Ceremonia de absolvire ID/IFR – PROMOȚIA 2021 în format HIBRID: emoții live din Auditorium și online, din toate colțurile lumii

Ceremonia de absolvire ID/IFR – PROMOȚIA 2021 în format HIBRID: emoții live din Auditorium și online, din toate colțurile lumii

Absolvenții cursurilor de la ID (învățământ la distanță) și IFR (învățământ cu frecvență redusă) s-au întrunit pentru o ultimă ocazie festivă – Ceremonia de absolvire a promoției 2021. Evenimentul a fost organizat de Centrul ID/IFR și eLearning al Universității Politehnica Timișoara și a reunit atât absolvenții, cât și cadrele didactice de la toate cele patru specializări în regim ID/IFR.

Dacă anul trecut, absolvenții au putut celebra finalizarea studiilor numai virtual, în acest an, în premieră, Ceremonia de absolvire ID/IFR a avut loc în format hibrid. O mare parte din absolvenți, cadre didactice și responsabili academici s-au putut bucura de emoțiile unei reuniuni fizice în sala Auditorium, după mai bine de un an și jumătate de întâlniri exclusiv în online.

Alături de aceștia au participat virtual, dar la fel de activi și emoționați și colegii care locuiesc în localități și țări depărtate de Timișoara, conectați la eveniment prin platforma Zoom.

Familia și apropiații absolvenților au putut urmări întreaga Ceremonie în timp real, evenimentul fiind transmis LIVE pe contul de Facebook  și canalul de YouTube al Centrului de ID/IFR și e-Learning.

Ceremonia a debutat cu cuvântul de bun venit adresat de gazda evenimentului – dr. ing. Diana Andone – directorul Centrului de ID/IFR și e-Learning UPT, fiind urmat de intonarea tradiționalului Gaudeamus – atât de către cei din sală, cât și de cei conectați online.

Mă bucur tare mult că putem într-o oarecare stare de cvasi-normalitate să începem seria de cursuri festive (…)

Eu îndrăznesc să cred că dumneavoastră, cei care astăzi absolviți cursurile de licență, în urmă cu trei sau patru ani, după caz, când ați devenit studenții noștri, ați avut un plan. Poate ați fost mult mai motivați decât studenții de la zi. Eu sper ca planurile dumneavoastră să continue, sper că astăzi nu va fi un punct final în cariera dumneavoastră și cred că ar putea fi un nou început. (..)

Vă mulțumesc și vă felicit încă o dată!”, s-a adresat acesta absolvenților.

Vezi discursul complet al lui prof. dr. ing Liviu Cadariu – Brăiloiu aici

Cuvântul de bun venit din partea conducerii Universității Politehnica a fost rostit de prof. dr. ing Liviu Cadariu – Brăiloiuprorectorul Universității Politehnica Timișoara și, totodată, cadru didactic pentru studenții de la ID și IFR.
Un invitat special în deschiderea Ceremoniei de absolvire ID/IFR a fost Victor Holotescu – un absolvent de excepție la Informatică ID, promoția 2016 care a fost alături de audiență online pentru a împărtăși despre beneficiile pe care le-a adus învățământul la distanță în viața sa.

În primul rând vreau să vă felicit pentru terminarea studiilor universitare la învățământ la distanță (…) Eu am intrat la facultate imediat după terminarea liceului, fiind singurul care am ajuns la o secție la distanță, iar inițial voiam să mp mut și eu alături de colegii mei de liceu, la zi. De-a lungul anilor de facultate mă mai întâlneam cu foști colegi care îmi spuneau cât de greu este și cât sunt de stresați cu materiile. În timp ce eu am început să lucrez, participam la concursuri studențești, unde am obținut și multe premii și astfel am reușit să mă specializez mai bine cu cerințele din industrie și, de asemenea, să fiu cu un pas în fața colegilor mei, la finalizarea studiilor. (…) Vă urez mult succes în continuare, fie în cariera curentă, într-o nouă carieră sau cu studii masterale și chiar mai apoi doctorale”, le-a transmis Victor atât celor din sală, cât și celor conectați online.

