Vernisajul expoziției „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție”

Vernisajul expoziției „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție”

- 8 noiembrie 2019 – Bastionul Theresa al Muzeului Național Banatul -

Vernisajul expoziției deschise „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție” a adunat zeci de vizitatori la Bastionul Theresa– oameni de cultură și din mediul educațional și de afaceri, seniori și tineri, dar și reprezentanți ai instituțiilor timișorene. Aceștia au avut ocazia să retrăiască poveștile de altădată ale Timișoarei, prin exponatele specifice vremurilor, prin aplicațiile digitale și de realitate augmentată și prin poveștile din cartierul Iosefin, selectate din romanul Valeriei dr. Pintea.

Expoziția și-a propus să ilustreze istoria cartierului Iosefin și poveștile de altă dată ale Timișoarei printr-o colecție de exponate, date și informații de patrimoniu cultural și istoric – ilustrate cu ajutorul tehnologiilor digitale. Centrat în jurul memoriilor culese din volumul romanului Valeriei dr. Pintea (autoare: Liana Maria Gomboșiu, Timișoara, Editura Marineasa, 2013), evenimentul a inaugurat, pe lângă expoziția muzeografică și pe cea pavilionară, prin expoziția din cele 16 repere semnificative din cartierul Iosefin, readuse la viață cu ajutorul aplicației de realitate augmentată, dar și prin istoriile personale pe care comunitatea a fost invitată să le împărtășească digital. Tot în cadrul expoziției, invitații au putut testa aplicațiile digitale și de realitate augmentată „Spotlight Timișoara”, accesibile pe o masă interactivă și tablete digitale.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul prorectorul UPT – Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan care a amintit despre contextul acestui eveniment, cu prilejul aniversării a unui secol de la înființarea Universității Politehnica Timișoara.

Eu am să spun că sunt foarte bucuros că, înainte cu 3 zile, ca o avanpremieră la intrarea în anul în care serbăm 100 de ani ai UPT, avem această prezentare și acest rezultat al proiectului inițiat de către colegii noștri, în colaborare cu celelalte instituții. Politehnica timișoreană, așa cum a fost de la început, acum aproape 100 de ani, vrea să fie implicată nu doar în transmiterea de cunoștințe și competențe către studenți, ci vrem să fim implicați în toate aspectele – atât culturale, chiar și sportive – tot ce înseamnă viața și societatea timișoreană” – a spus prorectorul UPT.

În continuare a luat cuvântul dr. ing. Diana Andone – inițiatorul proiectului „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara” și al ideii din spatele acestuia, care le-a vorbit invitaților despre componenta digitală a proiectului – pagina web a proiectului și aplicația de realitate augmentată.

Ne bucurăm foarte mult că acest vis pe care l-am avut noi toți, o mână de oameni din Politehnica, în urmă cu șase ani, s-a materializat astăzi, într-o formă destul de evidentă și destul de completă. Este o dorință pe care noi am avut-o, de a spune poveștile Timișoarei, într-un alt mod, de a construi straturi suprapuse peste acest oraș frumos, care să reprezinte atât istoria, patrimoniul orașului, dar mai ales poveștile comunităților, ale vecinătăților, ale obiectelor de artă, ale descoperirilor tehnologice, dar și ale locuitorilor lor. Este o îmbinare a vieții reale cu viața digitală, pentru că s-au realizat, după cum vedeți, mai multe aplicații digitale. Este un site web puternic interactiv, este o aplicație mobilă și este o aplicație de realitate augmentată”, a explicat directorul Centrului ID/IFR și e-Learning din cadrul UPT.

În plus, aceasta a lansat o invitație către întreaga comunitate timișoreană, dar și a celor care tranzitează Timișoara de a-și împărtăși propriile povești, în cadrul proiectului:

Acum este momentul locuitorilor. Celălalt pas este cel în care fiecare locuitor își poate spune povestea lui. Noi am numit-o „povestea ta” și va fi povestea locuitorilor din cartierul Iosefin în acest an, care va fi duplicată în celelalte cartiere și care nu spune doar povestea celor care au locuit acolo. Poate să spună povestea cuiva care doar a vizitat acolo: . Noi credem cu tărie că, povestea și istoria unui oraș se construiește pe poveștile locuitorilor ei. Și vrem să le transpunem într-un mod digital”, a detaliat dr. Diana Andone.

Ovidiu Dajbog-Miron, reprezentantul Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, a explicat apoi importanța acestui proiect în cadrul întregului program din agenda Timișoara 2021– Capitală Europeană a Culturii.

Proiectul pe care l-au prezentat deja antevorbitorii mei este unul foarte complex. Are o arhitectură complexă, pentru că ceea ce vedem acum este doar o etapă a ceea ce se va desfășura și în 2020, și în anul 2021. Vor fi alte cartiere care vor fi sub reflector. Iar pe lângă această expoziție care se organizează într-un spațiu muzeal consacrat, avem și o expoziție stradală, cu panourile care se regăsesc în cele 16 obiective din oraș și, bineînțeles, componenta digitală despre care a vorbit doamna Andone. Ceea ce este important din punctul de vedere al asociației este această componentă participativă și interactivitatea care există. Pentru că, pe lângă expoziție, locuitorii orașului au posibilitatea să își spună propria poveste. Și, de fapt, acesta este lucrul pe care îl urmărim, pentru că se îmbină patrimoniul material cu patrimoniul imaterial, intangibil – poveștile dumneavoastră fac ca acest patrimoniu să trăiască”, a explicat Ovidiu Dajbog-Miron.

Surpriza serii a fost lansată de către gazda evenimentului – Marius Cornea – curator la Muzeului Național al Banatului, care a explicat legătura vernisajului cu romanul Valeriei dr. Pintea.

Vă invit să ne bucurăm de surpriza culinară a serii – o prăjitură pregătită după rețeta Valeriei dr. Pintea, ce poartă numele Lianei. Liana Maria Gomboșiu este autoarea romanului „Valeria dr. Pintea – un roman familial”, transformat de noi în expoziție. Este o expoziție prezentată sub formă de panouri, în această formulă de etalare, dar și o expoziție stradală cu 16 panouri, cu texte în limba română și engleză despre clădirile din Iosefin, fragmente de roman în limba română, dar și în limba engleză. Aceste fragmente de roman au fost scrise în limba română de nepoata Valeriei, Liana Maria Gomboșiu, care trăiește la București și are peste 80 de primăverii și traduse în limba engleză de strănepoata Valeriei, care este alături de noi – doamna medic Alexandra Nășcuțiu”, a povestit Marius Cornea.dr. Pintea.

În încheiere, dr. Diana Andone a amintit despre implicarea generațiilor tinere în proiectul „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara

Marius a venit cu această de idee de a implica elevii liceului William Shakespeare, care au fost deja aici, s-au jucat cu absolut toate aplicațiile, s-au bucurat de aceste postere și au învățat istoria veche a Timișoarei într-un alt mod. Pentru că, toate aceste aplicații sunt sub licență liberă. Ele sunt libere de a fi redistribuite și de a fi create ca și obiecte educaționale de către toate liceele din Timișoara. Ne dorim foarte mult ca toate generațiile să poate să învețe istoria frumoasă a Timișoarei, dar și istoria spusă de locuitorii ei”, a încheiat dr. Diana Andone.

Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a proiectului.

2019 este anul dedicat cartierului Iosefin, prin expoziţia deschisă în bastionul Theresia Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție. Este ilustrată viaţa cotidiană a cartierului Iosefin prin poveștile Valeriei dr. Pintea (1893-1984), născută Chiriţa. Lugojancă la origine, căsătorită cu medicul Vasile Pintea (1913) şi devenită locuitoare a Iosefinului, Valeria este o fină observatoare a vieţii cotidiene și o bună povestitoare, amintirile ei despre cartier şi oamenii săi răzbătând până la noi prin peniţa nepoatei sale – Liana Maria Gomboșiu, autoarea romanului Valeria dr. Pintea (Timișoara, Editura Marineasa, 2013). Cetăţean al Imperiului Austro-Ungar, apoi al României, Valeria este mai presus de toate unul dintre cei mulţi locuitori ai Iosefinului.

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara / Spotlight Heritage Timisoara este produs de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.