Webinar #impreunaonline: Comunicarea în știință – Cum să câștigi FameLab 2021 – Science for a better future

Webinar #impreunaonline: Comunicarea în știință – Cum să câștigi FameLab 2021 – Science for a better future

#onlinetogether #impreunaonline

În această perioadă de nesiguranță din cauza COVID-19, în România, la fel ca și în alte țări, funcțiile și activitățile educaționale față în față sunt mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță.

În webinariile Împreună online răspundem la aceste provocări, într-un mod cât mai practic, în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Participarea la acest webinar este recunoscută printr-un Open Badge (certificat digital deschis) – Împreună online. 

Ediția #28 a seriei de webinarii Împreună Online a fost dedicată tinerilor cercetători și pasionaților de știință care se pregătesc pentru participarea la competiția FameLab 2021 – Science for a better future

Foștii concurenți și campioni ai comeptiției FameLab România, precum și membrii ai juriului de la preselecția regională, alături de experți în comunicare au oferit recomandări și sfaturi celor care se pregătesc pentru participarea la una din cele mai mari competiții de comunicare a științei din lume. 

Peste de 200 de participanți au fost online într-o sesiune interactivă, transmisă live, pe platforma Zoom, dar și pe Facebook și YouTube, cu zeci de întrebări, mesaje și gânduri pozitive adresate prezentatorilor.

Vezi prezentarea dr. Diana Andone:

Competiția internațională de comunicare în știință FameLab este organizată de British Council Romania și Cheltenham Science Festivals, se află la a XII-a ediție în România și se desfășoară anual în peste 20 de țări.

Universitatea Politehnica Timisoara și Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de parteneri ai British Council Romania, organizează preselecția din zona de vest a țării pe data de 19 aprilie 2021 de la ora 17:00. Tema competiției din 2021 este Science for a better future

Concurenții FameLab vor avea la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul și juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau de alte resurse.

Webinariile Împreună online sunt organizate în colaborare de IEEE România, Alianța Română a Universităților Tehnice,  Asociația EDEN și Universitatea Politehnica Timișoara, în fiecare săptămână cu invitați din alte universități și școli din România.

Vizualizează înregistrarea evenimentului mai jos:

BIO

Adela-Oana Barbu-Băneș-Kleitsch

Lector dr. Adela-Oana Barbu-Băneș-Kleitsch este practician și cercetător academic specializat în comunicare publicitară, branding sportiv și PR online din 2005. Cercetarea sa post-doctorală intitulată: „Între identitate și imagine: producția de semnificație în Relația dintre un brand sportiv și membrii unor comunități specifice ”a fost prima cercetare românească despre brandul sportiv din rugby. Principalul său domeniu de cercetare și lucrările publicate cuprind comunicarea simbolică, comunicarea publicitară și social media. În prezent, este lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Departamentul de Filosofie și Științe ale Comunicării, fiind responsabilă a Specializării Publicitate. În paralel își desfățoară activitatea de specialist în comunicare, coordonează campanii de promovare, implementează strategii de comunicare online și promovează evenimente culturale. În mediul universitar susține cursuri de Introducere în Publicitate, Analiza reclamei, Metode și strategii publicitare, Psihologia reclamei, Social Media, Storytelling și Transmedia Storytelling.

Diana Andone

Dr. ing. Andone conduce echipa care a dezvoltat premiatul Campusul Virtual CVUPT și este, de asemenea, lector la Universitatea Politehnica din Timișoara, România, în domeniul tehnologiilor multimedia și web.Este pasionată de accesul omniprezent la tehnologii și modul în care acestea pot fi utilizate pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Cercetarea Dr. Andone include tehnologiile web și mobile, interacțiunea om-calculator, AR / VR / XR în educație și cultură, educație deschisă, învățare online și mobilă, OER și MOOC.Lista de publicații cuprinde 12 cărți și peste 100 de lucrări prezentate la conferințe internaționale, 9 premii de cele mai bune lucrări, recenzor al mai multor reviste și conferințe, precum și coordonator de conferințe IEEE și ACM. Experiența ei include peste 30 de proiecte finanțate din Europa, dintre care a coordonat 6, în special ViCADiS (Campusul virtual pentru studenți digitali), DigiCulture (competențe digitale pentru industriile creative). De asemenea, este puternic implicată în activitatea comunității științifice prin diverse funcții de conducere ale unor asociații internaționale EDEN, IEEE și în alte asociații profesionale (EDEN, IEEE, IADIS, AACE, W3C, IAFES), sprijină activ activitatea locală de start-up și inovare (StartUp Weekend, HackTM, hackathons, CoderDojo) și Girls in Tech și în calitate de membru în Consiliul Director al ONG-urilor locale din România (Fundația Pentru Voi), în echipa de dezvoltare a Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021 și membru al Rotary Club Timișoara (fost președinte) și Rotary International.