Vezi discursul complet al lui Victor Holotescu aici

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale

Specializarea Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații - ID

Nu pot să spun decât că mă bucur că acum circa 25 de ani am încercat să intrăm în această aventură a învățământului la distanță, fiind practic prima universitate din România care a pornit niște programe de studiu pe domeniul tehnic, prin învățământ a distanță. (..) După cum vedeți, până la urmă, voi ați făcut un stil de studii care probabil că se va generaliza sub o formă sau alta. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii aproape doi ani de pandemie, n-au făcut decât să întărească faptul că tehnologiile educaționale moderne pot fi utilizate cu succes, dacă ele sunt folosite așa cum trebuie. (…)

Suntem conștienți că nu v-a fost ușor nicicum, pe parcursul acesta de 4 sau 3 ani, mai ales că voi ați și lucrat și ați avut și familii. Cei mai mulți dintre voi sunt, de fapt, în bună măsură, la o vârstă la care au avut și copii pe lângă ei, au avut și alte responsabilități și au trebuit să îmbine cumva aceste calități. Dar, se poate, voi ați dovedit că e posibil și ne bucurăm și vă felicităm pentru acest lucru”, i-a felicitat prof. Vasiu pe absolvenții de la distanță

Vezi discursul complet al lui prof. dr. ing. Radu Vasiu aici

Din partea facultății de ETCTI a luat cuvântul mai întâi prof. dr. ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica din Timișoara, responsabil academic pentru specializarea Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații ID și, totodată, promotor al învățământului la distanță în UPT.
Decanul facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale – prof. dr. ing. Dan Lascu le-a vorbit apoi absolvenților despre impactul lor în rândul cadrelor didactice

Vă mărturisesc că această ceremonie este cea mai frumoasă dintre ceremoniile absolvenților noștri, de la care, noi aici de la cursurile de la zi, deopotrivă – dascăli și studenți – ar trebui să învățăm. (…) la fiecare moment de bilanț stau și mă întreb ce am învățat noi, ca și dascăli, de la fiecare generație care se pregătește să părăsească băncile școlii. Și, întotdeauna, pentru învățământul la distanță, ceea ce îmi rămâne sunt câteva caracteristici. Și anume: tenacitate, dârzenie, determinare și, mai ales maturitate.” – le-a mărturisit prof. Lascu absolvenților.

Vezi discursul complet al lui prof. dr. ing. Dan Lascu aici

Sunt recunoscătoare, și pot spune asta în numele colegilor mei, de ocazia oferită de Universitatea Politehnica Timișoara de a studia la distanță.

Pentru noi, cu familii, pentru cei plecați din țară sau pentru cei nevoiți să lucreze, pot spune că această opțiune a fost un real ajutor. (…), a explicat aceasta în cadrul Ceremoniei.

Vezi discursul complet al Lidiei Jurj aici

Reprezentantul desemnat de absolvenții specializării TST ID – Jurj Lidia le-a transmis câteva gânduri celor din audiență, virtual

Facultatea de Automatică și Calculatoare

Specializarea Informatică ID

Din partea facultății de Automatică și Calculatoare a luat cuvântul prof. dr. Lăcrămioara Stoicu-Tivadar, cea care cu 26 de ani în urmă a făcut posibil învățământul la distanță pentru specializarea Informatică. Aceasta le-a transmis și gândurile și felicitările decanului facultății - prof. dr. Marius Marcu.

 „Mă bucur că Diana și echipa ei au încă energia de a organiza o astfel de ceremonie, la care întotdeauna ne simțim bine. (…)

Întotdeauna trebuie să găsim echilibrul în ceea ce facem. Dumneavoastră ați găsit echilibrul – între școală, familie, dorința de a fi mai buni, ați avut curajul să pășiți în lumea universitară din lumea industriei, din case, din familii, să vă luptați cu tot ce e în jurul vostru și să absolviți. Vă felicit din inimă pentru acest lucru și sunteți un exemplu pentru cei din jurul dumneavoastră”, le-a transmis Lăcrămioara Stoicu-Tivadar absolvenților.

