Webinar #construimimpreuna 2: Ziua Internațională a fetelor și femeilor în STEM

Webinar #construimimpreuna 2: Ziua Internațională a fetelor și femeilor în STEM

#shapingtogether #developingtogether #construimimpreuna

Viața și educația în pandemie continuă și după aproape doi ani am acumulat experiență, am oferit numeroase cercetări și analize, am reflectat asupra pașilor făcuți în 30 de webinarii Împreună Online. Știm ce am fi putut face mai bine, avem idei despre cum să facem mai bine, cum să setăm educația pentru era digitală, ce anume am vrea să aflăm din știință și tehnologie și acum a sosit timpul să acționăm. 

În această nouă serie de webinarii Împreună, scopul nostru este să oferim informații, idei, analize, să vă provocăm la discuții și să vă stimulăm să construim un viitor în despre cum să facem acele schimbări necesare, să mergem mai departe și să modelăm educația și știința pentru astăzi și mâine.

Ziua internațională a femeilor și fetelor în știință, sărbătorită pe 11 Februarie, este o oportunitate de a promova accesul deplin și egal la știință și participarea la știință pentru femei și fete.

Evenimentul din seria Construim Împreună –  webinar dedicat Zilei internaționale de recunoaștere a rolului critic pe care îl joacă femeile și fetele în știință și tehnologie a adus în prim-plan munca și realizările fetelor și femeilor de știință care contribuie la inovație și progres în știință și tehnologie, încurajând în același timp următoarea generație de tinere și fete să urmeze cariere în STEM.

Prin acest webinar am încercat să oferim vizibilitate femeilor STEM, perspectivelor lor științifice unice, călătoriei personale, creației și rezistenței de-a lungul anilor.

Evenimentul a celebrat munca și realizările fetelor și femeilor de știință care contribuie la inovație și progres în știință și tehnologie, încurajând în același timp următoarea generație de tinere și fete să urmeze cariere în STEM.

Cei peste 700 de participanți, prezenți atât pe platforma Zoom, cât și pe conturile de Facebook și YouTube ale CeL, au ascultat cu mare interes experiențele și contribuția crescândă a femeilor in știință, în domeniile tehnice și, de asemenea, poveștile lor personale, considerându-le surse de inspirație pentru educație și carieră.

Cuvintele finale rostite de către prezentatori s-au concentrat asupra următoarelor aspecte: abilitate , creativitate, bucurie, echilibrare, energie și mereu prezența unui început, cu scopul de le a oferi participanților prezenți inspirația și curajul necesare în urmarea visului și perseverența necesară într-o carieră de succes, indiferent de domeniu.

A fost o ediție cu conținut deosebit pentru promovarea accesului deplin și egal la știință și tehnologie pentru femei și fete, invitatele prezente aducând în centru o perspectivă mai largă asupra rolului critic pe care îl joacă femeile și fetele în știință și tehnologie.  Webinarul a fost încheiat într-o notă pozitivă, cu multe povești inspiraționale, sute de mesaje de mulțumire din partea participanților, cu numeroase opinii și discuții despre știința și tehnologia de azi și mâine.

Despre Ziua Internațională a fetelor și femeilor în STEM

Această Zi este o oportunitate de a promova accesul deplin și egal la știință și participarea la știință pentru femei și fete. Egalitatea de gen este o prioritate globală pentru UNESCO, iar sprijinul fetelor tinere, educația lor și capacitatea lor deplină de a-și face auzite ideile sunt pârghii pentru dezvoltare și pace.

Vom răspunde împreună provocărilor de a construi modele și structuri în educație și știință în colaborare de IEEE România, Asociația EDEN Europe, Alianța Română a Universităților Tehnice și Universitatea Politehnica Timișoara.

Webinarul a fost transmis live pe platforma Zoom, Facebook și YouTube.

Urmărește înregistrarea webinarului mai jos:

BIO

Speaker

Ana-Maria Dumitrescu a absolvit facultatea de inginer în domeniul electrotehnicii în 2003 și a primit titlul de doctor de la Universitatea Politehnica din București în 2012 cu o teză bazată pe metoda de control a filtrelor de energie activă. În prezent, este profesor asociat la Departamentul de Maşini, Materiale şi Acţionări Electrice și Prodecan de Studii de Licență la Facultatea de Inginerie Electrică din aceeași universitate. Ea a lucrat la peste 25 de proiecte de cercetare naționale și internaționale, a fost coautor a peste 80 de lucrări evaluate de colegi în domeniul ingineriei electrice. Domeniul ei de interes și expertiză include strategii de control, acționări electrice, calitatea energiei, microrețele, rețele inteligente și orașe inteligente, măsurători electrice și sisteme încorporate. Dr. Dumitrescu lucrează în prezent la îmbunătățirea unei strategii de control pentru filtrele de putere activă și la derivarea curbelor de sarcină de înaltă rezoluție pentru consumatorii rezidențiali. Este membră activă IEEE din 2009, în special a Secțiunii IEEE-IMS România și este din 2018 responsabilă IEEE România Student Activities. A făcut parte din comitetul local al mai multor conferințe și workshop-uri internaționale și a organizat workshop-uri și paneluri în domeniu. Ea a condus echipa UPB în proiectele H2020 FLEXMETER și ERA-NET LAC ITCity. În cadrul activității sale academice, a coordonat peste 60 de studii de licență și master și este activă în comitetul consultativ al mai multor doctoranzi.

