Webinar #impreunaonline – Utilizare OERs, MOOCs în Educație
#onlinetogether #impreunaonline #covid19 #webinar
Sunt întrebări la care acest webinar a găsit răspunsurile, sub sloganul #impreunaonline.
În cadrul webinarului, experții în domeniu au prezentat avantajele resurselor educaționale deschise de care pot beneficia atât cei din mediul universitar,cât și cei din mediul pre-universitar și au pus accentul pe livrarea educației online în mod virtual către orice persoană – fără limită de timp sau spațiu.
Prof.dr.ing. Carmen Holotescu ,Conf.dr. Gabriela Grosseck și Dr. Diana Andone au prezentat exemple practice de utilizare și integrare a OER și MOOCs în învățământ, cu studii de caz din experiența a trei universități din România.
Conf.dr. Gabriela Grosseck, Universitatea de Vest Timișoara și
Dr. Diana Andone, Universitatea Politehnica Timișoara
Moderator: Șl.dr.ing Vlad Mihăescu , Universitatea Politehnica Timișoara
Fiind un subiect de actualitate chiar și înainte de pandemia #covid19, participanții au putut învăța din experiența practică a prezentatorilor.
În timpul webinarului au participat peste 500 de persoane, atât din mediul universitar și pre-universitar, cât și din alte domenii. Mai mult decât atât, participarea unui număr mare de studenți a demonstrat implicarea lor continuă dezvoltarea activității online.
Modul de prezentare a fost unul dinamic, fiind prezentate materiale și liste pentru resurse educaționale deschise reutilizabile, activități legate de OER și MOOCs și modul lor de realizare, planul de educație și acțiuni, experiența în online, feedback-ul și avantajele studentului (autonomie, gândire critică, creativitate, capacitatea de a sintetiza și analiza informația etc), precum și comunicarea prin sincron – asincron.
În încheiere, webinarul a avut parte de o serie de răspunsuri active la întrebările ridicate de către participanți.
Prezentările sunt disponibile acum și online
Dr. DIANA ANDONE:
Prof.dr.ing. CARMEN HOLOTESCU:
BIO
Prof.dr.ing. Carmen Holotescu
Carmen Holotescu este profesor, decan al Facultății de Inginerie și director al Centrului pentru educații deschise și blockchain din cadrul Universității „Ioan Slavici” din Timișoara, cu un doctorat pe tema noilor tehnologii și a educației deschise. A participat în multe proiecte europene și are o experiență bogată în proiectarea și implementarea de platforme de învățare și colaborative bazate pe pedagogii deschise. A scris peste 100 de articole și capitole/cărți legate de eLearning/Blended Learning, Social Media, resurse educaționale deschise (OER), cursuri masive deschise online (MOOC), menționate în peste 1500 citări. Este instructor online certificat al University of Maryland University College, USA, facilitând timp de 12 ani cursuri online la această universitate.
Conf.dr. Gabriela Grosseck
Gabriela Grosseck este conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității de Vest din Timișoara. Cu o bogată experiență în utilizarea TIC în educație (predare, învățare și cercetare) este preocupată îndeosebi de formarea studenților și a profesorilor, atât în medii față-în față cât și online. Autor a numeroase articole în domeniul e-learning are o prezență susținută ca și invitat la diferite evenimente internaționale, organizator de workshop-uri sau membru al diferitor comitete editoriale (reviste și/sau conferințe). Interesele sale în cercetare acoperă principalele aspecte ale educației deschise (OERs/OEPs și MOOCs), instrumentele Web 2.0 și aplicațiile sociale media în învățământul superior, aspecte legate de educația media și, mai recent, educație pentru dezvoltare durabilă.
Dr. Diana Andone
Diana Andone (@diando70) este director al Centrului de e-Learning, Universitatea Politehnica Timișoara, cu responsabilități în planificarea și implementarea învățământului la distanță și a integrării utilizării tehnologiilor educaționale online pentru toate formele de învățământ, prin Campusul Virtual al UPT – CVUPT. Dr. Andone este lector în tehnologii multimedia și web, cu o activitate de cercetare intensă la nivel internațional prin diverse proiecte cu finanțare europeană și multiple publicații (cu peste 17 cărți, 80 de lucrări științifice, 11 Best paper Awards). Pasionată de utilizarea tehnologiilor în viața de zi cu zi, Diana promovează utilizarea resurselor deschise OER și MOOCs, dezvoltând UniCampus – cursuri online în România. Dr. Andone este puternic implicată în activitatea comunității științifice prin diverse funcții de conducere ale unor asociații internaționale EDEN (Vice-președinte), IEEE Romania, IEEE CS TCLT, dar și prin sprijinirea activității comunității regionale de start-up și inovație, culturale și de responsabilitate socială.
Șl.dr.ing Vlad Mihăescu
Vlad Mihăescu are un doctorat în modele educaționale și tehnologice MOOCs și are o experiență de peste 10 ani ca trainer în domenii cum ar fi tehnologiile multimedia, social media, e-turism, e-learning, uzabilitate, programare, soft skills și leadership. Autor a peste 25 de lucrări științifice și capitole de cărți publicate la conferințe internaționale și reviste,Vlad este implicat în mai multe proiecte europene de cercetare în domeniul eLearning. De asemenea, este șef de lucrări în cadrul UPT.
Nu ai reușit să participi la webinar?
Vizionează transmisiunea live pe canalul de Youtube, făcând click pe video-ul de mai jos: