Construim Împreună #8 – IEEE Education Week in Romania 2: Tendințe și provocări în educația inginerească

Construim Împreună #8 – IEEE Education Week in Romania 2: Tendințe și provocări în educația inginerească

Organizat în colaborare cu IEEE Romania

#shapingtogether #developingtogether #construimimpreuna

Viața și educația în pandemie continuă și după aproape doi ani am acumulat experiență, am oferit numeroase cercetări și analize, am reflectat asupra pașilor făcuți în 30 de webinarii Împreună Online. Știm ce am fi putut face mai bine, avem idei despre cum să facem mai bine, cum să setăm educația pentru era digitală, ce anume am vrea să aflăm din știință și tehnologie și acum a sosit timpul să acționăm. 

În această nouă serie de webinarii Împreună, scopul nostru este să oferim informații, idei, analize, să vă provocăm la discuții și să vă stimulăm să construim un viitor despre cum să facem acele schimbări necesare, să mergem mai departe și să modelăm educația și știința pentru astăzi și mâine.

Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu IEEE România a organizat două evenimente în afiliere la Săptămâna Educației IEEE, parte a webinarilor Construim Împreună.

Webinarul Construim Împreună #8 din 6 Aprilie 2022 a adus în prim plan o dezbatere privind sustenabilitatea educației inginerești și a rolului IEEE în susținerea pregătirii studenților, o dezbatere privind educația online și offline, modalităților de formare a viitorului inginer și a modului de atragere a tinerilor pentru a studia științe inginerești. 

Profesori și studenți de la universitățile tehnice din Timișoara, București, Cluj Napoca, Iași au discutat care sunt tendințele și posibilele soluții de integrare și dezvoltare individuală, dar și la nivel de universitate, a unui student în inginerie, la toate nivelurile de educație (licență, master, doctorat).

În webinarul #8 s-au dezbătut următoarele teme: 

  • impactul educației online, digitale asupra modului de formare a viitorului inginer
  • analiza beneficiilor online – offline
  • provocarile modalităților de formare a viitorului inginer și a modului de atragere a tinerilor pentru a studia științe inginerești
  • rolul IEEE în dezvoltarea educației inginerești în România
  • viziunea educație tehnice în 2030

Dezbaterea a fost susținută de către profesori și studenți de la universitățile tehnice din mai multe orașe au căutat soluții de integrare și dezvoltare individuală, atât la nivel general dar și la nivel particular, de universitate, a unui student din domeniul ingineriei, la toate cele trei niveluri de educație (licență, master, doctorat).

În cadrul acestei sesiuni online, fiecare prezentator a vorbit din propria experiență acumulată pe parcursul anilor de activitate didactică și activitate dezvoltată în domeniul ingineresc, prezentând punctual cele mai bune experiențe, dar și provocări, situații concrete și reale, idei aplicabile și sfaturi benefice.

De asemenea, participanții nu au ezitat să își arate interesul pe parcursul acestei întâlniri, astfel încât, s-au antrenat în discuții și au intervenit cu intrebări, tocmai pentru a asimila cât mai bine informația.

De asemenea, în aceeași zi, de la ora 19:00, a avut loc webinarul Proiectul de colaborare de mobilitate virtuală, bazat pe proiectul TalkTech, și a fost susținut în limba engleză de către Diana Andone (Universitatea Politehnica Timișoara) și Mark Frydenberg ( Bentley University), profesorii care au inițiat și conduc continuu acest proiect din 2008.

Prin acest webinar, prezentatorii au încercat să încurajeze și să inspire, dar cu siguranță să ofere participanților, instrumentele pentru a aduce o nouă dimensiune activităților lor de predare în ceea ce privește proiectarea activităților pentru ca studenții să devină co-creatori de conținut educațional.

Ca și în acest proiect, studenții pot crea artefacte care pot fi  utilizate  înapoi în educație ca și OER-uri, iar educația deschisă și informațiile de producție OER vor fi, de asemenea, incluse.

IEEE România  încurajează și sprijină activitățile de promovare a ingineriei printr-o varietate de acțiuni, materiale de suport create și împărtășite între colegii din IEEE, organizează conferințe în care sunt prezentate studii din experiențele educaționale, seminarii și webinarii pentru inspirarea celor mai bune practici.