Vezi discursul complet al Lăcrămioarei Stoicu-Tivadar aici

Iată-ne ajunși la final. Este clipa în care poate unii dintre noi ne luăm rămas bun, alții poate vor continua studiile mai departe. Uitându-mă în urmă, acești trei ani au trecut parcă prea repede. În acest timp de studiu, am muncit alături de profesorii noștri (…) Scopul dvs., dragi profesori, a fost să ne oferiți ocazia de a descoperi lucruri noi, care vor folosi la activitatea care urmează, de a ne ajuta să înțelegem atunci când era de neînțeles, de a avea răbdare cu noi, atunci când poate altcineva și-ar fi pierdut răbdarea. Scopul nostru a fost să nu schimbăm direcția, să rămânem focusați, să învățăm cât mai mult din ceea ce dumneavoastră ați încercat să ne învățați”, au fost cuvintele sale.

Vezi discursul complet al lui Tapai George Pamfil aici

Tapai George Pamfil – absolventul de la Informatică ID desemnat de promoția 2021 a preluat apoi cuvântul, din sala Auditorium

Facultatea de Științe ale Comunicării

Specializarea Comunicare și Relații Publice ID

Decanul Facultății de Științe ale Comunicării – prof. univ. dr. Daniel Dejica – Carțiș a salutat audiența din sala Auditorium

Mă bucur să mă aflu astăzi aici, într-o atmosferă atât de emoționantă și de vibrantă. Două sunt sălile reprezentative ale Universității Politehnica Timișoara: sala Senatului în Palatul Lloyd – o imagine tradițională, clasică – imaginea primului secol de existență a universității noastre – și acest Auditoriu maximum – imaginea noului secol al Politehnicii. Sunt săli în care, de-a lungul anilor au pășit președinți, prim-miniștrii, ambasadori, consuli, oameni de geniu, specialiști în domeniul lor de activitate și, iată, astăzi, voi – absolvenții promoției din acest an. Vă felicit pentru acest lucru, vă doresc mult succes în activitățile voastre viitoare, îi felicit pe colegii noștri de la Centrul de ID/IFR și e-Learning, care de mai bine de 25 de ani au avut această viziune, să dezvolte acest tip de învățământ care astăzi este de fapt un landmark al învățământului, care nu este cu nimic mai prejos decât învățământul la zi”, a povestit acesta.

Vezi discursul complet al lui Daniel Dejica – Carțiș aici

”Fiind vorba despre o ceremonie de absolvire, blitz-urile, fotografiile, camerele de luat vederi și, mai nou, transmisiunile acestea online dau tonul. Dar, parafrazându-l pe filosoful Constantin Noica (..) spunea că ceva din relațiile interumane nu vor reuși să fie prinse în aceste înregistrări televizate – acele relații de prietenie, de iubire care cred că s-au construit și între dumneavoastră, în calitate de studenți, între dumneavoastră și cadrele didactice. Sperăm ca aceste fire nevăzute să fie duse mai departe de dumneavoastră în locurile de unde ați venit și, după cum spunea Regele Ferdinand, să duceți mai departe spiritul Universității”, au fost gândurile transmise de Mugur Dragomir.

Vezi discursul complet al lui Mugur Dragomir aici

Responsabilul academic pentru specializarea Comunicare și Relații Publice ID – conf. dr. Mugur Dragomir s-a numărat printre membri de la prezidiul Auditoriumului și a întâmpinat participanții cu un mesaj
Luca Oana – absolventa de la Comunicare și Relații Publice ID a fost cea desemnată de colegii săi să transmită audienței gândurile proaspeților absolvenți

Aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre ziua în care m-am dus din nou să mă înscriu la facultate. În ziua aceea, singurul citat care era în mintea mea era Cel mai bun moment să plantezi un copac a fost acum zece ani, dar al doilea cel mai bun moment este astăzi. Cu aceste gânduri m-am dus, m-am înscris și iată că astăzi a sunat pentru ultima dată alarma ca să mă trezesc pentru facultate”, și-a amintit aceasta.

Vezi discursul complet al Oanei Luca aici

Facultatea de Mecanică

Specializarea tehnologia Construcțiilor de Mașini IFR

Din partea conducerii Facultății de Mecanică avem un mesaj frumos: felicitări pentru implicarea voastră în tot procesul de învățământ IFR la TCM (…) Sunteți o generație frumoasă. Sunt mândru că sunteți într-un număr atât de mare. Sper că ați învățat ceva frumos în cei patru ani. Am avut un an și jumătate în pandemie, multe ore online, multe proiecte lucrate în online, pe lângă programul încărcat de sâmbătă-duminică. Felicitările mele sunt nemărginite!”, le-a transmis acesta absolvenților.

