Construim Împreună #4 – Femeile lider și impactul lor în comunitate
#shapingtogether #developingtogether #construimimpreuna
Viața și educația în pandemie continuă și după aproape doi ani am acumulat experiență, am oferit numeroase cercetări și analize, am reflectat asupra pașilor făcuți în 30 de webinarii Împreună Online. Știm ce am fi putut face mai bine, avem idei despre cum să facem mai bine, cum să setăm educația pentru era digitală, ce anume am vrea să aflăm din știință și tehnologie și acum a sosit timpul să acționăm.
În această nouă serie de webinarii Împreună, scopul nostru este să oferim informații, idei, analize, să vă provocăm la discuții și să vă stimulăm să construim un viitor despre cum să facem acele schimbări necesare, să mergem mai departe și să modelăm educația și știința pentru astăzi și mâine.
Prof.dr.ing. Carmen Grecea - Secretar general al Senatului Universitatea Politehnica Timișoara
Conf.univ.dr. Rodica Lighezan - Director Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara
Conf.univ.dr. Irina Macsinga - Decan Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Universitatea de Vest Timișoara
Prof.dr. Isidora Radulov - Prorector Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara
Laila Onu - Director Fundația Pentru Voi Timișoara
Diana Năstase - Director Resurse Umane, Flex România
Moderator:
Dr. Diana Andone - Director Centrul de e-Learning Universitatea Politehnica Timișoara
În acest nou webinar din seria “Construim Împreună”, femei lider din comunitatea noastră au vorbit despre impactul adus societății prin munca și realizările lor pe parcursul carierei.
Prin acest webinar am reușit să aducem în prim-plan femei remarcabile din comunitatea noastră, care desfășoară activități de mare impact în știință, tehnologie, în industrie, universități și societatea civilă.
În cadrul evenimentului au fost prezente femei lider care au făcut vizibile perspectivele lor profesionale unice, călătoria personală, îmbinate cu creația și rezistența de-a lungul anilor, făcând cunoscute totodată, activitățile remarcabile pe care le desfășoară în domeniul științei datelor, în industrie, guvern, universități și societatea civilă.
Sesiunea a continuat cu prezentarea unor unelte digitale de identificare și căutare de informații de către directorul Centrului e-Learning, UPT – dr. Diana Andone.
Evenimentul are ca scop inspirarea și educarea persoanelor care aderă spre funcții de conducător în carieră, încurajând în același timp următoarea generație de tinere și fete să urmeze cariere de lideri, indiferent de domeniul spre care aspiră.
Vom răspunde împreună provocărilor de a construi modele și structuri în educație și știință în colaborare de IEEE România, Asociația EDEN Europe, Alianța Română a Universităților Tehnice și Universitatea Politehnica Timișoara.
Bios
Carmen Grecea
Pe parcusul carierei sale profesionale, Carmen a avut și are în prezent, diferite activități didactice printre care: predare, cercetare și administrație. Activitatea sa didactică s-a focalizat pe Topografie, Teoria prelucrării măsurătorilor geodezice, Geodezie la specializarea Măsurători Terestre şi Cadastru – MTC, ciclu licență, Carmen fiind titular de curs la aceste discipline; Algoritmi pentru analiza rețelelor geodezice la programul de master Cadastru şi Evaluarea Bunurilor Imobile - CEBI; Surveying (Topografie) la programul de studii de licență Inginerie civilă în limba engleză. De asemenea, Carmen este coordonatoare de practică de specialitate pentru studenții specializării MTC și conduce proiecte de diplomă, lucrări de disertație, fiind totodată membru în comisia de licență a specializării Măsurători Terestre şi Cadastru (MTC) la Universitatea Politehnica Timişoara (1996-prezent), preşedinte comisie disertație - program Master, Cadastru și Evaluarea Bunurilor Imobile (CEBI-UPT); membru în comisii de ocupare a posturilor didactice în UPT, UTCB, USAMV Buc., USAMV Cluj Napoca, UT Gh. Asachi din Iași; Univ. Oradea; Academia Tehnică Militară București, preşedinte comisie admitere master CEBI-UPT; decan de an (anul I), specializarea Măsurători Terestre şi Cadastru (MTC); responsabil pentru întocmirea documentațiilor ARACIS (acreditare şi evaluări periodice program de studii de licență MTC şi program de studii de master CEBI); responsabil întocmire state de funcțiuni pentru colectivul MTC (din anul 2000); membru în comisia de concurs a Facultății de Construcții pentru grade didactice (preuniversitar): definitivat şi gradul II; preşedinte board (consiliu academic) universitar - specializare MTC; gestionar al planurilor de învățământ la nivelul programelor de licență şi master și membru în Consiliul Departamentului şi al Facultăţii; face parte din structuri academice, științifice și profesionale la nivel național și internațional.
Rodica Lighezan
Conf. univ. Dr. Rodica Lighezan este în prezent Medic primar, specialitatea Laborator clinic și Director al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara. Rodica Lighezan este de 30 ani cadru universitar. Aceasta a mărturisit că îi place să predea, dar și să interacționeze cu studenții. De 5 ani s-a alăturat unui colectiv de oameni inimoși de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, cu care recoltează împreună sânge de la donatori pentru a salva viețile pacienților internați în cele 16 spitale ale județului Timiș. Avem nevoie de sânge în fiecare zi! a declarat Conf. univ. Dr. Rodica Lighezan.
Irina Macsinga
Irina Macsinga este conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara. În perioada 2016-2020, a fost Prorector responsabil cu Strategia academică, respectiv cu Internaționalizarea universității, iar în prezent este Decanul Facultății de Sociologie și Psihologie. A coordonat echipa de scriere a proiectului UNITA pentru competiția de proiecte europene European Universities Initiative, proiect care a fost declarant câștigător în cadrul selecției realizate de Comisia Europeană în anul 2020. În implementarea acestui proiect în care UVT este partener alături de alte 5 universități europene, este coordonator din partea universității a pachetului de lucru dedicat managementului proiectului și coordonării alianței. Este inițiatorul programului Peer-to-Peer Tutoring din cadrul UVT, adresat studenților de anul I în vederea unei tranziții mai ușoare către viața de student.
Isidora Radulov
Absolventă a Facultatății de Chimie Industrială din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, specializarea Chimia și tehnologia materialelor oxidice, promoția 1995, a finalizat studiile aprofundate în cadrul aceleiași facultăți în 1996. Din 1996 îşi începe activitatea în cadrul Universității de Știinte Agricole și Medicina Veterinară a Banatului, la disciplinele de Biochimie vegetală și Chimia mediului. Din 1998 până în 2001 este preparator universitar la disciplina de Agrochimie, iar în anul 2001 devine asistent universitar în cadrul disciplinei de Chimia solului și Resurse fertilizante nepoluante. În anul 2004 obține titlul de Doctor în Științe Agricole și Silvice. Din acest an si până în anul 2007 este Şef de lucrări la disciplinele de Agrochimie, Chimia solului și Nutriția plantelor. Din 2007 devine conferențiar în cadrul disciplinelor de Chimia mediului și Resurse fertilizante, iar din anul 2017 este profesor universitar în domeniul Ingineria mediului. Susține teza de abilitare in anul 2020, din acelasi an devenind conducător de doctorat în cadrul Școlii Docorale de Ingineria Resurselor vegetale și Animale a USAMVB Timișoara În perioada 2013-2016 a fost prodecan responsabil cu activitatea de cercetare in cadrul Facultăţii de Agricultură, iar din 2016 şi până în prezent este prorector responsabil cu activitatea de cercetare – inovare și transfer tehnologic. Coordonează activitatea Institutului de Cercetări pentru Biosecuritate și Bioinginerii și Unitatea de Management Proiecte din cadrul USAMVB Timisoara. Este membru in Comitetele tehnice: ”Ingrășăminte chimice, pesticide și alte materiale de uz fitosanitar” si ”Sol” din cadrul Organismului Național de Standardizare ASRO Autor şi coautor a numeroase lucrări stiințifice indexate ISI și BDI, cărți de specialitate, director şi membru în contracte de cercetare internaționale și nationale, își axează activitatea de cercetare științifică pe domeniul utilizării raționale a resurselor fertilizante convenționale și alternative, utilizarea durabilă a terenurilor agricole și identificarea și prevenirea fenomenelor de poluare agricolă.
Laila Onu
Laila Onu este unul dintre pionierii antreprenoriatului social din România, cea care a fondat şi conduce de 27 ani Fundaţia Pentru Voi. Recunoscută ca expert internațional în domeniul dizabilităţii, preşedinte al unor organizaţii naţionale şi internaţionale, cu o experienţă vastă în management organizaţional, Laila este unul dintre actorii care au pus bazele sistemului de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi din România. Pentru a învinge dificultățile unei țări lipsite de tradiţie şi cu prejudecăţi puternice împotriva integrării în societate a persoanelor cu dizabilități, Laila a dezvoltat parteneriate cu organizaţii din Uniunea Europeană şi SUA. Pasiunea, capacitatea de a înţelege nevoile acestui sector, viziunea, dorinţa de a schimba în bine situaţia persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România au determinat succesul Fundaţiei „Pentru Voi”, prin misiunea şi puterea exemplului liderului său. Modelul de excelenţă dezvoltat de Fundaţia Pentru Voi a fost apreciat prin numeroase premii interne şi internaţionale: Marele Premiu la Gala Societăţii Civile, 2008, Premiul Handinnov al Uniunii Europene 2009, Zero Project Awardee 2017. Laureată a primei ediții a competiției EY - Antreprenorul Anului, la secţiunea social, în 2014, decorată de Președintele României în 2000, cu Ordinul Național Serviciul Credincios, Laila Onu a publicat articole în reviste de specialitate din Olanda, Marea Britanie, Suedia, SUA.
Diana Nãstase
Cu o traiectorie profesională de aproape 20 de ani, Diana Nãstase are experiență de leadership, în iniţiative strategice de dezvoltare a resurselor umane şi proiecte operaţionale în Romȃnia şi peste graniţe, precum şi certificări profesionale ca şi Coach – metodologia „Solution Focused”sau în analiza şi interpretarea inteligenţei emoţionale. Astãzi Diana Nãstase este Director de Resurse Umane ĩntr-o companie multinaţională cu aproape 4000 de angajaţi. Diana spune despre ea cã e pasionatã de oameni, cã într-un mediu de business competitiv, care opereazã cu aceleaşi sisteme, procese, materiale, doar oamenii fac diferenţa. Stilul ei este pragmatic, însã crede cã munca ţi-o poţi face doar cu mintea şi inima laolaltã, iar profitul rãmȃne scopul economic, dar valoarea este datã de munca bine fãcutã cu semnificaţie şi sens. A publicat articole şi interviuri în reviste de specialitate, a colaborat susţinând seminarii la Universitatea de Vest, Timişoara, precum şi la Universitatea Emanuel din Oradea. În 2020 a publicat „Fier şi catifea în umbră”, Libris.
Diana Andone
Dr. Diana Andone (@diando70) este director al Centrului de e-Learning, Universitatea Politehnica Timișoara, cu responsabilități în planificarea și implementarea învățământului la distanță și a integrării utilizării tehnologiilor educaționale online pentru toate formele de învățământ, prin Campusul Virtual al UPT – CVUPT.
Dr. Andone este lector în tehnologii multimedia și web, cu o activitate de cercetare intensă la nivel internațional prin diverse proiecte cu finanțare europeană și multiple publicații (cu peste 17 cărți, 80 de lucrări științifice, 11 Best paper Awards).
Pasionată de utilizarea tehnologiilor în viața de zi cu zi, Diana promovează utilizarea resurselor deschise OER și MOOCs, dezvoltând UniCampus – cursuri online în România. Dr. Andone este puternic implicată în activitatea comunității științifice prin diverse funcții de conducere ale unor asociații internaționale EDEN (Vice-președinte), IEEE Romania, IEEE CS TCLT, dar și prin sprijinirea activității comunității regionale de start-up și inovație, culturale și de responsabilitate socială.