Horia Gligor

Horia Gligor a studiat la Facultatea de electrotehnică a Politehnicii din Timișoara, pe diploma de inginer obținută în anul 1968 apărea scrisă specialitatea „calculatoare electronice”. În același an s-a angajat, în baza repartiției guvernamentale, la Institutul de Cercetări pentru Tehnica de Calcul unde a lucrat până la pensionare, avansând pe linia profesională până la gradul de cercetător științific principal gradul I și pe cea administrativă ca membru în Consiliul Științific și director al Filialei din Timișoara. După anul 1990 a condus departamentul de vest al IDG România, membru al IDG –International Data Group- din Boston, SUA, editorul revistelor PC World, ComputerWorld și NetworkWorld și organizator al unor manifestări foarte apreciate de firmele de profil din țară și străinătate, din categoria B2B (Business to Business). A făcut sau face parte din asociații profesionale ca ATIC (Asociația pentru Tehnologiile Informației și Comunicații), GURU (Grupul Utiizatorilor Români de UNIX), IEEE Computer Society, UNCSTD (United Nations Commision on Science and Technology for Development, IOJ (The International Organisation of Journalists), aceasta din urmă asigurându-i posibilitatea de a folosi puterea mass-mediei pentru promovarea principiilor care stau la baza calculatoarelor electronice (emisiuni la Radio-TV, articole, conferințe), justificând din plin recunoașterea sa ca fiind un...„evanghelist IT”

Cosmin Jitariuc

Cosmin Jitariuc a fost reporter, redactor, realizator, prezentator iar în prezent este jurnalist senior la TVR Timișoara. Absolvent al Facultății de Jurnalistică a Universității de Vest, a fost prezent și a transmis în direct din zonele de conflict din Europa de Est: Kosovo, Belgrad, Budapesta. Documentarele și reportajele pe care le–a realizat au fost premiate la festivaluri din țară și străinătate. Crede că lumea în care trăim, zi de zi, trebuie înțeleasă, cu bune și cu rele. Trebuie să înțelegem ce ni se întâmplă. Așa vom deveni mai greu de manipulat. Așa vom putea decide pentru noi.

Tudor Suciu

Tudor Suciu se află în prezent în ultimul an al cursului de licență în biochimie la Universitatea de Vest din Timișoara, România. De asemenea, lucrează ca cercetător voluntar în cadrul Centrului de Cercetare OncoGen pentru Terapii Genetice și Celulare în Cancer și este în prezent unul dintre managerii de proiect pentru OncoGen Young Researcher, o inițiativă care are ca scop familiarizarea studenților cu un mediu de cercetare profesional și susținerea interesului lor pentru știință . Tudor a reprezentat România în finala internațională a FameLab 2019, impresionând publicul cu discursul său despre tardigrade, mici creaturi nevertebrate pe care le-a numit „supereroi” datorită rezistenței lor remarcabile la condiții extreme.

Radu Vasiu

Prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu este Președinte al Senatului Universității Politehnica Timișoara și Directorul Centrului de cercetări în Multimedia. De asemenea, este profesor la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a Universității Politehnica Timișoara. Cercetarea sa recentă se concentrează pe e-learning, multimedia, tehnologii web, date deschise și orașe inteligente. El a publicat 12 cărți și a prezentat peste 100 de lucrări la diverse conferințe internaționale. A participat la 28 de proiecte internaționale de cercetare și cooperare și face parte din 7 asociații profesionale internaționale.