Webinar #impreunaonline: Povești digitale în Muzeul Jecza
#onlinetogether #impreunaonline
În această perioadă de nesiguranță din cauza COVID-19, în România, la fel ca și în alte țări, funcțiile și activitățile educaționale față în față sunt mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță.
În webinariile Împreună online răspundem la aceste provocări, într-un mod cât mai practic, în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Participarea la acest webinar este recunoscută printr-un Open Badge (certificat digital deschis) – Împreună online.
Prezentatori:
Prof.dr. Pia Brînzeu - scriitoare
Robert Șerban - scriitor
Prof.dr. Marcel Tolcea - scriitor
Dr. Sorina Jecza-Ianovici - Fundația Interart Triade
Prof.dr.ing. Radu Vasiu - Universitatea Politehnica Timișoara
Conf.dr.ing. Florin Drăgan - Universitatea Politehnica Timișoara
Andrei Jecza - Jecza Gallery
Moderator:
Dr. ing. Diana Andone - director Centrul de e-Learning UPT
În cadrul celei de-a XX-a ediții a webinariilor din seria Împreună Online, partenerii proiectului Colecția digitală de sculptură – Fundația Interart Triade și Universitatea Politehnica, prin colectivul Centrului Multimedia și al Centrului de eLearning, condus Galeria Jecza, prin Andrei Petru Jecza le-au prezentat celor peste 300 de participanți Muzeul Jecza, prin „poveștile digitale” ale sculpturilor (digital storytelling), de la prezentarea drumului creativ, pornind de la idee – concept – schiță – matriță și până la lucrarea finală, dar și pagina web cu elemente de imagini 2D, imagini de realitate augmentată, tururile virtuale pentru vizualizarea operelor de artă și, totodată, colecția digitală a 100 de sculpturi Peter Jecza.
Evenimentul a fost transmis live pe platforma Zoom și simultan pe paginile de Facebook ale Centrului de e-Learning, Centrului Multimedia și a proiectului DigiCulture Erasmus +, adunând zeci de mesaje și gânduri pozitive.
Lucrările sculptorului Peter Jecza, constituite într-o valoroasă Colecție ce conține atât opere finite, cât și modelele create de artist, își au de peste 20 de ani și spațiul care le pune în valoare. Cunoscut îndeobște drept Casa Jecza, acest spațiu a căpătat, după moartea artistului, valoare muzeală. Astăzi, Muzeul Jecza, din realitate obiectuală, își dublează prezența în spațiul virtual.
Proiectul cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în contextul ”Zilei Culturii Naționale”, numit COLECȚIA DIGITALĂ DE SCULPTURĂ urmărește selectarea a 100 de lucrări de sculptură, în scopul de a se constitui o Colecție-pilot prelucrată digital, ce va constitui o identitate virtuală a celei existente în formă materială. Vom avea astfel un muzeu și dublul său virtual, accesibil oricărui vizitator non-prezent.
Procesele înlesnite de noile media – ce se referă la digitizarea, indexarea, arhivarea imaginilor și racordarea acestei arhive digitale la arhive și indexări europene și globale – vor ușura accesul unui public nou și divers spre artă, vor facilita consultarea materialului lăsat de artist, vor permite publicului familiarizarea cu formele sculpturii. Un număr de ”povești digitale” vor intra în istoria nașterii operei, vor urma drumul pe care artistul l-a parcurs de la idee, la obiectul ce a materializat gândul său.
Partenerii proiectului Colecția digitală de sculptură sunt, alături de inițiatoarea lui, Fundația Interart Triade, Universitatea Politehnica, prin colectivul Centrului Multimedia și al Centrului de eLearning, condus de Galeria Jecza, prin Andrei Petru Jecza.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în contextul ”Zilei Culturii Naționale” și se desfășoară în perioada 15-31 ianuarie 2021.
Webinariile Împreună online sunt organizate în colaborare de IEEE România, Alianța Română a Universităților Tehnice, Asociația EDEN și Universitatea Politehnica Timișoara, în fiecare săptămână cu invitați din alte universități și școli din România.
Vizionează înregistrarea evenimentului aici: