Competențe și abilități digitale in Cultură

Competențe și abilități digitale in Cultură

Centrul de ID/IFR si e-Learning – CEL                                                                Centrul Multimedia

Workshop

Digital Skills and Competence in Culture

Competențe și abilități digitale in Cultură

 

Miercuri 9 noiembrie 2016 orele 15:00 – 18:30

Amfiteatrul K1, etaj 1, Centrul de documentare si transfer tehnologic (Biblioteca UPT), Bul. Vasile Parvan No. 2B, Timisoara

 

Ce reprezintă competențele digitale și ce sunt abilitățile digitale? Cum se aplică acestea in domeniul cultural?

Cum se pot accesa, utiliza și integra diverse unelte online, mobile?

Exemple practice de utilizare si integrare a Internet, WorldWideWeb, mobil, realitate augmentată, realitate virtuală, open data – date deschise, de realizare de prezentări interactive, de editare si prelucrare imagini și video online, de aplicații pentru muzică și sunet, medii și rețele sociale, de utilizarea resurselor web pentru promovare, marketing etc

Cu 8 speakers de nivel international din SUA, Europa – Marea Britanie si Romania, workshopul se adreseaza tuturor actorilor din domeniul cultural, studenților, profesorilor universitari, dar și celor din domenul turistic.

Participarea este liberă, prezentările se vor desfășura in Română și Engleză și se va elibera certificat de participare.

Live streaming https://youtu.be/QvRJCR8DEjs

Susține #TM2021 – Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană

PROGRAM

14:00 – 15:00  Webinar EDENLW http://www.eden-online.org/eden_conference/edlw-2016/

15:00 – Deschidere
Prof. Dr. Ing Radu Vasiu (Președinte Senat, Director Centrul Multimedia, Universitatea Politehnica Timisoara)
Dr. Diana Andone (director CEL, Universitatea Politehnica Timisoara)

15:05 – 15:20

Prof. Dr. Ing Radu Vasiu (CM, Universitatea Politehnica Timisoara)

Competente si abilitati digitale – concepte si norme EU Tehnologii web 2.0 pentru cultura

15:20 – 15:40
Dr. Carmen Simon (Reximedia)
Tehnici de prezentare – creating memorable content

15:40 – 16:10
Dr. Diana Andone (CEL, Universitatea Politehnica Timisoara)
Tehnologii web 2.0 pentru cultura

16:10 – 16:30
Echipa Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana
Conceptul si programele Timisoara 2021

16:30 – 16:45
Dr. Sorina Jecza (Fundatia Triade)
Interferente intre cultura si lumea digitala

16:45 – 17:00
Pauza de cafea

17:00 – 17:15
Prof. Dr. Ing Radu Vasiu (CM, Universitatea Politehnica Timisoara)
Date deschise in cultura

17:15 – 17:45
As.Dr.Ing. Silviu Vert (Universitatea Politehnica Timisoara)
Aplicatii mobile pentru cultura
Realitate virtuala si augmentata pentru cultura si turism

17:45 – 18:00
Dr. Diana Andone (CEL, Universitatea Politehnica Timisoara)
Unelte digitale online si mobile pentru management, marketing si comunicare

18:00 – 18:15
Conf.Dr.Ing. Mugur Mocofan (CM, Universitatea Politehnica Timisoara)
Tehnici de editare si prelucrare imagini si streaming video

18:15 – 18:30
Mark Frydenberg, Bentley University USA
Aplicatii web pentru turism si cultura

Informatii la http://elearning.upt.ro/ si diana.andone@upt.ro

Dr. Diana Andone este director al Centrului de e-Learning de la Universitatea Politehnica Timișoara, cu responsabilități în planificarea și implementarea învățământului la distanță și a integrării utilizării tehnologiilor educaționale online pentru toate formele de învățământ, prin Campusul Virtual al UPT – CVUPT. Dr. Andone este lector in tehnologii multimedia și web, cu o activitate de cercetare intensă la nivel internațional prin diverse proiecte cu finanțare europeană și multiple publicații. Pasionată de utilizarea tehnologiilor în viața de zi cu zi, Diana promovează utilizarea resurselor deschise și MOOCs, dezvoltând UniCampus – cursuri online în România.

