Workshop Internațional Educația deschisă în timpul pandemiei
Workshop internațional organizat de Universitatea Politehnica din Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning cu sprijinul asociațiilor EDEN și IEEE Romania, în cadrul Săptămânii Educației Deschise 2021
#openeducationwk #OEWTimisoara
Miercuri, 3 martie 2021, orele 13:00 - 17:30 | ONLINE
16 speakeri de nivel internațional au prezetat, miercuri 3 martie 2021, ultimele noutăți legate de educația deschisă în România și UE în cadrul celei de-a VIII-a ediții a workshop-ului Educația deschisă în timpul pandemiei, organizat în cadrul evenimentului global Săptămâna Educației Deschise 2021.
La aproape un an de când învățământul de pe întreg mapamondul s-a confruntat cu una din cele mai mari provocări din istorie – imposibilitatea de a se desfășura în mod tradițional în clase, educația și cursurile online au devenit singura opțiune pentru desfășurarea cursurilor pe parcursul a mai multor luni și chiar semestre.
Numeroase cadre didactice din școli și universități s-au luptat cu adaptarea la munca și predarea online, cu folosirea aplicațiilor, platformelor și a diverselor unelte de lucru „peste noapte” pentru o perioadă nedeterminată de „distanțare socială” educațională.
În aceste condiții de incertitudine și într-o perioadă atât de confuză pentru foarte mulți actori din domeniul educației, accesul liber la cunoaștere, educația deschisă, resursele educaționale deschise, și mai ales colaborarea între indivizi și instituții au devenit „motorul” de integrare a digitalizării și transformării digitale și în cele mai rigide și tradiționale sisteme de învățământ din lume.
Cum a contribuit concret conceptul de educație deschisă la îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a învățământului în timpul pandemiei?
Ce proiecte și demersuri au fost puse în mișcare de universități, asociații la nivel local, național și european?
Cum putem îmbunătăți colaborarea la nivelul universităților, instituțiilor și al comunității pentru a eficientiza procesul de educație chiar și în cele mai vulnerabile zone demografice?
2021 a adus o ediție extrem de diversificată a vorbitorilor, cu un foarte bun echilibru de gen, cu tineri cercetători plini de entuziasm dar și profesori cu ani de experiență în spate, cu opinii ale studenților dar și perspectiva factorilor decizionali, cu invitați din alte universități timișorene dar și din țară, cu foarte mulți invitați internaționali prezentând atât perspectiva didactică, dar și pe cea organizațională, cu domenii inginerești diverse, totul însoțit de pasiunea evidentă pentru educația deschisă.
Peste 1.100 de participanți au fost online în cadrul unei sesiuni interactive, transmisă live, simultan pe Zoom, 6 pagini de Facebook și canalul de YouTube al CeL. Printre participanți s-au numărat atât cadre didactice, cât și studenți, actori din domeniul culturii și a domeniilor creative, traineri în IT sau din cadrul departamentelor de resurse umane. Aceștia au transmis zeci de întrebări prezentatorilor și au adresat sute de mesaje și gânduri de mulțumiri și felicitări, prezentatorilor și organizatorilor.
Participarea a fost gratuită, prezentările s-au desfășurat în Română și Engleză, online, iar participanții au primit OEW – UPT Open Badges (Certificate digitale deschise).
Lucrările Workshopului vor fi disponibile online, după eveniment, pe platforma educațională online UniCampus.
Săptămâna Educației Deschise (Open Education Week)
este un eveniment promovat de asociația mondială Open Education Consortium, având ca scop prezentarea oportunităților pe care le oferă educația deschisă, a rezultatelor integrării acesteia în toate formele de educație, fie că e vorba de dezvoltarea de abilități sau cunoștințe la locul de muncă, ca suport al educației universitare sau pre-universitare sau pur și simplu pentru a afla ceva nou, legat de un interes personal al fiecărui individ în parte.
EDEN OEW - eveniment partener
EDEN susține Open Education Week pentru al V-lea an, organizând în perioada 1-5 martie 2021, EDEN OEW , zilnic, printr-o serie de 6 webinarii, cu obiectivul de a sublinia modul în care educația deschisă îi poate ajuta pe oameni să își atingă obiectivele în educație, fie că este vorba de dezvoltarea abilităților și cunoștințelor pentru muncă, susținerea studiilor formale, învățarea a ceva nou pentru interes personal sau căutarea de resurse didactice suplimentare.