost dedicat celebrării Organizației IEEE prin tema Zilei IEEE 2020 – 6 octombrie 2020 – „Valorificând tehnologia pentru un viitor mai bun” – două săptămâni dedicate celebrării la nivel mondial, demonstrând modul în care mii de membri IEEE din comunitățile locale se unesc pentru a colabora în jurul ideilor care valorifică tehnologia pentru un viitor mai bun.

Prezentatorii webinarului – Dr. ing. Diana Andone, prof. univ. dr. ing. Cristian-Gyozo Haba, prof dr. ing. Lucian Toma și Alexandru-George Berciu, împreună cu Elena Ștețco – membri și reprezentanți ai României în structurile IEEE au au concentrat subiectul asupra  temei propuse de Organizație, prezentând programele și cursurile de pregătire oferite de Organizația IEEE pentru domenii precum IT, inginerie, medicină economie, dar și resursele educaționale deschise dezvoltate și puse la dispoziție în spiritul educației deschise prin rețeaua de educație continuă IEEE Learning, într-o discuție moderată de prof. dr. ing. Radu Vasiu –  președintele Senatului UPT. .

În timp ce prof dr. ing. Lucian Toma a prezentat evoluția și dezvoltarea Fundației IEEE – cu beneficiile aduse în prezent, atât la nivel mondial, cât și în România – care celebrează anul acesta 30 de ani de activitate IEEE, dr. ing Diana Andone a concentrat discuția în zona de educație digitală și educație deschisă, în spiritul celebrării Zilei IEEE și a utilizării tehnologiei pentru un viitor mai bun, oferind în același timp o serie de informații și resurse valoroase pentru predarea digitală și dezvoltarea rețelei de educație continuă.

Prof. univ. dr. ing. Cristian-Gyozo Haba a vorbit despre numeroasele beneficii aduse de participarea în comunitatea globală IEEE, dar și de cursurile certificate IEEE, care conțin informații de cea mai înaltă calitate și nenumărate instrumente și resurse care cresc calitatea educației participanților.

Elena Ștețco, alături de Alexandru-George Berciu, a vorbit despre filiala studenților IEEE și despre oportunitățile oferite de aceasta. Totodată, cei doi membri  au prezentat activitățile pe care studenții reprezentanți din sute de țări membre le dezvoltă în prezent, precum și obiectivele studenților în colaborarea cu mediul academic, prin evenimente tehnice, științifice și educaționale.

Resurse valoroase pentru predarea digitală

Astfel, în cadrul webinarului au fost prezentate oportunitățile de dezvoltare oferite de Rețeaua de învățare IEEE, Centrele de resurse IEEE cu conținut tehnic valoros, evaluat de experți reputați, pentru a îmbunătăți activitatea de cercetare sau de industrie, proiectul MERLOT al IEEE Education Society – resursa de educație multimedia pentru predarea online – un proiect al sistemului universitar de stat din California recunoscut la nivel internațional și Portalul comunității de informatică care oferă resurse educaționale utile – animații, prelegeri video, cursuri online, manuale deschise, etc. – pentru predarea și învățarea informaticii.

Directorul CeL – UPT, ales în Consiliul Guvernatorilor IEEE – Education Society

În cadrul evenimentului, a fost anunțat și noul membru ales în Consiliul Guvernatorilor IEEE – Education Societydr. ing. Diana Andone – unul dintre puținii români cu oportunitatea de a servi comunitatea globală IEEE care numără peste 400.000 de membri.

Peste 500 de participanți au urmărit cu interes prezentările, adresând zeci de comentarii pozitive, opinii și întrebări în timpul celor aproape 2 ore ale webinarului, acesta fiind transmis live si pe YouTube și Facebook.

Vezi prezentarea dr. Diana Andone de la webinar #impreunaonline: Valorificând tehnologia pentru un viitor mai bun – Ziua IEEE 2020.

Despre Ziua IEEE / IEEE Day

Ziua IEEE comemorează prima dată în istorie când inginerii din întreaga lume și membrii IEEE s-au adunat pentru a-și împărtăși ideile tehnice în 1884. Celebrarea Zilei IEEE din 1 octombrie 2019 a marcat al 10-lea an în care sărbătorește acest eveniment istoric, fiind la un an distanță de la punctul culminant al campaniei Realizați întregul potențial al IEEE.

Anul acesta, Ziua IEEE este sărbătorită în 6 octombrie 2020 și are ca temă ”Valorificând tehnologia pentru un viitor mai bun”. În acord cu tema IEEE Day, Fundația IEEE crește gradul de conștientizare, creează parteneriate și generează resurse financiare necesare pentru a combate provocările tehnologice globale de astăzi și de mâine.