Lista de publicatii cuprinde 9 cărți și 82 de lucrări prezentate la conferințe internaționale, ea fiind referent pentru 12 Conferințe Internaționale, 4 reviste, 7 premii pentru cea mai buna lucrare, obtinute la diferite conferințe și începând cu anul 2010 este co-presedinte la WWW / Conferința Internațională IADIS pe Internet. In ultimii ani, a fost implicata in 21 de proiecte cu finantare europeana.

În 2012, ea a primit titlul de membru EDEN (European Distance and E-Learning Network), iar în 2014 a fost ales membru al Comitetului Executiv EDEN.

Dr. Radu Vasiu a finalizat studiile de master si doctorat in Inginerie Electronica si Telecomunicatii la Universaitatea Politehnica din Timisoara in 1982, respective, 1997. Momentan, este professor in cadrul facultatii de Electronica si Telecomunicatii la Universitatrea Politehnica din Timisoara. Ariile si domeniile sale de cercetare din ultimii ani au fost orientate spre ‘open data”, smart cities, aplicatii mobile, e-learning, multimedia si tehnologii web. Din 1993, a fost implicat in mai mult de 30 de proiecte internationale (Tempus, Phare, Socrates, Leonardo da Vinci, Life Long Learning, FP6, etc), in special in domeniul multimedia si e-learning, atat in calitate de coordinator, cat si in calitate de contractor.

Din 2016 este Presedintele Senatului Universitatii Politehnica Timisoara si  este din 2004 Director al Centrului Multimedia.

A avut calitatea de professor invitat in diferite universitati din Marea Britanie, Finlanda, Franta, Austria, Grecia si Olanda.

In present, prof Vasiu este presedintele Asociatiei Internationale pentru e-Stiinta (IAFeS), care promoveaza la nivel international utilizarea ICT in stiinta si tehnologie.

De asemenea, este membru al IEEE Computer Society and IEEE Communications Society, European Association for Telematics Applications (EATA), European Distance and E-learning Network (EDEN), International Association of Science and Technology Engineers for Development (IASTED), European Portal for Advanced Collaboration in E-learning (EuroPACE) si a Comisiei pentru integrarea europeana a Romaniei acaemice – filiala Timisoara.

As. Dr. Ing. Silviu Vert este asistent la Universitatea Politehnica din Timișoara si si-a finalizat studiile de doctorat explorand potențialul datelor deschise în aplicatii de realitate augmentata. El este si dezvoltator pentru platforma de e-Learning a UPT – Campusul Virtual. Este implicat in mod activ in activitati de tip advocacy  in “open government” si la nivel local si national.

Dr. Carmen Simon, Rexi Media

Carmen este un expert in neuroștiințe cognitive și co-fondator al companiei Rexi Media, o companie care folosește brain science pentru a ajuta corporațiile să creeze mesaje memorabile.  Ea este și un autor de succes, cu numeroase publicatii si un keynote speaker frecvent al conferintelor din S.U.A., Canada, Europa si Asia. Ulitma ei carte  Impossible to Ignore: Create Memorable Content to Influence Decisions, a fost selectată una dintre cele mai bune zece cărți ale anului in menționările a diverse publicații de specialitate ca și Inc.com., Forbes și Fast Company. Fiind un om de știintă experimentat in domeniul neurologiei, cu două doctorate în tehnologii instrucționale și psihologia cognitivă, Dr. Simon a recurs la ultimele descoperiri din cercetarea neurologică, pentru a utiliza memoria în influențarea deciziilor.

Dr. Sorina Jecza are formatie umanistă, fiind absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Timişoara (1975-1979), doctor în Arte vizuale (2006). Cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Banatice “Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara (1990-2015).

Director executiv şi, în prezent, preşedinte al Fundaţiei TRIADE din Timişoara, a organizat în această calitate, peste 200 de expoziţii, a iniţiat şi coordonat numeroase proiecte finanţate de către Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Timişoara. De asemenea, ca editor, a îngrijit şi publicat,  sub egida Fundaţiei Interart Triade, peste 200 de volume: cataloage de artă, albume, monografii, cărţi de literatură, iar, în calitate de autor sau coautor, a publicat, lucrări de istorie literară şi plastică.

Mark Frydenberg este Senior Lecturer la Bentley University, un autor de succes din seria de cărți Cengage Learning. Interesele profesionale ale lui Mark includ utilizarea tehnologiilor in educație. El este Directorul CIS Learning and Technology Sandbox (http://cis.bentley.edu/sandbox) și este un speaker frecvent la conferințe pe teme de utilizare a tehnologiilor web 2.0.

>>Inapoi