Finisajul expoziției „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție” și a evenimentelor din seria AUZUL
– 31 ianuarie 2020 – Bastionul Theresa al Muzeului Național Banatul –
Finisajul expoziției deschise „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție” a avut loc vineri, 31 ianuarie la Bastionul Theresa și a adunat zeci de vizitatori, oameni de cultură, precum și parteneri ai proiectului.
Zeci de vizitatori au avut ocazia să retrăiască pentru ultima dată poveștile de altădată ale cartierului Iosefin, prin exponatele specifice vremurilor, prin aplicațiile mobile, aplicațiile digitale de realitate augmentată și prin poveștile din cartierul Iosefin, selectate din romanul Valeriei dr. Pintea. Tot în cadrul expoziției, invitații au putut testa pentru ultima dată aplicațiile mobile și aplicațiile digitale de realitate augmentată „Spotlight Timișoara”, accesibile pe o masă interactivă și tablete digitale.
Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook oficială a proiectului
Centrată în jurul memoriilor culese din volumul romanului Valeriei dr. Pintea (autoare: Liana Maria Gomboșiu, Timișoara, Editura Marineasa, 2013), expoziția a fost vizitată timp de aproape 3 luni de sute de timișoreni care au putut retrăi cartierul Iosefin de altă dată. Pe lângă finisajul expoziției muzeografice, a fost marcat și finalul expozițiilor stradale – cele 16 repere semnificative din cartierul Iosefin, readuse la viață cu ajutorul aplicațiilor de realitate augmentată.
Povestea cartierului Iosefin continuă însă prin componentele digitale ale proiectului – aplicațiile de realitate augmentată / virtuală și pagina web a proiectului Spotlight Heritage Timișoara.
Invităm în continuare locuitorii și vizitatorii Timișoarei să ne spună poveștile lor, ale celor care au locuit sau vizitat cartierul Iosefin, amintiri sau întâmplări, momente care sunt parte din patrimoniul trăit și nespus al oamenilor și comunităților, online.
„Le mulțumesc foarte mult colegilor de la Muzeu și celor din UPT pentru tot efortul depus. Pe parcursul următorilor ani vom încerca să extindem acest tip de colaborare. Pentru că, așa cum știți și ne dorim, Politehnica vrea să pătrundă tot mai mult în viața socială și culturală a orașului Timișoara și nu doar în viața tehnică și sportivă”, a mărturisit conf. dr. Ing. Florin Drăgan, rectorul ales al Universității Politehnica Timișoara.
„Poveștile cartierului Iosefin vor reveni la vară, dar puteți merge să vizitați cartierul Iosefin și să ne spuneți poveștile voastre prin intermediul site web și al aplicațiilor mobile”, a explicat dr. Diana Andone, inițiatorul proiectului „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”.
Proiectul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara continuă și în 2020 prin evenimentele programate în cadrul poveștilor din cartierul Elisabetin (TACTILUL, 2020). Următoarea expoziție din cadrul proiectului “Cartierul Elisabetin și Netti Diel – o lume într-un cufăr” urmează să fie lansată în iunie 2020. Această expozitție va continua seria de 3 componente: aplicațiile digitale, mobile și de realitate augmentată, expoziția în cadrul Muzeului Național al Banatului și expoziția stradală în cartierul Elisabetin. Anunțul expoziției a fost lansat tot vineri, 31 ianuarie, de către Marius Cornea, curator la Muzeul Național al Banatului.
„În marele proiect Patrimoniul sub Reflectoare, care se întinde pe mai mulți ani urmează o incursiune în lumea cartierului Elisabetin, dintr-o perspectivă interesantă, perspectiva lui Netti Diel, soția doctorului Ludwig sau Lajos Diel – o colaborare cu doamna profesor Pia Brânzeu – pentru a descoperi acea lume ascunsă într-un cufăr. Este cufărul lui Netti Diel și, mai ales, o colecție de textile istorice, din perioada Belle Époque și din perioada interbelică – totul pentru a ilustra, din perspectiva simțului tactil, istoria cartierului Elisabetin”, a explicat Marius Cornea.
Patrimoniul sub reflectoare Timișoara / Spotlight Heritage Timisoara este produs de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.