IEEE oferă resurse preuniversitare STEM, universitare și de educație profesională continuă pentru ingineri și profesioniști tehnici de pe tot globul!

De la activități locale și regionale, la webinarii și cursuri online, la burse și evenimente și multe altele, IEEE oferă membrilor și comunității globale o mulțime de resurse educaționale.

În sprijinul acestei misiuni, IEEE Education Society a organizat un program complet de evenimente sprijinite de societate  în perioada 4-8 aprilie 2022, ca parte a Săptămânii Educației IEEE.

Săptămâna Educației IEEE

reprezintă o săptămână de prezentare a oportunităților educaționale oferite de IEEE și a numeroasele sale unități organizaționale, societăți și comitete din întreaga lume. IEEE Education Week este o modalitate excelentă de a explora programele educaționale și ofertele de la IEE.

Webinarul a fost  transmis live pe platforma Zoom (înregistrarea fiind necesară), Facebook și YouTube.

Vom răspunde împreună provocărilor de a construi modele și structuri în educație și știință în colaborare de IEEE România, Asociația EDEN Europe, Alianța Română a Universităților Tehnice și Universitatea Politehnica Timișoara.

Vizionează înregistrarea evenimentului integral mai jos:

BIOS

Lucian Toma

Lucian Toma are un doctorat în inginerie electrică de la Universitatea „Politehnica” din București din 2002, respectiv 2010. În prezent, este conferențiar la aceeași universitate, la Departamentul de Sisteme Electrice de Energie.
Domeniile sale de interes includ dinamica sistemului energetic, modelarea computerizată a componentelor sistemului de energie (inclusiv dispozitivele FACTS și HVDC), rețelele inteligente și piețele de energie electrică. Din 2014 este reprezentantul României în Comitetul de studiu CIGRE B4 „HVDC și electronică de putere”.
Dr. Toma este coautor al cărților „Power System dynamics: modeling, stability, and control” și „Advanced Solutions in Power System: HVDC, FACTS, and Artificial Intelligence”, publicate de IEEE Press și Wiley în cadrul Power Engineering Series, și are peste 60 de lucrări publicate în reviste și lucrări ale conferințelor. A fost implicat în 9 granturi de cercetare internaționale și 10 naționale și 10 proiecte de consultanță pentru industrie.
În 2009 Dr. Toma a co-organizat Conferința IEEE PowerTech la București.

Paul Svasta

Prof. Dr. Ing. DHC mult. Paul SVASTA, este profesor emerit la Universitatea „Politehnica” din București, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Director al Centrului de Electronică Tehnologică și Tehnici de Interconectare, UPB-CETTI.
Este Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj Napoca și al Universității din Pitești. A primit în anul 2000 Ordinul Național „Serviciul Credincios” cu grad de ofițer. In 2014 Medalia Meritului, Asociația Forțelor Armate pentru Comunicații și Electronică (AFCEA), a primit în 2015 Premiul pentru contribuții regionale IEEE CPMT - Regiunea 8 (Europa, Africa, Orientul Mijlociu) iar in anul 2021 a primit din partea IEEE-Electronics Packaging Society, distincția David Feldman Outstanding Contribution Award.
Este membru al Comitetului Director al ESTC (Electronic System-integration Technology Conference) si General Chair al editiei din 2022, cea mai importanta conferinta si expozitie din Europa ce se desfasoara sub egida IEEE-EPS. Domnia sa este de peste 25 de ani in cadru Comitetului Director al conferintei ISSE (aflata sub egida IEEE) si a organizat in Romania (alaturi de colegi de la UT Cluj-Napoca si Universitatea 1 DEcembrie 1918, trei editii. Este membru IMAPS (International Microelectronics and Packaging Society) si reprezinta IMAPS Chapter Romania in cadrul ELC (European Liaison Council).
Activitățile sale principale sunt concentrate asupra problematicii packagingului electronic pe care-l promoveaza, in tara noastra, printr-o colaborare foarte stransa cu colegi din toate universitatile din Romania ce sunt implicate in formarea inginerilor de electronica si telecomunicatii. In urma cu mai multi ani a constituit, impreuna cu colegi din universitati cu profil tehnic, la nivelul tarii, reteaua EPETRUN (Electronic Packaging Education and Training University Network). Rezultatul colaborari, in cadrul retelei constituite, se poate vedea urmarind editiile TIE (Tehnici de interconectare in Electronica) sau SIITME (Simpozion International de Informatica si Tehnologie in fabricarea Modulelor Electronice). Ambele evenimente sunt foarte bine apreciate de boardul IEEE EPS, societate ce le si sponsorizeaza tehnic. Participanții la evenimente sunt din mediul academic și din industrie si constituie o foarte buna punte de legatura dintre mediul academic si cel industrial. Este președinte și fondator al APTE (Asociația pentru Promovarea Tehnologiei Electronice) și ELINCLUS (ELectronic INnovation CLUSter). APTE, în calitate de entitate de management a clusterului, după evaluarea de către ESCA (Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor), a fost etichetată cu Silver Label.
Este co-fondator și membru activ în cadrul IEEE-EPS si Nano Hu & Ro, Joint Chapter. A create doua SBC-uri in cadrul UPB (021 EP si 042 Nano) si a sprijinit initiative de constituire a chapterelor similare la UTCluj-Napoca, UT GH. Asachi Iasi, si UP Timisoara. Este autor sau co-autor a 31 de cărți, 4 brevete, peste 250 de articole și peste 40 de proiecte de cercetare, nationale sau internationale.

Radu-Emil Precup

Radu-Emil Precup (M IEEE '03 - SM IEEE '07) sa născut în Lugoj, România, în 1963. A primit Diploma de inginer (Hons.) licențiat în automatizări și calculatoare de la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara, România, în 1987; Diploma în matematică de la Universitatea de Vest din Timișoara, Timișoara, în 1993, și Diploma de doctorat în sisteme automate de la Universitatea "Politehnica" din Timișoara, in 1996.
În prezent, lucrează la Universitatea Politehnica din Timișoara, România, unde a devenit profesor la Catedra de Automatizare și Informatică Aplicată, în anul 2000, iar în prezent este conducător de doctorat în Ingineria Automatizării și Sistemelor. De asemenea, este profesor adjunct în cadrul Școlii de Inginerie, Universitatea Edith Cowan, Joondalup, WA, Australia. Totodată, este și Director al Centrului de Cercetare în Ingineria Sistemelor Automate de la Universitatea Politehnica din Timișoara, România. Este membru al consiliului editorial al mai multor reviste de prestigiu, inclusiv IEEE Transactions on Fuzzy Systems, IEEE Transactions on Cybernetics, Information Sciences (Elsevier), Engineering Applications of Artificial Intelligence (Elsevier), Applied Soft Computing (Elsevier), Expert Systems with Applications (Elsevier). ), Evolving Systems (Springer), Healthcare Analytics (Elsevier) și Communications in Transportation Research (Elsevier).
Este autorul sau coautorul a peste 300 de lucrări publicate în diverse reviste științifice, lucrări de conferințe arbitrate și contribuții la cărți.
Interesele sale de cercetare includ în principal, dezvoltarea și analiza de noi structuri și algoritmi de control, teoria și aplicațiile tip soft computing, proiectare asistată de calculator și de sisteme de control, modelare, optimizare , sisteme încorporate, control al centralelor electrice, servosisteme, sisteme electrice de acționare.
Prof. Precup este membru corespondent al Academiei Române. Din anul 2020 este președintele Filialei Timișoara a Societății de Robotică din România.

Bianca R. Lazar

Bianca R. Lazar - SBC Chair Timișoara este absolventă a Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale - Electronică Aplicată din cadrul Universității Politehnica Timișoara.
În prezent, este student masterand în cadrul programului de studii ESI - Electronica Sistemelor Inteligente din cadrul aceleași facultăți. Bianca are în plan continuarea pregătirii profesionale cu un program de studii universitare de doctorat în domeniul Electronicii de putere.
Totodată, este reprezentant de an și student reprezentant în Consiliul facultății

