Lucrările sculptorului Peter Jecza, constituite într-o valoroasă Colecție ce conține atât opere finite, cât și modelele create de artist, își au de peste 20 de ani și spațiul care le pune în valoare. Cunoscut îndeobște drept Casa Jecza, acest spațiu a căpătat, după moartea artistului, valoare muzeală. Astăzi, Muzeul Jecza, din realitate obiectuală, își dublează prezența în spațiul virtual.
Proiectul cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în contextul ”Zilei Culturii Naționale”, numit COLECȚIA DIGITALĂ DE SCULPTURĂ urmărește selectarea a 100 de lucrări de sculptură, în scopul de a se constitui o Colecție-pilot prelucrată digital, ce va constitui o identitate virtuală a celei existente în formă materială. Vom avea astfel un muzeu și dublul său virtual, accesibil oricărui vizitator non-prezent.
Procesele înlesnite de noile media – ce se referă la digitizarea, indexarea, arhivarea imaginilor și racordarea acestei arhive digitale la arhive și indexări europene și globale – vor ușura accesul unui public nou și divers spre artă, vor facilita consultarea materialului lăsat de artist, vor permite publicului familiarizarea cu formele sculpturii. Un număr de ”povești digitale” vor intra în istoria nașterii operei, vor urma drumul pe care artistul l-a parcurs de la idee, la obiectul ce a materializat gândul său.
Partenerii proiectului Colecția digitală de sculptură sunt, alături de inițiatoarea lui, Fundația Interart Triade, Universitatea Politehnica, prin colectivul Centrului Multimedia și al Centrului de eLearning, condus de Galeria Jecza, prin Andrei Petru Jecza.