Competențe și abilități digitale pentru Creativitate

Competențe și abilități digitale pentru Creativitate

Workshop
Digital Skills and Competence for Creativity
Competente si abilitati digitale pentru Creativitate
Vineri 8 Decembrie 2017 orele 13:00 – 17:00
Amfiteatrul K1, etaj 1, Centrul de documentare si transfer tehnologic (Biblioteca UPT), Bul. Vasile Parvan No. 2B, Timisoara

Ce sunt industriile creative? Ce reprezinta competentele digitale si ce sunt abilitatile digitale? Cum se aplica acestea in domeniul industriilor creative?Cum se pot accesa, utiliza si integra diverse unelte online, mobile?

Exemple practice de utilizare si integrare a Internet, WorldWideWeb, mobil, realitate augmentata, realitate virtuala, open data – date deschise, de realizare de prezentari interactive, de editare si prelucrare imagini si video online, de aplicatii pentru muzica si sunet, medii si retele sociale, de utilizarea resurselor web pentru promovare, marketing etc.

Industriile creative sunt definite ca: Publicitate si marketing, Arhitectura si peisaje, Artizanat si alte domenii de patrimoniu cultural, Design: produs, grafica si design de moda, Film, TV, video, radio si fotografie, IT, economie digitala si jocuri, Muzee, galerii si  biblioteci, Muzica, arte vizuale si artele spectacolului.

Cu 13 speakers de nivel international din SUA, Europa, si Romania, workshopul se adreseaza tuturor actorilor din domeniul industriilor creative, studentilor, profesorilor universitari, dar si celor din domenul turistic.

 

Dr. Diana Andone (UPT): Industriile Creative si Impactul lor in societate.
Industriile creative sunt definite ca: Publicitate și marketing, Arhitectură și peisaje, Artizanat și alte domenii ale patrimoniului cultural, Design, produs, grafică și design de modă, Edituri și media, Film, TV, video, radio și fotografie, IT, economie digitală și jocuri, Muzee, galerii și biblioteci, Muzică, arte vizuale și spectacole. Economia creativă nu este doar unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere a economiei mondiale, ci este, de asemenea, extrem de transformator, cu un anumit apel la generația tânără, cu rol in crearea de locuri de muncă și acțiunile comunității.

Dr. Carmen Simon: Utilizarea Creativitatii pentru Succes
Nimeni nu se îndoiește că creativitatea este cheia succesului în afaceri. Așa este, dar o cheie poate fi rotită în două direcții. Rotește-o într-un fel și îndepărtezi oamenii. Roteste-o invers și poti sa deschizi geniul creativ. Cum gasiti directia potrivită? Participati la aceasta sesiune scurta pentru a afla cateva orientări practice pe care le puteți utiliza pentru a vă revigora creativitatea și pentru a vedea impactul în domeniul care este important pentru dvs.

Dr. Stephanie Carretero-Gomez: DigComp 2.1: Modelul de competente Digitale
Prezentarea va include Cadrul european de competențe digitale, DigComp 2.1 cu cele 8 nivele de competență și exemple de utilizare, precum și ultimele dezvoltări ale DigComp, cum ar fi ghidul de implementare a cadrului și a instrumentului de evaluare a competențelor digitale.

Mark Frydenberg (Bentley University, USA): Realitatea Virtuala – exemple si aplicatii
Cum începeți să utilizați Realitatea virtuală? Ne vom uita la mai multe seturi de căști VR, cerințe de calcul, surse de aplicații gratuite și plătite, care pot fi utilizate pentru a genera creativitate și inovare utilizând realitatea virtuală într-o varietate de industrii.

Participarea este libera, prezentarile se vor desfasura in Româna si Engleza si se va elibera certificat de participare.
Informatii la Prof. Dr. Ing Radu Vasiu (Presedinte Senat, Director Centrul Multimedia, Universitatea Politehnica Timisoara)

Dr. Diana Andone (director Centrul de eLearning, Universitatea Politehnica Timisoara) diana.andone@upt.ro

 

Sustine #TM2021 – Timisoara 2021 Capitala Culturala Europeana

 

Program
13:00 – 13:05 Deschidere

13:05 – 13:15
Dr. Diana Andone (director CeL, Universitatea Politehnica Timisoara):
Industriile Creative si Impactul lor in societate

13:15 – 13:35
Raul Geana (NewHaircut):
Design Sprint

13:35 – 13:50
Dr. Vlad Mihaescu (Universitatea Politehnica Timisoara):
Bloguri si platforme online (WordPress)

13:50 – 14:10
Florin Cornianu (123FormBuilder):
Digitizarea prin formulare web

14:10 – 14:25
Prof.dr. Radu Vasiu (Presedinte Senat, Director Centrul Multimedia, Universitatea Politehnica Timisoara):
Internetul Lucrurilor

14:25 – 14:40
David Evans (JMEA, UK):
Unelte digitale pentru muzica

14:40 – 14:55
Dr. Cristi Tzecu (Momente.ro):
Izbook – departe de digital

14:55 – 15:15 Pauza de cafea

15:15 – 15:30
Dr. Silviu Vert (Universitatea Politehnica Timisoara):
Realitatea virtuala in creativitate si cultura

15:30 – 15:40
Victor Holotescu (Universitatea Politehnica Timisoara):
Aplicatii Mobile pentru Cultura

15:40 – 15:50
Dr. Andrei Ternauciuc (Universitatea Politehnica Timisoara):
Creativitatea online

15:50 – 16:05
Dr. Diana Andone (director CeL, Universitatea Politehnica Timisoara):
Unelte digitale online si mobile pentru management, marketing si comunicare

16:05 – 16:20
Dr. Stephanie Carretero-Gomez, Dr. Yves Punie (EU Joint Research Centre):
DigComp 2.1: Modelul de competente Digitale

16:20 – 16:40
Mark Frydenberg (Bentley University, USA):
Realitatea Virtuala – exemple si aplicatii

16:40 – 17:00
Dr. Carmen Simon (Memzy, USA):
Utilizarea Creativitatii pentru Succes

17:00 – 17:15 – Discutii

 

Dr. Stephanie Carretero-Gomez detine functia de cercetator stiintific in cadrul Departamentului de Capital Uman si Ocuparea Fortei de Munca din cadrul Comisiei Europene.

Mark Frydenberg este Senior Lecturer la Bentley University, un autor de succes din seria de carti Cengage Learning. Interesele profesionale ale lui Mark includ utilizarea tehnologiilor in educatie. El este Directorul CIS Learning and Technology Sandbox (http://cis.bentley.edu/sandbox) si este un speaker frecvent la conferinte pe teme de utilizare a tehnologiilor web 2.0.

Dr. Carmen Simon, Rexi Media
Carmen este un expert in neurostiinte cognitive si co-fondator al companiei Rexi Media, o companie care foloseste brain science pentru a ajuta corporatiile sa creeze mesaje memorabile.
Ea este si un autor de succes, cu numeroase publicatii si un keynote speaker frecvent al conferintelor din S.U.A., Canada, Europa si Asia.
Ulitma ei carte Impossible to Ignore: Create Memorable Content to Influence Decisions, a fost selectata una dintre cele mai bune zece carti ale anului in mentionarile a diverse publicatii de specialitate ca si Inc.com. Forbes si Fast Company.
Fiind un om de stiinta experimentat in domeniul neurologiei, cu doua doctorate in tehnologii instructionale si psihologia cognitiva, Dr. Simon a recurs la ultimele descoperiri din cercetarea neurologica, pentru a utiliza memoria in influentarea deciziilor.

Florin Cornianu – Absolvent al Politehnicii, Florin a participat in mai multe proiecte antreprenoriale de-a lungul ultimilor 10 ani. Multe au esuat, dar din fiecare crede ca a invatat cate ceva.
De 6 ani s-a dedicat exclusiv 123FormBuilder, reusind impreuna cu echipa sa creasca compania la aproape 100 de angajati si clienti din toata lumea.

Raul Geana – Are o experienta de peste 10 ani in domeniul Start-upurilor. De peste 5 ani este si CTO la compania New Haircut. Raul a coordonat mai multe proiecte de succes atat in Europa cat si in SUA. Pe parcursul anilor el s-a implicat in comunitatea din Timisoara fiind si fondatorul mai multor meet-upuri printre care si cel de AWS. Este pasionat de tehnologie si inovatie si considera ca impreua sunt cheia succesului pe termen lung.

