Workshop dedicat politicilor de transformare instituțională în cadrul proiectului Accelerate Future HEI

Workshop dedicat politicilor de transformare instituțională în cadrul proiectului Accelerate Future HEI

Finalul anului 2023 a fost marcat de două evenimente majore pentru proiectul Accelerate Future HEI, din al cărei consorțiu face parte și Universitatea Politehnica Timișoara, alături de alte 11 organizații și universități din Europa. În luna decembrie, University Industry Innovation Network (UIIN, coordonatorul proiectului) a organizat primul dintr-o serie de patru workshop-uri dedicate recomandării de politici de transformare instituțională (Policy Recommendation Workshop). Unul dintre obiectivele workshop-ului a fost identificarea de acțiuni posibile ce pot contribui la agenda Politicii Zonei de Cercetare Europene, o inițiativă ambițioasă a UE de a crea o piață europeană unică de cercetare, inovare și tehnologie. Mai mult, în lumina primului an de implementare a proiectului, a fost inițiată o discuție privind implicațiile, dificultățile și oportunitățile de colaborare ale celor 12 parteneri ai consorțiului Accelerate Future HEI.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect a fost organizat în noiembrie 2023 un workshop dedicat stabilirii direcției de acțiune privind transformarea instituțională și digitalizarea Universității Politehnica Timișoara (Roadmap Workshop) prin integrarea inovării și antreprenoriatului. Experții UIIN au coordonat o serie de activități interactive la care au participat reprezentanți ai universității direct implicați în transformarea digitală a acesteia.

Workshop-ul a avut ca punct de plecare rezultatele obținute în cadrul unui studiu bazat pe chestionar la care au participat 111 respondenți din cadrul universității (cadre didactice, studenți și personal administrativ). Studiul a făcut parte din al doilea pachet de lucru al proiectului Accelerate Future HEI. Conform rezultatelor studiului, transformarea Universității Politehnica Timișoara într-o instituție de învățământ superior antreprenorială și inovatoare trebuie concentrată în jurul a trei elemente-cheie: inovare și antreprenoriat, rol activ în ecosistem și mecanisme-suport.

Nu în ultimul rând,  în luna iulie 2023, UIIN a organizat un focus grup dedicat exclusiv Universității Politehnica Timișoara, pentru a contura imaginea viitoare a transformării sale instituționale. Astfel, concluzia focus grupului a fost că Universitatea Politehnica Timișoara esteo universitate care amplifică implicarea în inițiative de cercetare responsabilă și de transformare digitală pentru a extinde limitele cunoașterii și pentru a crea conexiuni mai strânse cu comunitatea”. Detalii suplimentare privind proiectul sunt disponibile la www.acceleratefuturehei.eu