Speaker

Alina Racataian a terminat in 2008 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, sectia de Electronica Aplicata, iar din acelasi an si-a inceput cariera in industria automotive, ca si Hardware (Test) Engineer in cadrul firmei Continental. A ramas timp de 2 ani in aceasta pozitie, dupa care, in 2010 si-a continuat cariera in cadrul firmei Yazaki (automotive), ca si Product Validation Engineer (testare de sistem/produs complet). A preluat pozitia de Team Leader al echipei in 2017. In 2021 a acceptat sa schimbe echipa si sa preia functia de Team Leader al echipei de Product Engineering (System and Requirements Engineering).

Speaker

Loredana-Mihaela Stanciu a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare, specializarea Calculatoare în anul 2001, apoi un program de studii aprofundate în aceeași specializare în anul 2002. Din anul 2001 este cadrul didactic în Departamentul de Automatică și Informatică Aplicată, fiind în acest moment conferențiar universitar. Este doctor al Universității Politehnica din Timișoara din 2008 cu o teză din domeniul inginerie biomedicală, care s-a concentrat pe modelarea și realizarea unui model de mână umană. Are peste 45 de articole științifice publicate, este coautor la 4 cărți sau capitole de carte și a participat la 8 proiecte de cercetare ca director sau membru în echipă. Are interese de cercetare în inteligența artificială, recunoaște de imagini, rețele neuronale și affective computing. A coordonat peste 70 de lucrări de licență și disertație numai în ultimii 5 ani și a făcut parte din Consiliul Departamentului de Automatică și Informatică Aplicată și Consiliul Facultății de Automatică și Calculatoare în ultimele 2 legislaturi. Din septembrie 2020 este prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare, responsabilă de acțiuni privind calitatea procesului didactic, resurse umane și problematica anilor 1 și 2, studii de licență. În perioada 2012-2016 a făcut o formare în Terapie Familială Sistemică la Institutul Areopagus din Timișoara, iar în 2020 a absolvit Facultatea de Sociologie și Psihologie, specializarea Psihologie, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Speaker

Anca Drăghici a primit diploma de Master în proiectarea de mașini-unelte (1989, Universitatea Transilvania din Brașov, România) și diploma de Licență în Managementul Afacerilor (2001, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România). În 2001, obține titlul de doctor în domeniul de cercetare al ergonomiei mașini-unelte, la Universitatea Transilvania din Brașov, România. Acum este profesor titular (și conducător de doctorat) la Universitatea Politehnica Timișoara, România, Facultatea de Facultatea de Management în Producție și Transporturi. Disciplinele sale didactice sunt legate de Ergonomia Industrială, Managementul Resurselor Umane, Sănătatea și Siguranța Ocupațională, Managementul Investițiilor și Managementul Cunoștințelor. Domeniile sale de cercetare de interes sunt legate de impactul sustenabilității asupra dinamicii organizaționale și modelelor de afaceri. Publică și participă în mod regulat la conferințe științifice internaționale (are peste 130 de articole în baza de date Clarivate Analytics). În ultimii 10 ani, a fost implicată în diferite proiecte educaționale Erasmus+ dedicate dezvoltării durabile a competențelor și educației (pentru învățământul superior și formarea profesională). Anca Drăghici este președintele Societății pentru Ergonomia și Managementul Mediului de Lucru din România (ErgoWork, https://ergoworksociety.com/), membru al Societății Academice de Management din Romania (SAMRO, https://samro.ro). Ca o recunoaștere a realizărilor sale în cercetare, Anca a fost editor invitat la revista Human Systems Management (https://www.iospress.nl/journal/human-systems-management/) și a mers în calitate de speaker invitat la mai multe conferințe internaționale.

Speaker

Diana Poenaru are 18 ani și este eleva in clasa 12-a la Liceul Teoretic Grigore Moisil Timisoara. Pasiunile ei sunt biologia si informatica, pe care a reusit sa la imbine participand la diverse concursuri si implicandu-se in diverse proiecte de voluntariat, inclusiv Oncogen, BioCoderDojo si EducaTM.

Speaker

Anca-Ioana Dărăbuț este masterandă în primul an la specializarea Electronică Biomedicală, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

Moderator

Dr. Diana Andone (@diando70) este director al Centrului de e-Learning, Universitatea Politehnica Timișoara, cu responsabilități în planificarea și implementarea învățământului la distanță și a integrării utilizării tehnologiilor educaționale online pentru toate formele de învățământ, prin Campusul Virtual al UPT – CVUPT.
Dr. Andone este lector în tehnologii multimedia și web, cu o activitate de cercetare intensă la nivel internațional prin diverse proiecte cu finanțare europeană și multiple publicații (cu peste 17 cărți, 80 de lucrări științifice, 11 Best paper Awards).
Pasionată de utilizarea tehnologiilor în viața de zi cu zi, Diana promovează utilizarea resurselor deschise OER și MOOCs, dezvoltând UniCampus – cursuri online în România. Dr. Andone este puternic implicată în activitatea comunității științifice  prin diverse funcții de conducere ale unor asociații internaționale EDEN (Vice-președinte), IEEE Romania, IEEE CS TCLT, dar și prin sprijinirea activității comunității regionale de start-up și inovație, culturale și de responsabilitate socială.