Prof.Dr. Radu Vasiu a finalizat studiile de master si doctorat in Inginerie Electronica si Telecomunicatii la Universitatea Politehnica din Timisoara in 1982, respectiv, 1997. Momentan, este professor in cadrul facultatii de Electronica si Telecomunicatii la Universitatrea Politehnica din Timisoara. Ariile si domeniile sale de cercetare din ultimii ani au fost orientate spre “open data”, smart cities, aplicatii mobile, e-learning, multimedia si tehnologii web. Din 1993, a fost implicat in mai mult de 30 de proiecte internationale (Tempus, Phare, Socrates, Leonardo da Vinci, Life Long Learning, FP6, etc), in special in domeniul multimedia si e-learning, atat in calitate de coordinator, cat si in calitate de contractor. Din 2016 este Presedintele Senatului Universitatii Politehnica Timisoara si este din 2004 Director al Centrului Multimedia. A avut calitatea de professor invitat in diferite universitati din Marea Britanie, Finlanda, Franta, Austria, Grecia si Olanda. In present, prof Vasiu este presedintele Asociatiei Internationale pentru e-Stiinta (IAFeS), care promoveaza la nivel international utilizarea ICT in stiinta si tehnologie. De asemenea, este membru al IEEE Computer Society and IEEE Communications Society, European Association for Telematics Applications (EATA), European Distance and E-learning Network (EDEN), International Association of Science and Technology Engineers for Development (IASTED), European Portal for Advanced Collaboration in E-learning (EuroPACE) si a Comisiei pentru integrarea europeana a Romaniei acaemice – filiala Timisoara.

Dr. Diana Andone este director al Centrului de e-Learning de la Universitatea Politehnica Timisoara, cu responsabilitati in planificarea si implementarea invatamantului la distanta si a integrarii utilizarii tehnologiilor educationale online pentru toate formele de invatamant, prin Campusul Virtual al UPT – CVUPT. Dr. Andone este lector in tehnologii multimedia si web, cu o activitate de cercetare intensa la nivel international prin diverse proiecte cu finantare europeana si multiple publicatii. Pasionata de utilizarea tehnologiilor in viata de zi cu zi, Diana promoveaza utilizarea resurselor deschise si MOOCs, dezvoltand UniCampus – cursuri online in Romania. Lista de publicatii cuprinde 9 carti si 82 de lucrari prezentate la conferinte internationale, ea fiind referent pentru 12 Conferinte Internationale, 4 reviste, 7 premii pentru cea mai buna lucrare, obtinute la diferite conferinte si incepand cu anul 2010 este co-presedinte la WWW / Conferinta Internationala IADIS pe Internet. In ultimii ani, a fost implicata in 21 de proiecte cu finantare europeana. In 2012, ea a primit titlul de membru EDEN (European Distance and E-Learning Network), iar in 2014 a fost ales membru al Comitetului Executiv EDEN.

As. Dr. Ing. Andrei Ternauciuc este asistent universitar la Departamentul de Comunicatii in cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara, dar si unul din administratorii tehnici ai Campusului Virtual al UPT – platforma oficiala pentru e-learning a universitatii. El are experienta de peste 10 ani in lucrul cu sisteme de management ale invatarii si a contribuit la proiectarea si implementarea a diferite platforme de e-learning, printre care ViCaDiS – Virtual Campus for Digital Students, CVUPT, UniCampus.ro si altele.

As. Dr. Ing. Silviu Vert este asistent la Universitatea Politehnica din Timisoara si si-a finalizat studiile de doctorat explorand potentialul datelor deschise in aplicatii de realitate augmentata.
El este si dezvoltator pentru platforma de e-Learning a UPT – Campusul Virtual. Este implicat in mod activ in activitati de tip advocacy in “open government” si la nivel local si national.

Dr. Vlad Mihaescu are un doctorat in modele educationale si tehnologice MOOCs si are o experienta de 8 ani ca trainer in domenii cum ar fi tehnologiile multimedia, social media, e-turism, e-learning, uzabilitate, programare, soft skills si leadership. Autor a peste 20 de lucrari stiintifice si capitole de carti publicate la conferinte internationale si reviste, Vlad are experienta de antreprenoriat in domeniul ITC, organizare de evenimente si turism. În prezent este director executiv la Nanotech, o companie de consultanta si formare. Vlad este singurul facilitator licentiat in Europa Centrala si de Est al cursului Lead Without a Title de Robin Sharma. Este si cadru didactic asociat al UPT.

Dr. Cristian Tzecu este alpinist, speolog, fotograf si de o buna bucata de timp educator foto.

Victor Holotescu este masterand UPT in anul 2 la Tehnologii Multimedia, avand o experienta de 5 ani in dezvoltarea aplicatiilor mobile. În portofoliul sau se afla aplicatiile de parcare prin SMS, TPark, aplicatiile ArtEncounters, ArtTM, Campus Virtual UPT. A castigat premii la concursuri de profil si a participat la un internship Erasmus la Universitatea din Oulu, Finlanda.