Ovidiu Aurel Pop

Ovidiu Aurel Pop a luat licența și doctoratul în inginerie electronică și telecomunicații la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în 1994, respectiv 2005.
În prezent, este profesor la aceeași universitate, în cadrul Departamentului de Electronică Aplicată, și este decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.
Domeniile sale de interes includ electronica de putere, dispozitivele electronice, senzorii și modelarea și simularea dispozitivelor și circuitelor electronice.
Prof.Pop este autorul și coautorul a 6 cărți, coautor al unui capitol de carte publicat într-o editură internațională și a peste 70 de lucrări publicate în reviste și acte de conferință. A fost angajat în 8 granturi de cercetare internaționale și 10 naționale.
De-a lungul timpului, prof. Pop a fost activ în câteva echipe de organizare a conferințelor internaționale IEEE. În 2020 prof. Pop a fost co-președinte tehnic al conferinței emblematice europene IEEE EPS ESTC 2020 și este președinte executiv pentru IEEE ESTC 2022.
Din 2021 este editor asociat al Tranzacțiilor pe componente, ambalare și tehnologie de fabricație. De asemenea, el este responsabil pentru capitolele IEEE EPS&Nano Student Branch din cadrul Hu&Ro IEEE EPS&Nano Joint Chapter.

Radu Vasiu

Radu Vasiu este Președinte al Senatului Universității Politehnica Timișoara și Directorul Centrului de cercetări în Multimedia. De asemenea, este profesor la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a Universității Politehnica Timișoara. Cercetarea sa recentă se concentrează pe e-learning, multimedia, tehnologii web, date deschise și orașe inteligente. El a publicat 12 cărți și a prezentat peste 100 de lucrări la diverse conferințe internaționale. A participat la 28 de proiecte internaționale de cercetare și cooperare și face parte din 7 asociații profesionale internaționale.

Florin Drăgan

Conf. dr. ing. Florin Drăgan este Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara. Cu un doctorat în Automatică și numeroase funcții importante pe parcursul carieri sale academice, printre atribuțiile actuale ale conf.dr.ing. Florin Drăgan se află: Reprezentarea universităţii; Ordonator de credite al universităţii; Coordonarea generală şi conducerea operativă a universităţii; Gestiunea patrimoniului Relația cu mediul economic și sectorul public; Coordonarea dezvoltării strategice pe termen mediu şi lung şi a politicilor globale şi sectoriale; Managementul resurselor și politicilor financiare, evaluare instituțională; Cercetare științifică, inovare, transfer tehnologic; Infrastructură informatică, relații internaționale, imagine și comunicare; Conducerea Consiliului de Administraţie; Coordonarea şi controlul Direcţiei General Administrative; Coordonarea şi controlul Secretariatului General; Coordonarea şi controlul administrativ al Biroului Juridic; Coordonarea şi controlul Direcţiei de Audit Public Intern; Coordonarea şi controlul Compartimentului Control Intern; Coordonarea politicilor de dezvoltare a resurselor umane; Coordonarea elaborării politicilor de investiții; Coordonarea elaborării politicilor de utilizare a patrimoniului imobiliar; Coordonarea politicilor de informatizare; Coordonarea și gestionarea activităților sportive și culturale ale universității; Angajarea şi disponibilizarea din funcţie a personalului; Relaţia cu organizaţiile sindicale şi profesionale ale angajaţilor; Proces de învăţământ, problematica studenţească şi asigurarea calităţii; Relaţia cu organizaţiile sindicale şi profesionale ale studenţilor; Relaţia cu asociaţiile absolvenţilor.

Diana Andone

Dr.ing. Diana Andone este Directorul Centrului de ID/IFR și e-Learning al Universității Politehnica din Timișoara, România, responsabil pentru planificarea și implementarea tehnologiilor digitale, tehnologiilor de învățare online și a premiatului Campus Virtual al universității CVUPT.
Este, de asemenea, cadru didactic la Universitatea Politehnica din Timișoara, România, în zona tehnologiilor multimedia, interactive și web. Din 1998, predă module de curs în universități din Marea Britanie, Franța, SUA, Finlanda, Italia, Grecia.
Ea deține un doctorat în proiectarea spațiilor de învățare electronică pentru studenți digitali la Universitatea Brighton, Marea Britanie, are o vastă experiență în cercetare cu publicare intensă (peste 17 cărți, 100 de lucrări de cercetare, 11 premii pentru cele mai bune lucrări) și peste 30 de proiecte de cercetare și educaționale, finanțate în principal de Comisia Europeană. Este pasionată de accesul omniprezent la tehnologii și de modul în care acestea pot fi folosite pentru a îmbunătăți viața oamenilor.
Dr. Andone promovează activ utilizarea OER, MOOC și principiile educației deschise, dezvoltând UniCampus.eu pentru formarea de competențe digitale, acționând în asociații internaționale (EDEN, IEEE, AACE, IADIS, IAFES), și susținând activ start-up-uri locale (mișcări precum StartUp Weekend, HackTM, hackathons, CoderDojo, Girls in Tech, Women in Tech) și educația STEM.
De asemenea, activează în Consiliul de administrație al ONG-urilor din România (Fundația Pentru Voi), în Echipa de implementare a Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 și în alte organizații de voluntariat.
Dr. Andone este EDEN Senior Fellow, a fost premiată cu distincția Distinguished Chapter Leadership Award 2021 de către IEEE Education Society, a fost Vicepreședinte EDEN pentru comunicare și comunități (2018-2021) și este membru în Consiliul guvernatorilor IEEE Education Society (2021-prezent) și în IEEE România Secțiunea Catedra Activități educaționale (2019-prezent).

