Sprijin pentru începerea anului școlar: Un ghid cu recomandări de bună practică și webinarii de informare, instruire și formare

Sprijin pentru începerea anului școlar: Un ghid cu recomandări de bună practică și webinarii de informare, instruire și formare

Sute de cadre didactice din România au beneficiat de sprijin gratuit online în elaborarea planurilor pentru începerea și desfășurarea anului școlar 2020/2021. Grupul de Lucru pentru Educație al Platformei AntiCovidTM, constituit la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Timiș în colaborare cu Platforma AntiCovidTM, Centrul de ID/IFR și e-Learning din Cadrul Universității Politehnica Timișoara și TVR Timișoara au lansat o serie de webinarii pentru a sprijini cadrele didactice în realizarea planurilor de acțiune legate de deschiderea școlilor din învățământul preuniversitar în contextul pandemiei. 

Care sunt măsurile pe care o școală le poate adopta în contextul pandemiei de Covid19 pentru o cât mai bună desfășurare a cursurilor? Cum pregătim școala pentru fiecare dintre scenarii? Sunt doar câteva dintre întrebările la care Grupul de Lucru pentru Educație (GLE) al Platformei AntiCovidTM, constituit la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Timiș în colaborare cu Platforma AntiCovidTM, Centrul de ID/IFR și e-Learning din Cadrul Universității Politehnica Timișoara și TVR Timișoara și-au propus să ofere răspunsuri în cadrul unei serii de webinarii de informare, instruire, colaborare și dezbatere. Evenimentele au avut loc online și au reunit sute de directori din școli și cadre didactice din întreaga țară, atât din zona urbană, cât și din cea rurală.

Webinar de lansare a ghidului cu recomandări de bună practică

Primul webinar, cu titlul Recomandări de bună practică privind funcționarea școlilor în condițiile impuse de COVID-19. Prezentarea ghidului, a debutat în 2 septembrie 2020 și a fost dedicat prezentării ghidului elaborat de GLE ce conține recomandări de bună practică privind începerea și desfășurarea anului școlar 2020/2021. Webinarul a avut loc pe Zoom și a fost transmis live pe paginile de Facebook ale organizatorilor reunind peste 500 de participanți, printre care s-au numărat cadre didactice și directori ai școlilor din Timiș, dar și părinți ai elevilor de gimnaziu și liceu, care au formulat numeroase întrebări legate de asigurarea calității învățământului în noul an școlar, dar și a siguranței elevilor și cadrelor didactice.

Ghid de elaborare a planului școlar adaptat celor trei scenarii

Ghidul propune un “cuprins” particularizat pentru fiecare tip de scenariu, pe baza căruia să fie elaborat fiecare plan de acțiune iar varianta lansată în cadrul webinarului reprezintă o primă versiune a ghidului. Textul urmează să fie actualizat în funcție de comentariile primite din partea celor interesați și pe măsură ce, pe parcursul timpului, se va dezvolta o experiență la nivel instituțional legată de funcționarea școlilor în condiții de pandemie.

Centrul de ID/IFR a Universității Politehnica Timișoara a completat ghidul cu un document adițional – Structura tehnica Educație Digitală (școli, profesori, elevi, studenți), menit să ajute cadrele didactice în a-și planifica resursele tehnice necesare pentru orele de la clasă.

Trei webinarii de instruire și formare pentru zonele urbane și rurale

Pentru realizarea colaborativă a planurilor de acțiune, cu participarea managementului educațional: director, echipa de realizare a planului, a orarului, dar și a elevilor și părinților, au avut loc trei webinarii de instruire, colaborare și dezbatere. Vineri, 4 septembrie 2020, au avut loc două webinarii de instruire, primul dedicat școlilor din localități mici din mediului rural și urban, al doilea fiind dedicat ciclurilor primar și gimnazial din școli ce funcționează în localități mari (mediul urban).

Luni, 7 septembrie 2020, a avut loc webinarul de instruire dedicat ciclului de liceu din școli ce funcționează în localități mari. Cele trei seminarii online au reunit peste 450 de participanți, atât directori, cât și profesori din toată țara, începând de la Rădăuți pâna la Galați, București și Timișoara.

Webinar: ”Probleme stringente privind deschiderea și funcționarea școlilor”

Ultimul webinar din seria celor dedicate prezentării și dezbaterii asupra ghidului ”Recomandări de bună practică privind începerea și desfășurarea anului școlar 2020/2021 în condițiile impuse de COVID-19” a avut loc miercuri, 9 septembrie ora 18:30 și a avut în centru experți din diverse domenii, care au oferit răspunsuri la cele mai întâlnite probleme identificate în cadrul webinariilor precedente, precum și o serie de resurse educaționale reutilizabile. Peste 200 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, precum și directori de școli, experți și părinți au participat la webinar, principalele probleme discutate fiind legate de implementarea normelor sanitare, probleme juridice, tehnologice, dar și probleme întâmpinate în predarea digitală și în relația cu primăria.