Vezi discursul complet al lui Adrian Dume aici

Ș.l. dr. ing. Adrian Dume – responsabil academic Tehnologia Construcțiilor de Mașini IFR a felicitat absolvenții atât în numele său, cât și în cel al conducerii Facultății de Mecanică
Absolventa desemnată de către generația TCM IFR 2021 a fost Boroș Timeea

Astăzi mă încearcă un sentiment de calm, dar totodată și un sentiment de tristețe. Calmul vine de la faptul că astăzi celebrăm finalizarea celor patru ani de muncă, dar cu rezultate, cel puțin până acum, de succes. Cu toții am făcut un pas destul de important spre împlinirea viziunii și a obiectivelor necesare unei vieți frumoase pe care ne-o dorim cu toții. Iar sentimentul de tristețe vine de la faptul că acești patru ani parcă au  trecut totuși prea repede. (..) Vreau să vă urez mult succes în tot ceea ce veți face, capul sus și, nu în ultimul rând, aveți încredere că totul va fi bine”, le-a urat aceasta colegilor absolvenți.

Vezi discursul complet al Timeei Boroș aici

Printre cei care le-au transmis felicitări și mesaje virtual absolvenților de la distanță și frecvență redusă s-au numărat și membri echipei CeL, atât echipa tehnică, cât și cea administrativă.

Prin intermediul dumneavoastră ne faceți să simțim realitatea. Aduceți realitatea în universitate. Simțim mai bine care sunt nevoile, ce aveți dumneavoastră nevoie să învățați de la noi. Și lucrul acesta mă bucură enorm, avem colaborări foarte bune. Proiectele de licență de multe ori încearcă să rezolve problemele dumneavoastră de la serviciu. Sunt lucruri care pe mine mă ajută să mă dezvolt profesional”, a mărturisit acesta.

Vezi discursul complet al lui Mugur Mocofan aici

Conf. dr. ing. Muguraș Mocofan – membru în echipa CeL și totodată cadru didactic pentru studenții de la TST ID a transmis un mesaj din sala Auditorium
Mesajul final adresat absolvenților a venit de la directorul CeL dr. ing. Diana Andone, totodată cadru didactic la specializarea TST – ID și promotor al învățământului la distanță

Din partea mea, personal, pot să zic că sunt foarte mândră de voi fiindcă ați rezistat. Cuvintele care îmi vin cel mai des în minte sunt reziliență și încredere. Ați avut în primul rând reziliență, adică dorința de a putea răzbate, fiindcă, în ciuda faptul că aveți lângă voi familie, cei mai mulți, serviciu, unii dintre voi, copii. Întotdeauna, în condiții pre-pandemice, această sală era plină de copii care zburdau pe aici. (…). Aveți această reziliență pentru că cei mai mulți dintre dumneavoastră nu sunteți nici măcar pe o rază de 60 de kilometri, cum se practică de obicei, în jurul Timișoarei. Veniți din întreaga Românie, din Europa și și de pe alte continente. Care vin cu drag, cu determinare, cu încredere să își urmeze studiile.(…) Vă doresc mult succes, sper să ne revedem la întâlnirile absolvenților!”, a încheiat dr. Diana Andone.

Vezi discursul complet al Dianei Andone aici

Absolvenții celor patru specializări în regim ID/IFR și-au auzit apoi pentru ultima dată numele strigat în formula de student, fiind chemați apoi pe scenă pentru a primi diplomele acordate de către Centrul ID/IFR și e-Learning. Acestea au o valoare comemorativă și au fost înmânate de către responsabilii academici ai fiecărei specializări, în prezența celor care au participat la Ceremonie online.

A urmat apoi punctul culminant al evenimentului – aruncarea tocilor în aer de către absolvenții celor patru specializări în regim ID/IFR, urmat de intonarea imnului Universității Politehnica Timișoara și fotografia oficială de grup pentru promoția 2021 – atât cu cei prezenți în sală, cât și cu cei prezenți virtual.

Urmărește înregistrarea Ceremoniei de absolvire ID/IFR – PROMOȚIA 2021 mai jos: