Sute de timișoreni au descoperit patrimoniul cultural din cartierul Iosefin, cu personalități din alte timpuri, într-un spectacol de dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de AR

Sute de timișoreni au descoperit patrimoniul cultural din cartierul Iosefin, cu personalități din alte timpuri, într-un spectacol de dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de AR

Sute de timișoreni au avut ocazia să își imagineze orașul din alte vremuri și să cunoască obiceiurile familiilor de altă dată, într-un spectacol de teatru-dans, cu elemente de realitate virtuală și augmentată, realizat de Clubul de Dans Sportiv Magnum Team, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului, parte a programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. 

Primul spectacol de dans dintre cele patru evenimente care vor pune în evidență patrimoniul cultural din cartierele orașului, a avut loc joi, 21 iulie, pe Podul de Fier din cartierul Iosefin, și a fost potențat prin utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de echipa proiectului ”Spotlight Heritage Timișoara”, de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Primul eveniment de dans intitulat „Lumea Valeriei”, a încercat să aducă la viață povestea unui personaj feminin care a trăit în cartierul Iosefin și fost inspirat din viața Valeriei Pintea, având ca punct de plecare expoziția „Cartierul Iosefin și Valeria dr. Pintea. Un roman într-o expoziție”, care are la bază romanul Valeria dr. Pintea. Un roman familial  (Editura Marineasa, Timișoara, 2013)  al doamnei Liana Maria Gomboșiu, nepoata Valeriei. Această expoziție a fost organizată în 2019 de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, în seria evenimentelor „Spotlight Heritage Timișoara/ Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”.

Participanții au descoperit, prin pași de dans, atmosfera poveștilor de altă dată din Cartierul Iosefin, într-un cadru deosebit, la apus de soare, și au făcut cunoștință cu lumea Valeriei, cu obiceiurile familiilor de altă dată, având posibilitatea să admire clădirile istorice ale orașului, cu ajutorul elementelor digitale de actualitate, care au interferat trecutul cu prezentul, toate acestea într-o experiență inedită.