Webinar #impreunaonline: Ziua Internațională a fetelor și femeilor în STEM

Webinar #impreunaonline: Ziua Internațională a fetelor și femeilor în STEM

Organizat împreună cu EducaTM și IEEE Romania, Asociația One Source, IEEE Romania, IEEE Women in Engineering

#onlinetogether #impreunaonline

În această perioadă de nesiguranță din cauza COVID-19, în România, la fel ca și în alte țări, funcțiile și activitățile educaționale față în față sunt mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță.

În webinariile Împreună online răspundem la aceste provocări, într-un mod cât mai practic, în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Participarea la acest webinar este recunoscută printr-un Open Badge (certificat digital deschis) – Împreună online. 

În cadrul ediției XXI a webinariilor Împreună Online am celebrat fetele și femeile care au ales o carieră în știință și ne-am inspirat din poveștile acestora, într-o sesiune interactivă dedicată United Nations International Day of Women and Girls in Science – 11 februarie.

Cum alegi o carieră în STEM?

Cum urmezi educație în STEM și cum îți construiești o carieră în știință, inginerie sau cercetare avansată în domeniile STEM?

Sunt întrebări la care au  răspuns atât femei care au o carieră impresionantă în domeniile STEM, cât și adolescente pasionate de domenii precum științele, tehnologiile, ingineria sau matematica.

Am dedicat această sesiune Zilei Internaționale a fetelor și femeilor în STEM (United Nations International Day of Women and Girls in Science – 11 februarie), pentru a celebra fetele și femeile în știință, dar și pentru a onora cu această ocazie contribuția crescândă a femeilor in știință, în domeniile tehnice și, de asemenea, de a împărtăși povești personale și surse de inspirație pentru educație și o cariera in STEM, alături de cei peste 1.500 de participanți care ne-au fost alături, atât pe platforma Zoom, cât și live, pe paginile de Facebook ale CeL, CM și UPT.

Click pe imagine pentru a vizualiza Open Badges emise la webinariile Împreună Online

Webinariile Împreună online sunt organizate în colaborare de IEEE România, Alianța Română a Universităților Tehnice,  Asociația EDEN și Universitatea Politehnica Timișoara, în fiecare săptămână cu invitați din alte universități și școli din România.

Vezi mai jos înregistrarea evenimentului:

BIO

Elena Helerea este profesor universitat dr.ing., titular până în 2017 și în present profesor asociat în cadrul Universităţii Transilvania din Brașov, Facultatea de Inginerie Electrică şi Stiinţa Calculatoarelor, Departamentului de Inginerie Electrică și Fizică Aplicată.

Cariera sa profesională a a avut o traiectorie ascendentă : mai întâi profesor inginer la Grupul Şcolar de Chimie din Făgăraş (1970-1976), apoi inginer proiectant la Combinatul Chimic din Făgăraş (1976-1977), ca apoi să se dedice activităţilor universitare de educaţie şi cercetare la Universitatea Transilvania din Braşov (din 1977).

In educatie, a promovat noile metode de predare – învăţare, aplicându-le atât în cadrul disciplinelor predate: Electrotehnică, Materiale electrotehnce, Calitatea energiei, Istoria electrotehnicii, Comunicare profesională, cât şi în calitate de Director de Colegiu Universitar Tehnic (1995 – 1997), de Prorector cu activitatea didactică (2004-2008) sau de Director al Bibliotecii Universităţii (2008-2012).

Principalele sale domenii de cercetare sunt: materiale pentru inginerie electrică, calitatea energiei, eficiență energetică, fiabilitate și compatibilitate electromagnetică, educație, istoria tehnologiei. Este coordonator de doctorat în cadrul Școlii Doctorale Interdisciplinare a Universității Transilvania din Brașov. Unele din rezultatele cercetării au fost publicate în peste 250 de lucrări în reviste internaționale, lucrările conferințelor internaționale și în cărți.

Este senior membru al IEEE, fost membru în Comitetul Executiv al Secției IEEE România, membru activ al ACER, AGIR, CRIFST, ICOHTEC.

În calitate de coordonator al Grupului de Afinitate „Femeile în Inginerie” din cadrul Secției Române IEEE, a organizat activități (mentorate, ateliere, evenimente online) pentru stimularea accesului femeilor la Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică.

