SMART – Comunicat presa
Comunicat de presă
După o primă ediție de succes derulată anul trecut la Bacău, Conferința internațională “SMART 2014 – Social Media in Academia: Research and Teaching” s-a desfășurat între 18-21 septembrie în Timișoara, organizată de Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica Timișoara și EduSoft Bacău.
Social Media reprezintă un subiect prioritar la nivel european și mondial, de un interes crescut și in zona academică, strâns legat de resurse și pedagogii educaționale deschise (OER), cursuri online masive deschise (MOOCs) sau învățare mobilă (e-learning si m-learning).
Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica Timișoara au organizat deschiderea conferinței vineri 19 septembrie 2014 orele 9:00 in Amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara.
Prof.Mădălin Bunoi, Prorector la Universitatea de Vest a subliniat importanța utilizării corecte a mediilor sociale in relația cu studenții și a menționat experimentul realizat de departamentul de fizică in cadrul unei școli de vară dedicată tinerilor elevi de liceu pentru studierea stiințelor prin intermediul Social Media.
Dr. Diana Andone, director al Centrului de e-learning din Universitatea Politehnica Timișoara: “Impactul pe care mediile sociale le au asupra procesului de invățare, modul in care studenții relaționează, comunică cu profesorii sau își caută informația fac parte din cele mai fierbinți domenii de cercetare din ultimii 4-5 ani. Mediul educațional nu mai este unul inchis, cu relații bine stabilite, ci unul cu limite in continuă expansiune, dar și cu noi probleme legate de securitatea informațiilor, a confidențialității datelor și de etică academică.”
Conf. Gabriela Grosseck, Universitatea de Vest: „ Mediile sociale sunt des utilizate și răspândite și in România, ele fiind utilizate și in educație sau exprimare activitățiilor sociale sau de implicare civică. Acestea fac parte din conceptul de Smart City și de Learning City – Oraș inteligent și Oraș care invață, noi credem că Timișoara este un astfel de oraș.”
Carmen Holotescu, Universitatea Politehnica Timisoara: „Resursele educaționale deschise sunt din ce in ce mai des utilizate in Romania, iar universitățile din Timișoara produc, distribuie și promovează aceste resurse in educație. Social Media reprezintă un instrument de bază în crearea colaborativă a acestor resurse, în validarea, în utilizarea lor și de noi pedagogii.”
La Conferința Internațională SMART 2014 au participat peste 80 de cercetători, cadre didactice, doctoranzi din 9 țări care au prezentat lucrări privind impactul mediilor sociale în domenii diverse, de la politică și viața publică, publicitate și relații publice la educație.
Prezentările invitaților de la universități de prestigiu din Europa, articolele profesorilor, cercetătorilor și doctoranzilor, mesele rotunde și lansările de carte au abordat teme legate de impactul Social Media în învățământ, prin noi pedagogii, tehnologii educaționale, modalități de colaborare și cercetare, dar și în alte domenii, cum ar fi cel politic sau de afaceri.
Programul conferinței este publicat pe site-ul http://smart2014.edusoft.ro , iar dezbaterile s-au desfasurat în amfiteatrele celor două universități si pe rețelele sociale, iar ecourile pot fi urmarite utilizând tagul #smart2014tm.
Mai multe informații pe http://smart2014.edusoft.ro , http://elearning.upt.ro/smart-2014/n-32-70-180/d.
Comitetul Executiv SMART 2014
Diana Andone, Carmen Holotescu (Universitatea Politehnica Timisoara)
Gabriela Grosseck (Universitatea de Vest)
Bogdan Patrut (EduSoft)
#smart2014tm