Webinar #impreunaonline: Un an de educație în pandemie
#onlinetogether #impreunaonline
În această perioadă de nesiguranță din cauza COVID-19, în România, la fel ca și în alte țări, funcțiile și activitățile educaționale față în față sunt mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță.
În webinariile Împreună online răspundem la aceste provocări, într-un mod cât mai practic, în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Participarea la acest webinar este recunoscută printr-un Open Badge (certificat digital deschis) – Împreună online.
Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan - Rector Universitatea Politehnica Timișoara
Prof.univ.dr. Marilen Pirtea - Rector Universitatea de Vest Timișoara
Prof.univ.dr. Octavian Crețu - Rector Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara
Prof.univ.dr. Cosmin Alin Popescu - Rector Universitatea Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României" din Timișoara
Prof.dr. Marin Popescu - Inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Timiș
Moderator:
Diana Andone - director Centrul de e-Learning UPT
Pe 10 martie 2020 autoritățile anunțau închiderea tuturor instituțiilor de învățământ din România, ziua de 11 martie 2020 marcând așadar începutul unei perioade pline cu provocări în învățământul universitar și preuniversitar din țară și din Timiș, atât universitățile, cât și școlile fiind nevoite să închidă porțile, să transfere cursurile în online – unele pe parcursul întregului an, altele alternând cu învățământul hibrid pe diferite perioade, în funcție de restricțiile impuse de situația epidemiologică.
Ultimul an a însemnat pentru actorii din din școli și universități reorganizarea „din mers” a modalității de funcționare, a uneltelor și resurselor educaționale, a tehnicilor de pedagogie și, nu în ultimul rând, a interacțiunii dintre cadre didactice, studenți și colegi.
Cum s-au adaptat marile universități din Timișoara, dar și școlile din Timiș la învățământul din ultimul an?
Care au fost cele mai mari provocări și cele mai valoroase resurse pentru educația universitară și pre-universitară?
Cum a fost resimțită perioada de „distanțare socială” educațională în învățământul universitar și pre-universitar din Timiș?
Care sunt perspectivele educației din școli și universități pentru următoarea perioadă?
La un an de la debutul „distanțării sociale” a educației, în cadrul ediției #24 a webinariilor Împreună Online – rectorii celor patru mari universități din Timișoara, alături de inspectorul școlar general din Timiș au vorbit despre experiențele unui an de educație în pandemie și au răspuns la întrebări, într-o sesiune interactivă, moderată de directorul Centrul de e-Learning UPT, dr. ing. Diana Andone.
O ediție cu conținut important pentru învățământul actual, în special pentru cele patru mari universități din Timișoara, cu sute de participanți în Zoom și mii de vizualizări pe paginile de Facebook și YouTube, unde evenimentul a fost transmis în direct, cu zeci de întrebări, dintre care cele mai presante pentru perioada ce va urma, opinii și mesaje de mulțumire, și, sperăm noi, informații care vor contribui buna desfășurare a educației în continuare, fie în regim hibrid, sau online.
Principalele subiecte abordate au fost:
🔘 Componentele de interacțiune care au permis ca orele fie susținute în online
🔘Scenariile de examinare și evaluare a studenților de la distanță, cu o serie de statistici pentru evaluarea calității învățării studenților
🔘Portofoliu educațional necesar unui proces de învățare de calitate, cu resurse de mare anvergură, precum abonamente la biblioteci digitale și platforme de cursuri online pentru instrumentele digitale
🔘Dezvoltarea formelor alternative de învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru facilitarea educației online
🔘Legătura strânsă cu ligile studențești și implicare în comunitate
🔘Co-creare a modelelor de educație online și resurse educaționale – profesori alături de studenți și elevi
🔘Impactul emoțional și psihologic adus de educația exclusive online pe o perioadă atât de lungă
Cele mai mari provocări din acest an, din perspectiva rectorilor universitari și a inspectorului școlar general din Timiș au fost:
- Formarea cadrelor didactice din învățământul rural
- Lipsa susținerii emoționale
- Motivarea studenților pentru a reduce abandonul școlar și menținerea interesului în orele online
- Impredictibilitatea a ceea ce va urma
Cuvintele pentru viitor rostite de către prezentatori au fost: încredere, siguranță, curaj, responsabilitate, unitate, comunicare și izbândă.
Vezi înregistrarea evenimentului mai jos:
Webinariile Împreună online sunt organizate în colaborare de IEEE România, Alianța Română a Universităților Tehnice, Asociația EDEN și Universitatea Politehnica Timișoara, în fiecare săptămână cu invitați din alte universități și școli din România.