Lăcrămioara Stoicu-Tivadar este profesor la Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), România, Facultatea de Automatică și Calculatoare și coordonator de doctorat în Calculatoare și Tehnologia informației. Domeniile sale actuale de cercetare sunt: Aplicații de realitate virtuală în medicină, ontologii care susțin diagnosticul și tratamentul în obstetrică-neonatologie-pediatrie, IoT aplicat în medicină. A inițiat și coordonează Masterul în informatică medicală la UPT (2009). Este un participant activ la proiecte naționale și europene (H2020, EU COST, Erasmus +).

A acționat în calitate de președinte al Societății Române de Informatică Medicală (2010-2020), președinte EFMI (2018-2020), președinte WG EFMI HIIC (2009-2018), VP HL7 România, membru EFMI AC2. Este membru IEEE Senior. A acționat în calitate de consultant pentru Ministerul Sănătății din România (2004-2006, 2016). Este membru al Senatului UPT care prezidează Comisia pentru educație și membru al Consiliului de studii doctorale.

Ca membru al societăților profesionale naționale și europene, a fost președinte și co-președinte de conferințe și a acționat ca membru al SPC și referent pentru conferințe și reviste.

Alina Dumitrel a absolvit în anul 1995, cursurile Colegiului Național ”Decebal” din Deva, ca șefă de promoție, în iunie 2000, finalizând studiile la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului – UPT, ca șefă de promoție, obținând diploma de inginer în profilul Chimie, specializarea „Ingineria prelucrării produselor naturale”. În perioada 2000 – 2004 – a urmat un doctorat în cotutelă: UPT – INSA Lyon Franța. În decembrie 2004, a susținut teza la INSA Lyon, Franța, și a obținut titlul științific de doctor în specialitatea „Sciences et Techniques du Déchet”. Această diplomă a fost echivalată de Ministerul Educației și Cercetării din România cu diploma de doctor în domeniul Inginerie Chimică. În perioada octombrie 2004 – ianuarie 2009 a activat ca asistent universitar iar din februarie 2009 – ianuarie 2016 ca șef de lucrări. Din februarie 2016 este conferențiar universitar la departamentul Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali (CAICON), Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Domeniile de cercetare științifică abordate în timp se situează în sfera ingineriei chimice și a ingineriei mediului, direcțiile de cercetare abordate fiind: modelarea, simularea și conducerea proceselor industriale; modelarea și simularea proceselor de control și remediere a componentelor de mediu; modelarea, simularea și optimizarea proceselor de obținere și conversie a energiilor regenerabile; aplicații de inginerie chimică cu diverse limbaje de programare. În perioada 2012 – 2020 a fost prodecan al Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului iar din martie 2020 până în prezent este prorector al Universității Politehnica Timișoara, responsabil cu procesul de învățământ, problematică studențească și asigurarea calității.

 

Rolul Elenei Ciocan este de conducere a unei unități de dezvoltare globală BTS OAM (peste 1500 de persoane din 5 țări) care proiectează și dezvoltă funcționalități ale nivelului de operații și gestionare pentru toate soluțiile Nokia Macro și Cloud BTS. Unitatea este formată din experți în Cercetare și dezvoltare, specializati în arhitectură și specificații, dezvoltarea aplicațiilor OAM reutilizabile pentru platformele Macro și Cloud, dezvoltarea interfeței de utilizator bazate pe web, dezvoltarea surselor deschise ONAP și testarea tuturor acestor elemente.

A absolvit Universitatea de Vest Timișoara, specializarea Informatică, în anul 2000. În același an s-a căsătorit și s-a angajat la compania la care lucreză și acum.

În mai puțin de 1 an a devenit team leader și de atunci a avut diverse poziții de management. Are doi copii adolescenți și reușește să îmbine cariera și viața de familie.

Delia Golcea este unul dintre creatorii industriei de IT&C în România post-comunistă. Începând cu 1996 a creat și condus mai multe Centre de Cercetare in IT&C, în cadrul grupurilor Alcatel-Lucent și Canon-Oce, având in coordonare colective de sute de ingineri, bugete de zeci de milioane de euro si participand la realizarea unor importante proiecte internaționale de R&D în telecomunicații mobile si fixe, aplicații software și printing digital profesional.  A fost Coordonatorul operatiilor de IT Suport pentru Europa de sud-est in cadrul Alcatel-Lucent (12 țări)  și Director IT al Alcatel-Lucent Romania între 2003-2010, unde a creat primul Data Center din vestul Romaniei, certificat in 2004.