Florin Ciocan

Ecosistem și inovație Nokia România
Experiență mediu Profesional:
21 de ani de experiență în telecomunicații; Coordonator de programe educaționale în Nokia România ; Manager Nokia Romania Innovation Garage; Membru al Consiliului Consultativ al Universității „Politehnica” Timișoara
Educaţie:
Master in Telecomunicatii; Profesionist în managementul proiectelor; Fost președinte al Ligii Studenților de la Facultatea de Electronică și Telecomunicații Timișoara; Fost Reprezentant al studenților în Senatul Universității „Politehnica” Timișoara;
Abilități

Marius este o persoană inovatoare și are calități excelente de leadership, eficient în comunicare, capabil să motiveze și să negocieze cu oamenii.
Comunicator calificat, care conduce prin exemplu, performează bine într-un mediu multinațional, adaptabil și capabil să mențină sensibilitatea culturală, relaționează bine cu diverse grupuri și promovează coeziunea echipei.
Profesionist încrezător, cu o vastă experiență în managementul oamenilor și al proiectelor, implicat în multiple activități de la proiecte internaționale de cercetare și dezvoltare până la evenimente locale de inovare, de la diverse programe educaționale până la responsabilități sociale corporative.

Muscar Lorena

Muscar Lorena, studentă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Baza Departamentului de Electronică, Grup de procesare a semnalului, reprezintă IEEE TUC-N SB. În prezent, este masterandă în anul II la Facultatea de Electronică, Telecomunicații si Tehnologia Informației. Domeniul Lorenei de doctorat va fi Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale.

Cosmin Moisa


A studiat între 1999 – 2006 Inginerie Electrică la Universitatea Politehnica din Timișoara cu o etapă a contractului de 6 luni cu IPA „Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation” din Stuttgart, Germania.
În 2005, a început ca Inginer Hardware la Siemens VDO, Timișoara. În 2008, a fost numit Team Leader pentru echipele Hardware pentru Daimler și Porsche OEM-uri sub Continental Automotive România. În 2009, a acționat ca lider de grup pentru Electronica interioară.
Din 2010, s-a alăturat concursului Interconnection Techniques in Electronics (TIE) în calitate de co-președinte general industrial și IEEE International Symposium for Design and Technology in Electronic Packaging (SIITME) în calitate de co-președinte al conferinței.
Din 2011, a început ca șef al departamentului de inginerie hardware și sisteme.
În perioada 2012 - 2019 a fost lector asociat si coordonator pentru clasa externa - Dezvoltare Produse Electronice, la Facultatea de Electronica din Universitatea Politehnica Timisoara. În 2014, a găzduit în cadrul Continental un EuroTraining care sprijină învățământul superior din Europa de Est.
Din 2015, conducand Centrul de Dezvoltare Produs, Camera Camera si Interior Sensing Timisoara.
În 2020, a co-organizat și găzduit startul capitolului comun IEEE Ungaria și România EPS și NTC.
În 2021 Ambasador al Industriei IEEE România.

Daniela Tărniceriu

Daniela Tărniceriu este profesor doctor inginer în cadrul Departamentului de Telecomunicaţii și Tehnologii Informaționale, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași.

Vasile Ţopa

Prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa face parte din Biroul Consiliului de Administrație al Universității Tehnice din Cluj Napoca, în calitate de Rector.