Distincție: Directorul CeL, Diana Andone – premiul pentru excelență în leadership educațional IEEE Education Society
Premiul „Distinguished Chapter Leadership” al IEEE Education Society a fost acordat în 2021 directorului Centrului de ID/IFR și eLearning al Universității Politehnica Timișoara – dr. Diana Andone – pentru promovarea și implementarea activităților de e-learning, dar și pentru contribuțiile inovatoare în educația digitală și promovarea în România a Asociației IEEE. Distincția este acordată anual membrilor care, pe o perioadă susținută de timp, au adus o contribuție excepțională în educație la nivel internațional.
Dr. Diana Andone, directorul Centrului de ID/IFR și e-Learning al Universității Politehnica Timișoara a primit premiul „Distinguished Chapter Leadership Award” pentru anul 2021 al asociației profesionale internaționale IEEE, secțiunea IEEE Education Society, pentru promovarea și implementarea cu succes a activităților de învățare digitală, dincolo de disciplinele STEM și contribuțiile sale inovatoare în IEEE Education, în special în România https://ieee-edusociety.org/awards/distinguished-chapter-leadership-award .
Factorii în baza cărora s-a acordat distincția au fost rolurile de conducere și calitatea conducerii, care au oferit o contribuție inovatoare, inventivă și/sau importantă unui capitol local al IEEE Education Society pe o perioadă susținută de timp. În justificarea premiului, IEEE Education Society a menționat seria de lucrări și contribuții la dezvoltarea de politici, metode și resurse de educație digitală, în special pentru îmbunătățirea calității educației în știință, tehnologie, inginerie, promovarea educației deschise și a influențării educației pentru zeci de mii de educatori și tineri în România și Europa.
Premiul este oferit de IEEE Education Society și constă într-o plachetă, un certificat și participarea la ceremonia de înmânare a premiului de la Conferința „Frontiere în Educație” (Frontiers in Education – FIE), care va avea loc toamna următoare la Uppsala, Suedia.
”Acest premiu este o onoare pentru mine, pentru echipa din UPT care dezvoltă educația digitală și pentru Universitatea Politehnica Timișoara, le mulțumesc celor care m-au nominalizat și susținut prof. Cristian-Gyozo Haba, Chair IEEE Education Romania, prof. Elena Helerea, Chair IEEE Women in Engineering Romania, Prof. Demetrios Sampson, University of Piraeus IEEE Golden Core Member, prof. Radu Vasiu, Universitatea Politehnica Timișoara și prof. Russ Meier, Milwaukee School of EngineeringUSA, prof. Rob Reilly, MIT, USA.” a spus Dr. Diana Andone.
Despre IEEE
Institutul Inginerilor Electrotehniști și Electroniști (original: Institute of Electrical and Electronics Engineers) este cea mai mare organizație profesională tehnică din lume dedicată avansării tehnologiei în beneficiul umanității. IEEE și membrii săi inspiră o comunitate globală să inoveze pentru un viitor mai bun, prin cei peste 420.000 de membri din peste 160 de țări și publicațiile sale foarte citate, conferințe, standarde tehnologice și activități profesionale și educaționale. IEEE este „vocea” de încredere pentru inginerie, informatică și informații tehnologice din întreaga lume. Secțiunea IEEE Education Society, înființată în 1957, este una dintre cele mai vechi societăți IEEE și este dedicată îmbunătățirii calității educației inginerești. În România, IEEE are o prezență marcantă în universități și în industrie, cu peste 1.000 de membri și organizează o serie de conferințe și activități.
Dr. Diana Andone este director al Centrului de e-Learning, Universitatea Politehnica Timișoara, cu responsabilități în planificarea și implementarea învățământului la distanță și a integrării utilizării tehnologiilor educaționale online pentru toate formele de învățământ, prin Campusul Virtual al UPT – CVUPT. Dr. Andone este lector asociat în tehnologii multimedia și web, cu o activitate de cercetare intensă la nivel internațional prin diverse proiecte cu finanțare europeană și multiple publicații, cu peste 12 cărți, 100 de lucrări științifice, 11 premii de “Best Paper”, este EDEN Senior Fellow, editor și recenzor al mai multor reviste și conferințe, precum și coordonator de conferințe IEEE și ACM. Pasionată de utilizarea tehnologiilor în viața de zi cu zi, Diana promovează utilizarea resurselor deschise OER și MOOCs, dezvoltând UniCampus – cursuri online în România. Experiența ei include peste 30 de proiecte finanțate din Europa, dintre care a coordonat 6, în special ViCADiS (Campusul virtual pentru studenți digitali), DigiCulture (competențe digitale pentru industriile creative). Dr. Andone este puternic implicată în activitatea comunității științifice prin diverse funcții de conducere ale unor asociații internaționale EDEN (Vice-președinte 2017-2021), IEEE Romania (membru Comitet Executiv, membru Comitet IEEE Women in Engineering si Education Romania), IEEE Education Society (membru în Consiliul Guvernatorilor), dar și prin sprijinirea activității comunității regionale de start-up și inovație, culturale (Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021) și de responsabilitate socială (Fundația Pentru Voi, Rotary Club Timișoara).