In perioada 2010-2014 a fost CEO si General Manager al firmei Oce Software Romania a grupului Canon, specializata in R&D software pentru printing digital. A fost Vice-Președinte (VP) al organizatiei de R&D a firmei Oce Technologies din grupul Canon, în Olanda, conducând un centru de cercetare-dezvoltare software de peste 250 de specialiști  in software si printing digital profesional între 2014-2015.

Intre anii 2012-2015 a fost  coordonator al Comisiei pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare a Clusterului de IT&C din Regiunea Vest, al cărui membru fondator este din 2011. A fost timp de 14 ani Coordonator al Relatiei cu Universitătile la Alcatel-Lucent si apoi la Oce.

 A publicat mai multe carti de introducere în sisteme de operare si limbaje. (Unix, Pascal, MS-DOS). Începând cu 2017  îsi desfășoara activitatea în sfera de High-Tech mentoring, suport inovare si business development, fiind Angel Investor pentru start-ups din zona IT.

Este membră a IEEE, face parte din mai multe grupuri, printre care “Women in Engineering”.

Ioana-Cristina Benea este doctorandă în domeniul inginerie chimică și în prezent ocupă un post de asistent de cercetare în departamentul de biocataliză al Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Ea spune că a descoperit dezideratul de a face cercetare în timpul anilor de studii universitare, sub îndrumarea unei comunități minunate, care a susținut-o mereu și a inspirat-o să facă mai multe. În acest timp a avut oportunitatea să participe la mobilități de studii Erasmus în cadrul Universității Tehnice din Viena și la mobilități de practică în cercetare la Budapesta în cadrul Academiei Maghiare de Științe. Pasiunea pentru cercetare s-a concretizat în urma acestor experiențe, dar și datorită caracterului inovativ și de o permanentă continuitate al acestui domeniu.

Laura Chirilă este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara. Ea este pasionată de domeniile STEM încă din clasa a V-a, când a început să învețe programare. În anul 2016 s-a alăturat comunității CoderDojo, unde a avut șansa să își aprofundeze cunoștințele prin realizarea unor proiecte premiate atât la nivel național, cât și internațional. Cele mai importante dintre rezultatele sale sunt premiile obținute la Coolest Projects Awards International în 2016, 2017 și 2019, participarea la  limate Launchpad Global Grand Final Edinburgh în 2018 și calificarea în finala competiției internaționale Zero Robotics Highschool Tournament 2018 organizată de MIT în colaborare cu NASA și ESA.
În prezent, Laura este lidera departamentului de programare în cadrul echipei de robotică CSH și lucrează la dezvoltarea de soluții software bazate pe Inteligență Artificială alături de echipa Sapphire Group România.
Dacă vrei să afli mai multe despre Laura, vizitează website-ul ei
personal: https://laurachirila.com

Denisa Lepădatu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, profil matematică-informatică intensiv informatică. Denisa este autoarea a opt cărți de poezie și proză scurtă, redactor la numeroase reviste literare din țară și din afară, făcând parte inclusiv din Editorial Board-ul revistei Immortalists Magazine cu sediul în New York, la care contribuie cu articole despre AI și transhumanism. Interesată să pătrundă în tainele inteligenței artificiale, deep learning-ului și a aplicațiilor acestora în domeniul geneticii și a transhumanismului (în special, pentru descoperirea biomarkerilor îmbătrânirii și modul în care pot fi prevenite și eradicate bolile asociate), ia parte la cursul “Longevity Medicine” ținut de experți în domeniu. A luat parte la hackathon-ul ”Alice envisions the future” organizat de Microsoft, webinarul ”Healthy Longevity” organizat de Universitartea Naționala din Singapore, dar și la conferințele ”Aging research and drug discovery” în septembrie 2020, ”Smart Cities need Upgraded Humans” și ”Smart cities, freedom and the European Social Credit System” din 2020.

Cristina Cordun este studentă la Pre-Master în Astronomie la Universitatea din Leiden, Olanda. Ea este pasionată de STEM de când a început să studieze fizica în clasa a 6-a. De atunci, a participat la olimpiade de fizică, astronomie și informatică, dar și la alte competiții, cum ar fi Zero Robotics. A terminat Facultatea de Fizică la Universitatea din București, în acești trei ani având internship-uri în diverse locuri (cum ar fi The World Bank, USA sau Join Institute of Nuclear Research, Dubna, Russia). După ce a terminat licența, a decis să își urmeze pasiunea și a plecat în Olanda pentru a studia Astronomie la una din cele mai bune facultăți pe acest domeniu.