BIO

Prof. Lucian Toma

Lucian Toma a primit diploma de inginer în electroenergetică în anul 2020, respectiv titlul de doctor în inginerie energetică în anul 2010, ambele de la Universitatea “Politehnica” din București. În prezent este conferențiar la UPB, la Departamentul Sisteme Electroenergetice. Subiectele tehnice de interes sunt dinamica sistemelor electroenergetice, modelarea asistată de calculator a componentelor sistemelor electroenergetice (inclusiv dispozitivele FACTS și sistemele HVDC), rețele electrice inteligente, piața de energie electrică. Din anul 2014 este reprezentantul României în comitetul se studii CIGRE B4 “Sisteme DC și electronică de putere”. Dr. Toma este coautor la 5 cărți, dintre care două publicate de IEEE Press & Wiley și una de Springer, precum și la peste 70 articole publicate în reviste și conferințe. A participat la 9 proiecte internaționale (ex.: H2020-RESERVE, H2020-Storage4Grid, H2020-NobelGrid), 11 proiecte naționale de cercetare, precum și 10 proiecte de consultanță pentru industrie. Din anul 2018 este Vice-Președinte al IEEE Romania Section. Dr. Toma a primit (în colectiv) premiul aniversar al anului 2017 „Remus Răduleț” acordat de Academia de Științe Tehnice din România, premiul AGIR pe anul 2013 (în colectiv), precum și IEEE Outstanding Engineer Awards acordat IEEE PES Romania Chapter în 2016.

Dr. Diana Andone

Dr. Andone conduce echipa care a dezvoltat premiatul Campusul Virtual CVUPT și este, de asemenea, lector la Universitatea Politehnica din Timișoara, România, în domeniul tehnologiilor multimedia și web.Este pasionată de accesul omniprezent la tehnologii și modul în care acestea pot fi utilizate pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Cercetarea Dr. Andone include tehnologiile web și mobile, interacțiunea om-calculator, AR / VR / XR în educație și cultură, educație deschisă, învățare online și mobilă, OER și MOOC.Lista de publicații cuprinde 12 cărți și peste 100 de lucrări prezentate la conferințe internaționale, 9 premii de cele mai bune lucrări, recenzor al mai multor reviste și conferințe, precum și coordonator de conferințe IEEE și ACM. Experiența ei include peste 30 de proiecte finanțate din Europa, dintre care a coordonat 6, în special ViCADiS (Campusul virtual pentru studenți digitali), DigiCulture (competențe digitale pentru industriile creative). De asemenea, este puternic implicată în activitatea comunității științifice prin diverse funcții de conducere ale unor asociații internaționale EDEN, IEEE și în alte asociații profesionale (EDEN, IEEE, IADIS, AACE, W3C, IAFES), sprijină activ activitatea locală de start-up și inovare (StartUp Weekend, HackTM, hackathons, CoderDojo) și Girls in Tech și în calitate de membru în Consiliul Director al ONG-urilor locale din România (Fundația Pentru Voi), în echipa de dezvoltare a Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021 și membru al Rotary Club Timișoara (fost președinte) și Rotary International.

Prof. Cristian-Gyozo Haba

Cristian-Gyozo Haba este profesor al Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată a Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași. Este directorul Departamentului de Electrotehnică și membru al Comisiei de informatizare şi comunicaţii digitale a Senatului universității, domeniile de interes fiind proiectarea sistemelor digitale, proiectarea sistemelor înglobate, învățământ on-line (laboratoare cu acces de la distanță, laboratoare virtuale) și sisteme de măsură distribuite. Este membru al IEEE, ACM și EAI și din 2019 președinte al IEEE Romania Education Chapter.

Alexandru-George Berciu

Alexandru-George Berciu este student în anul 4 de licență al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A participat la ediția organizata în anul 2019 a Programului Oficial de Internship al Guvernului României, fiind intern în cadrul Centrului Național pentru Informații Financiare din Ministerul Finanțelor Publice. De asemenea, este implicat activ în proiecte de cercetare naționale și internaționale privind detecția cancerului colorectal, reducerea importurilor de energie electrică și dezvoltarea unui monopost electric de tip Formula Student. Grație pozitiilor de Vice-Chair al IEEE SB TUC-N și de Project Manager al echipei ART TU Cluj-Napoca / Formula Student Team a reușit să deprindă bune abilități de comunicare, management al timpului și coordonare a unei echipe încă din perioada studenției. Toate acestea l-au ajutat se să dezvolte profesional și i-au oferit oportunitatea de a transpune în practică teoria asimilată pe parcursul anilor de studii.

Elena Ștețco

Elena Ștețco este studentă în anul 2 la doctorat, în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Ea activează în domeniul electronicii analogice și tehnologii CAD . În prezent este Chair al IEEE SB TUC-N și Chair al IEEE SBC TUC-N.

Click pe imagine pentru a vizualiza Open Badges emise la webinariile Împreună Online

Webinariile Împreună online sunt organizate în colaborare de IEEE România, Alianța Română a Universităților Tehnice,  Asociația EDEN și Universitatea Politehnica Timișoara, în fiecare săptămână cu invitați din alte universități și școli din România.

Urmărește înregistrarea webinarului mai jos: